Kaffe-NM: Her er programmet og deltakerne

Det skal kåres fire norgesmestere under Kaffe-NM 2020, i konkurransene Barista Championship, Brewers Cup, Latte Art og Cup Tasting.

Cup Tasting under Kaffe-NM 2019. Cup Tasting er en av konkurransene i Kaffe-NM. Her fra NM i 2019. Foto: Sjo og Floyd

Gjennom vinteren har det vært gjennomført syv regionale kaffemesterskap. Nå møtes de beste til dyst under NM i Kaffekunst 3.–6. mars på Lillestrøm.

Det skal kåres fire norgesmestere under Kaffe-NM 2020, i konkurransene Barista Championship, Brewers Cup, Latte Art og Cup Tasting. Lengre ned i artikkelen finner du en oversikt Kaffe-NMs program og deltakere.

I tillegg arrangeres det et eget mesterskap i kaffebrenning i april. Vinnerne skal representere Norge i VM i Melbourne og Warszawa senere i år.

Kaffe-NM på SMAK 2020

Kaffe-NM foregår under messen SMAK 2020 på Norges Varemesse på Lillestrøm.

– Dette er en flott arena for kaffebransjen å vise fram mangfoldet i bransjen og ikke minst de mange talentene der ute, sier Marit Lynes, nasjonal koordinator for SCA Norway og daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.

– Vi lager et hyggelig publikumsområde med egen bryggebar, hvor flere av landets fremste brennerier byr på deilig kaffe. Kanskje får du et spennende møte med kaffe du aldri har smakt før, smiler Marit.

NM-konkurransene

Barista Championship

Barista Championship har blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk og signaturdrikker.

Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum 1 shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser.

Norge har to tidligere verdensmestere i denne konkurransen: Robert Thoresen og Tim Wendelboe.

Brewers Cup

Brewers Cup går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt.

Konkurransen går gjennom to runder før finalen, en såkalt «Compulsary» hvor alle deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt. Deretter en «Open Service» hvor det skal lages tre individuelle brygg av kaffe man selv har valgt.

Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.

World Barista Championship og World Brewers Cup arrangeres under Melbourne International Coffee Expo 4.–7. mai.

Latte Art

Latte Art går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller design. Resultatet blir vurdert etter utseende, kreativitet, generell presentasjon og evne til å gjenta samme mønster.

I 2019 ble Alexander Monsen uoffisiell norgesmester, men i år gjennomføres et ordinært mesterskap hvor vinneren representerer Norge i VM.

Cup Tasting

Cup Tasting er en morsom konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og en ulik. Den som identifiserer flest ulike på kortest mulig tid, vinner. Norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship.

World Latte Art Championship og World Cup Tasters Championship arrangeres under World of Coffee i Warszawa 18.–20. juni.

Programmet for Kaffe-NM 2020

Konkurransen foregår i kaffeområdet innerst i hall D.

Tirsdag 3. mars, kl. 10.00–18.00

Tid Scene 1 Tid Scene 2
11.45–12.40 Latte Art Bar (1–6)    
13.45–14.40 Latte Art Bar (7–11) 13.30–16.45 Brewers Cup Compulsory (1–13)
14.40–17.00 Latte Art Stage Performance 17.00– Cup Tasting 1. innledende runde

Onsdag 4. mars, kl. 10.00–18.00

Tid Scene 1 Tid Scene 2
11.00–17.00 Latte Art-finale 11.00–12.15 Brewers Cup Open Service (1–4)
    12.45– Cup Tasting 2. innledende runde
    13.30–17.00 Brewers Cup Open Service (5–13)
    17.30– Cup Tasting 3. innledende runde

Torsdag 5. mars, kl. 10.00–20.00

Tid Scene 1 Tid Scene 2
10.00–15.45 Barista-semifinale 10.00– Cup Tasting 4. innledende runde
10.00–15.15 Brewers Cup-semifinale 12.45– Cup Tasting 5. innledende runde
    14.00– Cup Tasting 6. innledende runde
    15.00– Cup Tasting 7. innledende runde
    16.00– Cup Tasting 8. innledende runde
    17.00– Cup Tasting 9. innledende runde
    18.00– Cup Tasting 10. innledende runde

Fredag 6. mars, kl. 10.00–16.00

Tid Scene 1 Tid Scene 2
10.00–15.45 Barista-finale 10.30– Cup Tasting 1. semifinale
10.00–15.15 Brewers Cup-finale 11.45– Cup Tasting 2. semifinale
    15.30– Cup Tasting-finale

