Slik lager du kaffe på AeroPress

Med Aeropress med kan du lage mange forskjellige kaffevarianter: både lysbrente og mørkbrente brygg.

Delene til en AeroPress ligger på et trebord Aeropress er en liten kaffebrygger laget av plast. Utstyret består av en beholder, et stempel og en liten filterholder med papirfilter. Foto: Colourbox.com

Allsidigheten til AeroPressen har gjort den veldig populær blant kaffeentusiaster.

Det finnes svært mange forskjellige AeroPress-oppskrifter, og man kan lage både mørkbrente espressolignende brygg og lysbrente varianter. Bryggeren lager én kopp med kaffe av gangen, så hvis du skal lage kaffe til mange, bør du vurdere andre byggemetoder.

AeroPressen er laget av plast. Utstyret består av to sylinderrør, og det ene (stempelet) er smalt nok til at det passer inn det andre. Dette stempelet har en lufttett forsegling i gummi. I tillegg til de to rørene består bryggeren av en liten filterholder, en trakt, en måleskje og en rørepinne.

Tilberedningen kan minne om en sprøyte – når stempelet presser kaffe og vann nedover i det største røret, presses den ferdige kaffen gjennom filteret.

 

Slik lager du kaffe på AeroPressen

For å lage AeroPress-kaffe, trenger du selve AeroPressen og et AeroPress-filter – enten i papir eller metall. I tillegg kan det lønne seg å ha en kaffekvern, en digital vekt, en stoppeklokke og et termometer.

Kaffen bør males litt finere enn filtermalt. Bruk ca. 16 gram til 250 gram vann. Vannet bør ha en temperatur på omtrent 95ºC. Dersom du ikke har en vannkoker med temperaturmåler, kan du vente i omtrent 30 sekunder etter at vannet har kokt opp før du heller det over kaffen.

Oppskriften bør tilpasses etter hva slags kaffebønner du bruker, og din personlige smakspreferanse. Prøv deg frem, dette skal være gøy!

Fremgangsmåte

  1. Legg papirfilteret i beholderen, og skyll det med varmt vann. Dette fjerner papirsmaken og forvarmer bryggeutstyret.
  2. Sett en egnet kopp på en vekt, og sett AeroPressen på koppen.
  3. Hell 16 gram kaffe oppi AeroPressen.
  4. Nullstill vekten.
  5. Start stoppeklokken samtidig som du begynner å helle over 250 gram vann.
  6. Pass på at all kaffen blir fuktet. Du kan gjerne bruke rørepinnen.
  7. La kaffen trekke i 30–60 sekunder før du setter på stempelet og begynner å presse ned. Du må bruke nokså mye kraft, men samtidig være forsiktig. Ikke la AeroPressen stå på vekten mens du presser!
  8. Bruk omtrent 20–30 sekunder på å presse ut all kaffen.
  9. Nyt kaffen umiddelbart.

Espressovariant

Hvis du vil lage en sterkere variant, kan du bruke espressomalt kaffe. Tim Wendelboe, som er en pionér for AeroPress, anbefaler 20 gram kaffe til 100–150 gram vann. Vannet skal ikke avkjøles etter at det er kokt opp. Rør rundt tre ganger og press ned stempelet umiddelbart.

Relaterte artikler