Nye norgesmestere i kaffekunst

Se hvem som vant klassisk barista, håndbrygging, latte-kunst og kaffesmaking i kaffe-NM 2020.

Adrian Berg i aksjon i finalen i klassisk barista i kaffe-NM 2020. Adrian Berg vant NM i klassisk barista for andre gang. Han tok også tredjeplass i håndbrygging. Foto: Sjo og Floyd

Mer enn 50 deltakere konkurrerte om VM-deltakelse da NM i kaffekunst ble arrangert 3.–6. mars 2020.

Adrian Berg vant grenen barista, Ole Kristian Bøen vant Brewers Cup (håndbrygging), Anton Söderman vant Latte Art og Ingrid Aas vant Cup Tasting. Se de øvrig plasseringene i kaffe-NM 2020 nedenfor.

Norgesmesterskapet ble arrangert under SMAK 2020 på Norges Varemesse på Lillestrøm. NM-deltakerne hadde kvalifisert seg gjennom regionale mesterskap.

Klassisk barista

 1. Adrian Berg – Kaffi, Trondheim
 2. Christian Nesset – Kaffemisjonen, Bergen
 3. Alexander Monsen – Norð, Oslo
 4. Helene Mjøs – Stockfleths, Oslo
 5. Muzikababa Bhubesi Valdal Myeza – Khaya Barista Bar, Valldal
 6. Hanne Urdal – Fabriken Artisan Bakverk, Kristiansand

Dette er den klassiske baristakonkurransen. Her serverte deltakerne espresso, espressodrikker med melk og signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum 1 shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser.

Adrian Berg under finalen i klassisk barista i kaffe-NM 2020.

Adrian Berg forsvarte sin NM-tittel fra 2019 i grenen klassisk barista. Her er han i ferd med å blande sin signaturdrikk. Foto: Sjo og Floyd

Adrian Berg (30) deltok i NM for sjuende gang, og ble norgesmester i klassisk barista for andre året på rad. Han stilte også i grenen Brewers Cup, der han kom på tredjeplass.

NM-vinnerens signaturdrikk

Konkurransekaffen er fra Gesha Village Estate i Etiopia, og Berg har selv stått for brenningen.

Signaturdrikken var en kald drikk inspirert av gesha-kaffetypen: floral med smak av sitrus, rød frukt og bær. Berg brukte en granateple-sirup som representerer den røde frukten, laktisk fermentert blåbær som representerer bærsmaken og en milky oolong-te som representerer det florale. Espressoen bidro med smak av sitrus og appelsin.

Starter eget brenneri

Adrian Berg startet sin kaffekarriere hos Workshop Coffee i London, og har de siste åtte årene jobbet med kaffe i Trondheim, både hos Godt Brød, Jacobsen & Svart og Dromedar. Nå jobber han deltid på Sellanraa Bok & Bar samtidig som han starter opp et eget nanobrenneri som heter KAFFI.

VM i mai

Tittelforsvareren hadde et mål om to finaleplasser i kaffe-NM 2020, og det greide han. I forkant hadde han jobbet mentalt, og visualisert hva han ønsket å få til. Det blir spennende å se hva han får til i VM!

Brewers Cup

 1. Ole Kristian Bøen – KAFFAbutikk, Oslo
 2. Christian Nesset – Kaffemisjonen, Bergen
 3. Adrian Berg – Kaffi, Trondheim
 4. Miriam Jansen – Hedmarktoppen folkehøyskole
 5. Beate Sofie Myksvoll, Espresso House, Bergen
 6. Diana Carolina Goicochea, Kaffebrenneriet, Oslo

Brewers Cup-konkurransen går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. 

Ole Kristian Bøen vant NM-finalen i Brewers Cup med selvvalgt kaffe brygget på Hario V60 Immersion Dripper. Foto: Sjo og Floyd

Årets store overraskelse under NM var hobbybarista Ole Kristian Bøen (31). Han jobber til daglig med digital markedsføring i Trysilhus, og brygger stort sett kaffe til familie og venner. Han har imidlertid deltatt på mentorprogrammet til Barista School, og har lært masse om kaffe av tidligere baristamestere som Tom Kuyken, Rory Rosenberg og Lise Rømo.

Den nybakte vinneren kom inn fra sidelinjen og slo proffene med sans for detaljer og en sjarmerende fremføring.

