Konkurranser i klassisk barista, håndbrygging, kaffebrenning og kaffesmaking sto på programmet under mesterskapet.
Prestasjonene til Adrian Berg under finalen i barista-konkurransen gjorde ham til norgesmester. Foto: Sjo og FloydDromedar Kaffebar ble etablert i Trondheim i 1997, og var den første ordentlige kaffebaren i byen. Siden den gang har kjeden utvidet med en rekke filialer. Den gamle traveren gjorde seg altså bemerket med to vinnere i NM i kaffe 2019. De to – Adrian Berg, vinner av Barista Championship, og Erlend Wessel-Berg, vinner av Brewers Cup – har coachet hverandre frem mot NM. Nå fortsetter treningen for fullt frem til VM om få uker.
Berg sier det er bra at Dromedar hevdet seg i NM, ettersom en såpass gammel kjede kan bli oppfattet som «satt» sammenlignet med små, nystartede kaffebrennerier.
– At vi i år er to NM-vinnere fra Dromedar, viser at de fortsatt henger med, tilføyer Berg, som til daglig jobber som driftsansvarlig i Dromedar.
Alle de fire vinnerne vil representere Norge i de respektive VM-konkurransene. Allerede 11.–14. april skal Berg og Wessel-Berg i ilden i henholdsvis World Barista Championship og World Brewers Cup. De to mesterskapene blir arrangert i forbindelse med SCA Expo i Boston. 6.–8. juni er tiden kommet for den store messen World of Coffee i Berlin, der blant annet World Cup Tasters Championship vil bli avholdt.
Latte Art Throwdown ble avholdt som en uoffisiell konkurranse.
Adrian Berg (29) deltok i sitt sjette NM og nådde endelig til topp i den klassiske baristakonkurransen. Ålesunderen har bodd i Trondheim i sju år og jobber til daglig som driftsansvarlig i Dromedar. Han har tidligere jobbet i Jacobsen & Svart og Godt Brød. Adrian brant sin egen kaffe til konkurransen.
Erlend Wessel-Berg (21) er en fysikkstudent ved NTNU som jobber som barista hos Dromedar. Dette var trønderens andre NM, der han overbeviste dommerne i Brewers Cup. Han har trent utallige timer med Adrian Berg, og sammen har de coachet hverandre fram til hver sin seier i årets NM.
Simo Kristidhi (44) har jobbet hos Solberg & Hansen i 15 år, og med en sterk sjetteplass i fjorårets VM, begynner den erfarne kaffebrenneren å nærme seg favorittsjiktet. Hele 27 kaffebrennere deltok i kvalifisering til NM i år, og seks gikk videre til finalen i Stjørdal 23. – 24. februar.
Ludvik Bonna Hopstock (21) er kaffebrenner hos Fuglen Coffee Roasters. Han har tidligere vært barista hos Fuglen i Oslo sentrum, og styrer nå brenneriet og kaffebaren i Gamlebyen i Oslo.
Torsdag 28. februar starter årets NM i kaffe, som arrangeres under Trondheim Kaffefestival.
Konkurransene som sto på programmet, var World Latte Art, World Coffee in Good Spirits, World Cup Tasters og World Cezve/Ibrik.
Smak og aroma blir utviklet under brenningen av kaffebønner, og nettopp derfor er brenningen helt avgjørende for hvor god kaffen blir.
Agnieszka Rojewska fra Polen er den første kvinnen som har blitt verdensmester baristakunst.