Se hvem som vant klassisk barista, håndbrygging, latte-kunst og kaffesmaking i kaffe-NM 2020.
Adrian Berg vant NM i klassisk barista for andre gang. Han tok også tredjeplass i håndbrygging. Foto: Sjo og FloydAdrian Berg vant grenen barista, Ole Kristian Bøen vant Brewers Cup (håndbrygging), Anton Söderman vant Latte Art og Ingrid Aas vant Cup Tasting. Se de øvrig plasseringene i kaffe-NM 2020 nedenfor.
Norgesmesterskapet ble arrangert under SMAK 2020 på Norges Varemesse på Lillestrøm. NM-deltakerne hadde kvalifisert seg gjennom regionale mesterskap.
Dette er den klassiske baristakonkurransen. Her serverte deltakerne espresso, espressodrikker med melk og signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum 1 shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser.
Adrian Berg (30) deltok i NM for sjuende gang, og ble norgesmester i klassisk barista for andre året på rad. Han stilte også i grenen Brewers Cup, der han kom på tredjeplass.
Konkurransekaffen er fra Gesha Village Estate i Etiopia, og Berg har selv stått for brenningen.
Signaturdrikken var en kald drikk inspirert av gesha-kaffetypen: floral med smak av sitrus, rød frukt og bær. Berg brukte en granateple-sirup som representerer den røde frukten, laktisk fermentert blåbær som representerer bærsmaken og en milky oolong-te som representerer det florale. Espressoen bidro med smak av sitrus og appelsin.
Adrian Berg startet sin kaffekarriere hos Workshop Coffee i London, og har de siste åtte årene jobbet med kaffe i Trondheim, både hos Godt Brød, Jacobsen & Svart og Dromedar. Nå jobber han deltid på Sellanraa Bok & Bar samtidig som han starter opp et eget nanobrenneri som heter KAFFI.
Tittelforsvareren hadde et mål om to finaleplasser i kaffe-NM 2020, og det greide han. I forkant hadde han jobbet mentalt, og visualisert hva han ønsket å få til. Det blir spennende å se hva han får til i VM!
Brewers Cup-konkurransen går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt.
Årets store overraskelse under NM var hobbybarista Ole Kristian Bøen (31). Han jobber til daglig med digital markedsføring i Trysilhus, og brygger stort sett kaffe til familie og venner. Han har imidlertid deltatt på mentorprogrammet til Barista School, og har lært masse om kaffe av tidligere baristamestere som Tom Kuyken, Rory Rosenberg og Lise Rømo.
Den nybakte vinneren kom inn fra sidelinjen og slo proffene med sans for detaljer og en sjarmerende fremføring.
Oppskriften til Bøen er inspirert av Emi Fukahori, som vant VM i 2018, og kaffen var en anaerobisk fermentert Geisha fra Finca Hartmann i Panama – brent av tidligere verdensmester i kaffebrenning, Audun Sørbotten.
Latte Art-konkurransen går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller design. Resultatet blir vurdert etter utseende, kreativitet, generell presentasjon og evne til å gjenta samme mønster.
Anton Söderman er en rutinert barista etter mange år i Kaffebrenneriet. I fjor startet han Neongrut, en mobil kaffetruck, og leverer kaffe rundt om på ulike arrangementer.
Anton har konkurrert flittig opp gjennom årene, og har flere sterke prestasjoner: 2. plass i Brewers Cup i kaffe-NM 2019, norgesmester i Aeropress i 2019, norgesmester i Cup Tasting i 2018, 2. plass i Latte Art i kaffe-NM 2017/2018 og vinner av The Barista League 2017 i Sverige.
Cup Tasting er en konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og én ulik. Den som identifiserer flest ulike på kortest mulig tid, vinner.
Kaffebrenneriet dominerte stort under årets Cup Tasting-konkurranse. Hele tre av fire i finaleomgangen jobber i kaffebarkjeden. Norgesmesteren i Cup Tasting fra 2017, Ingrid Aas (30), vant til slutt den nervepirrende finalen.
Aas er driftssjef i Kaffebrenneriet og jobber både på hovedkontoret og ute i kaffebarene. Hun startet som barista under studier i medieproduksjon i Trondheim, og fant ut at kaffe var mye morsommere.
Årets NM i kaffebrenning arrangeres hos Espressospesialisten 16. og 17. april. Hele 21 brennerier sendte inn kaffe til en kvalifiseringsrunde som ble cuppet hos Norsk Kaffeinformasjon. Følgende har gått videre til NM:
På SCA Norway sine sider finner du en fullstendig resultatliste med poeng fra kaffe-NM 2020.
Alle de fire NM-vinnerne vil representere Norge i de respektive VM-konkurransene, som i 2020 foregår på to kaffemesser i henholdsvis Melbourne og Warszawa. De ulike konkurransene i kaffekunst blir fordelt mellom de to messene.
Hold deg oppdatert på VM-arrangementene på worldcoffeeevents.org.
Kaffe-NM 2020 ble arrangert av SCA Norway og Norsk Kaffeinformasjon.
Det skal kåres fire norgesmestere under Kaffe-NM 2020, i konkurransene Barista Championship, Brewers Cup, Latte Art og Cup Tasting.
3.–6. mars skal Norges beste baristaer vise sine kunster for hele den profesjonelle bransjen.
Konkurranser i klassisk barista, håndbrygging, kaffebrenning og kaffesmaking sto på programmet under mesterskapet.
Torsdag 28. februar starter årets NM i kaffe, som arrangeres under Trondheim Kaffefestival.