Oppskriften til Bøen er inspirert av Emi Fukahori, som vant VM i 2018, og kaffen var en anaerobisk fermentert Geisha fra Finca Hartmann i Panama – brent av tidligere verdensmester i kaffebrenning, Audun Sørbotten.

Latte Art

 1. Anton Söderman – Neongrut, Oslo
 2. Alexander Monsen – Norð Brenneri, Oslo
 3. Silvia Andersson – Stockfleths, Oslo
 4. Jenny Simenstad – Stockfleths, Oslo
 5. Mia Carlsen – Dromedar Kaffebar, Bergen

Latte Art-konkurransen går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller design. Resultatet blir vurdert etter utseende, kreativitet, generell presentasjon og evne til å gjenta samme mønster.

Anton Söderman vant NM i Latte Art. Foto: Sjo og Floyd

Anton Söderman er en rutinert barista etter mange år i Kaffebrenneriet. I fjor startet han Neongrut, en mobil kaffetruck, og leverer kaffe rundt om på ulike arrangementer.

Anton har konkurrert flittig opp gjennom årene, og har flere sterke prestasjoner: 2. plass i Brewers Cup i kaffe-NM 2019, norgesmester i Aeropress i 2019, norgesmester i Cup Tasting i 2018, 2. plass i Latte Art i kaffe-NM 2017/2018 og vinner av The Barista League 2017 i Sverige.

Cup Tasting

 1. Ingrid Aas – Kaffebrenneriet
 2. Diana Carolina Goicochea – Kaffebrenneriet
 3. Vilde Lützow-Holm – JOH. JOHANNSON KAFFE, Oslo
 4. Hanne Sørensen – Kaffebrenneriet

Cup Tasting er en konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og én ulik. Den som identifiserer flest ulike på kortest mulig tid, vinner. 

Ingrid Aas vant NM i Cup Tasting for andre gang. Foto: Sjo og Floyd

Kaffebrenneriet dominerte stort under årets Cup Tasting-konkurranse. Hele tre av fire i finaleomgangen jobber i kaffebarkjeden. Norgesmesteren i Cup Tasting fra 2017, Ingrid Aas (30), vant til slutt den nervepirrende finalen.

Aas er driftssjef i Kaffebrenneriet og jobber både på hovedkontoret og ute i kaffebarene. Hun startet som barista under studier i medieproduksjon i Trondheim, og fant ut at kaffe var mye morsommere. 

NM-finalister i kaffebrenning

Årets NM i kaffebrenning arrangeres hos Espressospesialisten 16. og 17. april. Hele 21 brennerier sendte inn kaffe til en kvalifiseringsrunde som ble cuppet hos Norsk Kaffeinformasjon. Følgende har gått videre til NM:

 • Jørgensen Kaffebrenneri – Johan Helstrøm Jørgensen
 • Langøra Kaffebrenneri – Kristian Helgesen
 • Austrått Kaffebrenneri – Tor Sigve Taksdal
 • Sognefjord Kaffibrenneri – Kjetil Russenes
 • Solberg & Hansen – Simo Kristidhi
 • Mjøsen kaffe – Sverre Berg Lutnæs

SCA Norway sine sider finner du en fullstendig resultatliste med poeng fra kaffe-NM 2020.

Neste mål er VM i Melbourne og Warzawa

Alle de fire NM-vinnerne vil representere Norge i de respektive VM-konkurransene, som i 2020 foregår på to kaffemesser i henholdsvis Melbourne og Warszawa. De ulike konkurransene i kaffekunst blir fordelt mellom de to messene.

Melbourne International Coffee Expo 4.–7. mai: 

 • World Brewers Cup
 • World Barista Championship

World of Coffee i Warzawa 18.–20. juni:

 • World Cup Tasters Championship
 • World Coffee in Good Spirits Championship
 • World Coffee Roasting Championship

Hold deg oppdatert på VM-arrangementene på worldcoffeeevents.org.

Norske verdensmestere

 • Robert Thoresen: 2000 World Barista Championship
 • Tim Wendelboe: 2004 World Barista Championship
 • Tim Wendelboe 2005 World Cup Tasting Champion
 • Odd-Steinar Tøllefsen: 2015 World Brewers Cup
 • Audun Sørbotten: 2015 World Coffee Roasting Championship 

Kaffe-NM 2020 ble arrangert av SCA Norway og Norsk Kaffeinformasjon.

Relaterte artikler