Deltakere i Kaffe-NM 2020

Klassisk barista

Adrian Berg
April Athletes
Trondheim
Alexander Monsen Nord Brenneri
Oslo
Christian Nesset
Kaffemisjonen
Bergen
Erlend Wessel-Berg
Sellanraa Bok & Bar 
Trondheim
Espen Stokkan-Smith
Nordic Approach 
Oslo
Hanne Urdal
Fabriken Artisan Bakverk 
Kristiansand
Helene Mjøs
Stockfleths 
Oslo
Hushtar Naman
Tiara Kaffebrenneri 
Kristiansand
Khawla Al Sahli
Racoon Coffee AS 
Møre og Romsdal
Monica Steen
Bar-e kaffe
Møre og Romsdal
Muzikababa Bhubesi Valdal Myeza
Khaya Barista Bar 
Møre og Romsdal
Samuel Dragon 
Dråpe Ålesund Kaffehus
Møre og Romsdal

Brewers Cup

Adrian Berg
April Athletes
Trondheim
Anton Söderman Neongrut Oslo
Beate Sofie Myksvoll Espresso House Bergen
Christian Nesset Kaffemisjonen Bergen 
David Sekkelsten Dale Kreativ barista – Hedmarktoppen Hamar
Diana Carolina Goicochea Kaffebrenneriet Oslo 
Erlend Wessel-Berg Sellanraa Bok & Trondheim 
Espen Stokkan-Smith Nordic Approach Oslo 
Magnus Alban Mehmeti Sellanraa Bok & Bar Trondheim 
Miriam Jansen Kreativ barista – Hedmarktoppen  Hamar 
Oda Caroline Hovde Johannesen Kreativ barista – Hedmarktoppen Hamar 
Ole Kristian Bøen
KAFFAbutikk 
Bergen 
Pia Evensen Dromedar Kaffebar Trondheim 
Sara Kandal  Kreativ barista – Hedmarktoppen  Hamar

Latte Art

Alexander Monsen
Nord Brenneri
Oslo
Amanda Miyoko Minagawa Lie  Fuglen Coffee Roasters Oslo
Anton Söderman  Neongrut  Oslo
Frida Marie Leistad
Hos Solveig 
Drammen
Greta Bjørkli Madisons Oslo  Oslo
Jenny Simenstad Stockfleths Oslo
Linn Kristin Tryggestad Mocca kaffebar  Oslo
Mia Carlsen Dromedar Kaffebar  Bergen
Muzikababa Bhubesi Valdal Myeza Khaya Barista Bar  Møre og Romsdal
Silvia Andersson  Stockfleths  Oslo
Juan Suarez (utenfor konkurranse)  Nordic Approach  Oslo

Cup Tasting

Diana C. Goicochea
Kaffebrenneriet
Oslo
Else Pernille Hartmann Nilsen  Kaffebrenneriet Oslo 
Emil Follerås-Lysø Coca Cola European Partners  Kristiansand 
Erlend Wessel-Berg Sellanraa Bok & Papir Trondheim 
Espen Stokkan-Smith Nordic Approach Oslo
Fotis Daflas Tim Wendelboe Oslo 
Guðjón Andri Rabbevåg Reynisson  Raccoon Ålesund 
Hanne Sørensen Kaffebrenneriet Oslo
Harald Vøyle Brygg Oslo Oslo
Ida Jansson Nord Brenneri Oslo
Jan Richter Lorentzen Kaffemisjonen Bergen
Joakim Hannibal Fuglen Coffee Roasters  Oslo
Julie Skatland Mellum Kaffebrenneriet  Oslo
Kim Andre Bjørkesett Kaffebrenneriet Oslo
Ludvik Bonna Hopstock Fuglen Coffee Roasters  Oslo 
Lynda Høy-Petersen Freelance Kristiansand 
Magnus Alban Mehmeti Sellanraa Bok & Papir Trondheim 
Mari Johanne Løvås Kreativ Barista – Hedmarktoppen Hamar 
Marikken Solheim Kaffemisjonen Bergen 
Mia Carlsen Dromedar Kaffebar Bergen 
Nora Olava Leigland Dromedar Kaffebar  Bergen
Nora Saeme Kaffebrenneriet Oslo
Sara Kandal Kreativ Barista – Hedmarktoppen  Hamar
Silje Hvidsten Skogstad Kaffebrenneriet Oslo
Silvia Andersson Stockfleths Oslo
Simo Kristidhi Solberg & Hansen Oslo 
Tobias Abrahamsen Freelance Kristiansand 
Vilde Lützow-Holm  JOH. JOHANNSON KAFFE  Oslo 
Kaffe-NMs program og deltakere.  Her er kaffelandslaget fra 2019.

Norgesmesterne fra kaffe-NM 2019. Foto: Sjo og Floyd

NM i kaffekunst blir arrangert av SCA Norway. SMAK 2020 tar 400 kr i inngangspenger.

Relaterte artikler