Det skal kåres fire norgesmestere under Kaffe-NM 2020, i konkurransene Barista Championship, Brewers Cup, Latte Art og Cup Tasting.
Cup Tasting er en av konkurransene i Kaffe-NM. Her fra NM i 2019. Foto: Sjo og FloydDet skal kåres fire norgesmestere under Kaffe-NM 2020, i konkurransene Barista Championship, Brewers Cup, Latte Art og Cup Tasting. Lengre ned i artikkelen finner du en oversikt Kaffe-NMs program og deltakere.
I tillegg arrangeres det et eget mesterskap i kaffebrenning i april. Vinnerne skal representere Norge i VM i Melbourne og Warszawa senere i år.
Kaffe-NM foregår under messen SMAK 2020 på Norges Varemesse på Lillestrøm.
– Dette er en flott arena for kaffebransjen å vise fram mangfoldet i bransjen og ikke minst de mange talentene der ute, sier Marit Lynes, nasjonal koordinator for SCA Norway og daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.
– Vi lager et hyggelig publikumsområde med egen bryggebar, hvor flere av landets fremste brennerier byr på deilig kaffe. Kanskje får du et spennende møte med kaffe du aldri har smakt før, smiler Marit.
Barista Championship har blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk og signaturdrikker.
Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum 1 shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser.
Norge har to tidligere verdensmestere i denne konkurransen: Robert Thoresen og Tim Wendelboe.
Brewers Cup går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt.
Konkurransen går gjennom to runder før finalen, en såkalt «Compulsary» hvor alle deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt. Deretter en «Open Service» hvor det skal lages tre individuelle brygg av kaffe man selv har valgt.
Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.
World Barista Championship og World Brewers Cup arrangeres under Melbourne International Coffee Expo 4.–7. mai.
Latte Art går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller design. Resultatet blir vurdert etter utseende, kreativitet, generell presentasjon og evne til å gjenta samme mønster.
I 2019 ble Alexander Monsen uoffisiell norgesmester, men i år gjennomføres et ordinært mesterskap hvor vinneren representerer Norge i VM.
Cup Tasting er en morsom konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og en ulik. Den som identifiserer flest ulike på kortest mulig tid, vinner. Norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship.
World Latte Art Championship og World Cup Tasters Championship arrangeres under World of Coffee i Warszawa 18.–20. juni.
Konkurransen foregår i kaffeområdet innerst i hall D.
Tid | Scene 1 | Tid | Scene 2 |
11.45–12.40 | Latte Art Bar (1–6) | ||
13.45–14.40 | Latte Art Bar (7–11) | 13.30–16.45 | Brewers Cup Compulsory (1–13) |
14.40–17.00 | Latte Art Stage Performance | 17.00– | Cup Tasting 1. innledende runde |
Tid | Scene 1 | Tid | Scene 2 |
11.00–17.00 | Latte Art-finale | 11.00–12.15 | Brewers Cup Open Service (1–4) |
12.45– | Cup Tasting 2. innledende runde | ||
13.30–17.00 | Brewers Cup Open Service (5–13) | ||
17.30– | Cup Tasting 3. innledende runde |
Tid | Scene 1 | Tid | Scene 2 |
10.00–15.45 | Barista-semifinale | 10.00– | Cup Tasting 4. innledende runde |
10.00–15.15 | Brewers Cup-semifinale | 12.45– | Cup Tasting 5. innledende runde |
14.00– | Cup Tasting 6. innledende runde | ||
15.00– | Cup Tasting 7. innledende runde | ||
16.00– | Cup Tasting 8. innledende runde | ||
17.00– | Cup Tasting 9. innledende runde | ||
18.00– | Cup Tasting 10. innledende runde |
Tid | Scene 1 | Tid | Scene 2 |
10.00–15.45 | Barista-finale | 10.30– | Cup Tasting 1. semifinale |
10.00–15.15 | Brewers Cup-finale | 11.45– | Cup Tasting 2. semifinale |
15.30– | Cup Tasting-finale |
