Så lenge du følger noen enkle retningslinjer, kan den gamle trakteren trylle frem supergod kaffe.
Hvordan lager du best mulig traktekaffe? Foto: Colourbox.comTraktekaffe er en type filterkaffe, og mange bruker de to ordene som synonymer. Dette stemmer imidlertid ikke helt. Mens all traktekaffe er filterkaffe, finnes det også filterkaffe som ikke lages med en trakter – for eksempel håndbrygg.
Det første du trenger når du skal lage traktekaffe, er en ren kaffetrakter. Vil du være sikker på at kaffen blir god, bør trakteren være godkjent av Norsk Kaffeinformasjon og European Coffee Brewing Centre (ECBC). Denne godkjenningen gir en garanti for at kaffen blir tilberedt med riktig bryggetid og temperatur, slik at vannet ekstraherer riktig mengde smaks- og aromastoffer fra kaffen. Du bør derfor se etter det ovale «Approved»-merket på trakteren du bruker. Det finnes en oversikt over godkjente traktere på Kaffe.no.
Det er også viktig å bruke friskt, kaldt vann. La derfor vannet renne en stund. Vi anbefaler også å bruke en separat vannkaraffel eller et litermål til å helle vannet i trakteren – ikke kaffekolben. Kolben kan nemlig avgi smak fra gamle kafferester.
Vanlig dosering på kaffetraktere er 60–70 gram kaffe per liter, noe som tilsvarer 6–7 strøkne måleskjeer. Mange dagligvarebutikker deler ut slike måleskjeer gratis. Best resultat får man imidlertid om man bruker en kjøkkenvekt, slik at man kan være helt nøyaktig.
Malingsgraden som skal brukes er filtermalt. Mal gjerne kaffen selv!
Når det kommer til papirfiltre, får man best resultat ved å bruke de hvite, blekede kaffefiltrene.
Står valget mellom espresso og filterkaffe? Ikke all kaffe er like bra for helsen.
TV 2 gjennomførte nylig en test der traktere fra den aller billigste til den desidert dyreste ble testet.
Det er fordeler og utfordringer ved begge ekstraksjonsmetodene.
Håndbrygg er moderne kaffebrygging på gamlemåten.