Slik lager du traktekaffe

Så lenge du følger noen enkle retningslinjer, kan den gamle trakteren trylle frem supergod kaffe.

En person løfter kaffekolben fra en kaffetrakter Hvordan lager du best mulig traktekaffe? Foto: Colourbox.com

Traktekaffe er en veldig lettvint måte å lage god kaffe på, og det er derfor ikke noe rart at denne bryggemetoden er så populær. Faktisk er traktekaffe den vanligste tilberedningsmetoden i Norge.

Traktekaffe er en type filterkaffe, og mange bruker de to ordene som synonymer. Dette stemmer imidlertid ikke helt. Mens all traktekaffe er filterkaffe, finnes det også filterkaffe som ikke lages med en trakter – for eksempel håndbrygg.

Hva trenger du for å lage traktekaffe?

Det første du trenger når du skal lage traktekaffe, er en ren kaffetrakter. Vil du være sikker på at kaffen blir god, bør trakteren være godkjent av Norsk Kaffeinformasjon og European Coffee Brewing Centre (ECBC). Denne godkjenningen gir en garanti for at kaffen blir tilberedt med riktig bryggetid og temperatur, slik at vannet ekstraherer riktig mengde smaks- og aromastoffer fra kaffen. Du bør derfor se etter det ovale «Approved»-merket på trakteren du bruker. Det finnes en oversikt over godkjente traktere på Kaffe.no.

Det er også viktig å bruke friskt, kaldt vann. La derfor vannet renne en stund. Vi anbefaler også å bruke en separat vannkaraffel eller et litermål til å helle vannet i trakteren – ikke kaffekolben. Kolben kan nemlig avgi smak fra gamle kafferester.

Vanlig dosering på kaffetraktere er 60–70 gram kaffe per liter, noe som tilsvarer 6–7 strøkne måleskjeer. Mange dagligvarebutikker deler ut slike måleskjeer gratis. Best resultat får man imidlertid om man bruker en kjøkkenvekt, slik at man kan være helt nøyaktig.

Malingsgraden som skal brukes er filtermalt. Mal gjerne kaffen selv!

Når det kommer til papirfiltre, får man best resultat ved å bruke de hvite, blekede kaffefiltrene.

 

Slik lager du traktekaffe

  1. Hell 1 liter vann i vannbeholderen. Bruk en ren vannkaraffel eller tilsvarende – ikke kolben.
  2. Putt i et papirfilter i filterholderen. Skyll filteret med vann for å fjerne papirsmak.
  3. Hell 60–70 gram kaffe oppi filterholderen.
  4. Start kaffetrakteren.
  5. Når det første vannet kommer ut, kan du eventuelt røre litt rundt for å sørge for at all kaffen blir fuktig samtidig.
  6. Når alt vannet har rent ned i kolben, er kaffen klar! Den smaker best med det samme, og blir raskt bitter. Dersom ikke kaffen skal drikkes umiddelbart, bør du derfor helle den over i en forvarmet termokanne fremfor å ha den stående på varmeplaten.

Relaterte artikler