Adrian Berg |
April Athletes
|
Trondheim
|
Alexander Monsen | Nord Brenneri |
Oslo
|
Christian Nesset |
Kaffemisjonen
|
Bergen
|
Erlend Wessel-Berg |
Sellanraa Bok & Bar
|
Trondheim
|
Espen Stokkan-Smith |
Nordic Approach
|
Oslo
|
Hanne Urdal |
Fabriken Artisan Bakverk
|
Kristiansand
|
Helene Mjøs |
Stockfleths
|
Oslo
|
Hushtar Naman |
Tiara Kaffebrenneri
|
Kristiansand |
Khawla Al Sahli |
Racoon Coffee AS
|
Møre og Romsdal |
Monica Steen |
Bar-e kaffe
|
Møre og Romsdal |
Muzikababa Bhubesi Valdal Myeza |
Khaya Barista Bar
|
Møre og Romsdal |
Samuel Dragon
|
Dråpe Ålesund Kaffehus
|
Møre og Romsdal |
Adrian Berg |
April Athletes
|
Trondheim
|
Anton Söderman | Neongrut | Oslo |
Beate Sofie Myksvoll | Espresso House | Bergen |
Christian Nesset | Kaffemisjonen | Bergen |
David Sekkelsten Dale | Kreativ barista – Hedmarktoppen | Hamar |
Diana Carolina Goicochea | Kaffebrenneriet | Oslo |
Erlend Wessel-Berg | Sellanraa Bok & | Trondheim |
Espen Stokkan-Smith | Nordic Approach | Oslo |
Magnus Alban Mehmeti | Sellanraa Bok & Bar | Trondheim |
Miriam Jansen | Kreativ barista – Hedmarktoppen | Hamar |
Oda Caroline Hovde Johannesen | Kreativ barista – Hedmarktoppen | Hamar |
Ole Kristian Bøen |
KAFFAbutikk
|
Bergen |
Pia Evensen | Dromedar Kaffebar | Trondheim |
Sara Kandal | Kreativ barista – Hedmarktoppen | Hamar |
Alexander Monsen |
Nord Brenneri
|
Oslo |
Amanda Miyoko Minagawa Lie | Fuglen Coffee Roasters | Oslo |
Anton Söderman | Neongrut | Oslo |
Frida Marie Leistad
|
Hos Solveig
|
Drammen |
Greta Bjørkli | Madisons Oslo | Oslo |
Jenny Simenstad | Stockfleths | Oslo |
Linn Kristin Tryggestad | Mocca kaffebar | Oslo |
Mia Carlsen | Dromedar Kaffebar | Bergen |
Muzikababa Bhubesi Valdal Myeza | Khaya Barista Bar | Møre og Romsdal |
Silvia Andersson | Stockfleths | Oslo |
Juan Suarez (utenfor konkurranse) | Nordic Approach | Oslo |
Diana C. Goicochea |
Kaffebrenneriet
|
Oslo
|
Else Pernille Hartmann Nilsen | Kaffebrenneriet | Oslo |
Emil Follerås-Lysø | Coca Cola European Partners | Kristiansand |
Erlend Wessel-Berg | Sellanraa Bok & Papir | Trondheim |
Espen Stokkan-Smith | Nordic Approach | Oslo |
Fotis Daflas | Tim Wendelboe | Oslo |
Guðjón Andri Rabbevåg Reynisson | Raccoon | Ålesund |
Hanne Sørensen | Kaffebrenneriet | Oslo |
Harald Vøyle | Brygg Oslo | Oslo |
Ida Jansson | Nord Brenneri | Oslo |
Jan Richter Lorentzen | Kaffemisjonen | Bergen |
Joakim Hannibal | Fuglen Coffee Roasters | Oslo |
Julie Skatland Mellum | Kaffebrenneriet | Oslo |
Kim Andre Bjørkesett | Kaffebrenneriet | Oslo |
Ludvik Bonna Hopstock | Fuglen Coffee Roasters | Oslo |
Lynda Høy-Petersen | Freelance | Kristiansand |
Magnus Alban Mehmeti | Sellanraa Bok & Papir | Trondheim |
Mari Johanne Løvås | Kreativ Barista – Hedmarktoppen | Hamar |
Marikken Solheim | Kaffemisjonen | Bergen |
Mia Carlsen | Dromedar Kaffebar | Bergen |
Nora Olava Leigland | Dromedar Kaffebar | Bergen |
Nora Saeme | Kaffebrenneriet | Oslo |
Sara Kandal | Kreativ Barista – Hedmarktoppen | Hamar |
Silje Hvidsten Skogstad | Kaffebrenneriet | Oslo |
Silvia Andersson | Stockfleths | Oslo |
Simo Kristidhi | Solberg & Hansen | Oslo |
Tobias Abrahamsen | Freelance | Kristiansand |
Vilde Lützow-Holm | JOH. JOHANNSON KAFFE | Oslo |
NM i kaffekunst blir arrangert av SCA Norway. SMAK 2020 tar 400 kr i inngangspenger.
Konkurranser i klassisk barista, håndbrygging, kaffebrenning og kaffesmaking sto på programmet under mesterskapet.
Konkurransene som sto på programmet, var World Latte Art, World Coffee in Good Spirits, World Cup Tasters og World Cezve/Ibrik.
Agnieszka Rojewska fra Polen er den første kvinnen som har blitt verdensmester baristakunst.
Hvert år arrangeres det sju VM-konkurranser.