Vinnerne i kaffe-NM 2019

Konkurranser i klassisk barista, håndbrygging, kaffebrenning og kaffesmaking sto på programmet under mesterskapet.

Adrian Berg i aksjon under finalen i barista-konkurransen. Prestasjonene til Adrian Berg under finalen i barista-konkurransen gjorde ham til norgesmester. Foto: Sjo og Floyd

Det norske kaffemesterskapet ble avholdt i forbindelse med Trondheim Kaffefestival. To baristaer fra Dromedar Kaffebar gikk helt til topps på hjemmebane.

Dromedar Kaffebar ble etablert i Trondheim i 1997, og var den første ordentlige kaffebaren i byen. Siden den gang har kjeden utvidet med en rekke filialer. Den gamle traveren gjorde seg altså bemerket med to vinnere i NM i kaffe 2019. De to – Adrian Berg, vinner av Barista Championship, og Erlend Wessel-Berg, vinner av Brewers Cup – har coachet hverandre frem mot NM. Nå fortsetter treningen for fullt frem til VM om få uker.

Berg sier det er bra at Dromedar hevdet seg i NM, ettersom en såpass gammel kjede kan bli oppfattet som «satt» sammenlignet med små, nystartede kaffebrennerier.

– At vi i år er to NM-vinnere fra Dromedar, viser at de fortsatt henger med, tilføyer Berg, som til daglig jobber som driftsansvarlig i Dromedar.

Neste mål er VM i Boston og Berlin

Alle de fire vinnerne vil representere Norge i de respektive VM-konkurransene. Allerede 11.–14. april skal Berg og Wessel-Berg i ilden i henholdsvis World Barista Championship og World Brewers Cup. De to mesterskapene blir arrangert i forbindelse med SCA Expo i Boston. 6.–8. juni er tiden kommet for den store messen World of Coffee i Berlin, der blant annet World Cup Tasters Championship vil bli avholdt.

Barista Championship

 1. Adrian Berg, Dromedar
 2. Bjørn Arne Læknes, Supreme Roastworks
 3. Alexander Monsen, Nord Brenneri

Brewers Cup

 1. Erlend Wessel-Berg, Dromedar
 2. Anton Söderman, Kaffebrenneriet
 3. Edvard Moe, Coffeeberry

Coffee Roasting

 1. Simo Kristidhi, Solberg & Hansen
 2. Idar Ellingsen, Pala
 3. Oliver Hanken, Jacu Coffee Roasters

Cup Tasting

 1. Ludvik Bonna Hopstock, Fuglen Coffee Roasters
 2. Vilde Lützow-Holm, Solberg & Hansen
 3. Bjørn Arne Læknes, Supreme Roastworks
Kaffe-NMs program og deltakere. Her er kaffelandslaget fra 2019.

Kaffelandslaget 2019. Foto: Sjo og Floyd

Latte Art Throwdown

Latte Art Throwdown ble avholdt som en uoffisiell konkurranse.

 1. Alexander Monsen, Nord Brenneri
 2. Muna Mahmood, Dromedar
 3. Magnus Alban Mehmeti, SELLANRAA
Vinnerne av Latte Art Throwdown.

Finalistene i Latte Art Throwdown. Fra venstre Muna Mahmood, Alexander Monsen og Magnus Alban Mehmeti. Foto: Sjo og Floyd

Adrian Berg

Adrian Berg (29) deltok i sitt sjette NM og nådde endelig til topp i den klassiske baristakonkurransen. Ålesunderen har bodd i Trondheim i sju år og jobber til daglig som driftsansvarlig i Dromedar. Han har tidligere jobbet i Jacobsen & Svart og Godt Brød. Adrian brant sin egen kaffe til konkurransen.

Adrian Berg.

Barista Champion-vinner Adrian Berg. Foto: Sjo og Floyd

Erlend Wessel-Berg

Erlend Wessel-Berg (21) er en fysikkstudent ved NTNU som jobber som barista hos Dromedar. Dette var trønderens andre NM, der han overbeviste dommerne i Brewers Cup. Han har trent utallige timer med Adrian Berg, og sammen har de coachet hverandre fram til hver sin seier i årets NM.

Erlend Wessel-Berg.

Brewers Cup-vinner Erlend Wessel-Berg. Foto: Sjo og Floyd

Simo Kristidhi

Simo Kristidhi (44) har jobbet hos Solberg & Hansen i 15 år, og med en sterk sjetteplass i fjorårets VM, begynner den erfarne kaffebrenneren å nærme seg favorittsjiktet. Hele 27 kaffebrennere deltok i kvalifisering til NM i år, og seks gikk videre til finalen i Stjørdal 23. – 24. februar.

Simo Kristidhi.

Coffee Roasting-vinner Simo Kristidhi. Foto: Sjo og Floyd

Ludvik Bonna Hopstock

Ludvik Bonna Hopstock (21) er kaffebrenner hos Fuglen Coffee Roasters. Han har tidligere vært barista hos Fuglen i Oslo sentrum, og styrer nå brenneriet og kaffebaren i Gamlebyen i Oslo.

Første-, andre- og tredjeplass i Cup Tasting.

Cup Tasting-vinner Ludvik Bonna Hopstock i midten. Til venstre ses sølvvinner Vilde Lützow-Holm og til høyre ses bronsevinner Bjørn Arne Læknes. Foto: Sjo og Floyd

Relaterte artikler