Agnieszka Rojewska: Historisk verdensmester i baristakunst

Agnieszka Rojewska fra Polen er den første kvinnen som har blitt verdensmester baristakunst.

Agnieszka Rojewska snakker til dommerne under konkurransen. I bakgrunnen er det tribuner med tilskuere. Vinneren av World Barista Championship 2018, Agnieszka Rojewska. Foto: Sjo og Floyd

Etter fire konkurransedager var det til slutt Agnieszka Rojewska som ble utropt som vinner i World Barista Championship 2018.

Hun utkonkurrerte 55 baristaer da hun gikk til topps i konkurransen. Baristakunst anses for å være den gjeveste konkurransen en kaffeprofesjonell kan vinne. Alle deltakerne hadde kvalifisert seg ved å vinne nasjonale mesterskap i sine respektive land. I VM gikk 16 videre til semifinalene og seks til selve finalen.

Første kvinne

Den ferske verdensmesteren har vært i kaffebransjen i over ti år. Rojewska begynte karrieren som barista i en kaffebar, før hun etter hvert startet sin egen kaffebar. I dag jobber hun frilans i kaffebransjen, i tillegg til at hun de siste årene har deltatt i en rekke konkurranser.

Rojewska deltok i World Barista Championship både i 2015 og 2016, men nådde bare opp til 34. plass. Hun gjorde med andre ord et realt byks i 2018, som ser ut til å bli Rojewskas store gjennombruddsår. Tidligere i år vant hun det polske mesterskapet i Latte Art for fjerde gang. Dermed har Rojewska muligheten til å bli verdensmester for andre gang i 2018, når World Latte Art Championship går av stabelen i Brasil 7.–9. november. Hun vant for øvrig «Coffee Masters» i London tidligere i år. Også da ble hun den første kvinnelige vinneren av konkurransen.

Kreativ i konkurranser

Det sies om Rojewska at hun holder kreative og originale presentasjoner når hun konkurrerer. Det var også tilfelle under World Barista Championship; hun var blant dem som benyttet seg av en regelendring som har åpnet opp for en mer fleksibel bruk av bordoppsettet. Rojewska monterte til og med et eget bord, snekret av hennes far og fraktet fra Polen.

I presentasjonen fokuserte Rojewska på kommunikasjonen mellom henne som barista og en kaffebarkunde som for første gang blir introdusert for spesialkaffe, og simulerte et slikt møte overfor dommerne. De ulike kaffedrikkene hun serverte, var alle laget av kaffe fra Etiopia:

– Det er den første kaffen jeg ble forelsket i, fortalte hun dommerne.

Se videoopptak av presentasjonen til Rojewska og de andre deltakerne.

Årets resultatliste

Tribunene var fullsatte av entusiastiske publikummere under finalen, og ikke minst da tiden var kommet for å annonsere vinneren. Spenningen blant finalistene var til å ta og føle på, og det utspilte seg sterke gledesscener da det ble annonsert at den nye verdensmesteren i baristakunst heter Agnieszka Rojewska.

 1. Agnieszka Rojewska – Polen
 2. Lex Wenneker – Nederland
 3. Mathieu Theis – Sveits
 4. Michalis Katsiavos – Hellas
 5. Cole Torode – Canada
 6. John Gordon – New Zealand

Tore Øverleir representerte Norge i årets VM. Han jobber til daglig som barista på Sellanraa Bok & Bar i Trondheim. Øverleir endte på 25. plass; det er to plasser opp fra plasseringen han fikk da han deltok i World Barista Championship i 2014.

Konkurranseformatet

VM i baristakunst går ut på å tilberede fire espressoer, fire melkedrikker og fire originale signaturdrikker, dvs. en egenkomponert kaffedrikk. De ulike drikkene kan serveres i en valgfri rekkefølge.

Hver deltaker har 45 minutter på scenen: 15 minutter til forberedelser, 15 minutter til selve presentasjonen og til slutt 15 minutter til å rydde og vaske etter seg.

Totalt seks dommere vurderer ulike aspekter ved prestasjonen; tekniske ferdigheter, smak og visuell presentasjon er noe av det som blir tillagt vekt. Også fremføringen er viktig for totalvurderingen. Under konkurransen har deltagerne en presentasjon av kaffens art og opprinnelse, i tillegg til en personlig begrunnelse for valget av kaffe.

Formatet i VM er faktisk basert på norgesmesterskapet i baristakunst, som ble startet opp i 1998. Det første verdensmesterskapet ble arrangert først i 2000.

Norge har vunnet to ganger

Baristaer fra følgende land har vunnet World Barista Championship i løpet av de foregående 18 årene som mesterskapet har blitt arrangert:

 • Norge (2x – Robert Thoresen i 2000 og Tim Wendelboe i 2004)
 • Danmark (4x)
 • Storbritannia (3x)
 • Irland (1x)
 • USA (2x)
 • El Salvador (1x)
 • Guatemala (1x)
 • Japan (1x)
 • Taiwan (1x)

World of Coffee

World Barista Championship 2018 ble arrangert i forbindelse med messen World of Coffee 2018, som samlet i underkant av 11 000 kaffeentusiaster i Amsterdam. World of Coffee 2019 vil finne sted i Berlin.

Relaterte artikler