Med kaffe som hobby

Iver har tatt kaffeinteressen til nye høyder!

Iver Oknes under Barista League i Göteborg Iver Oknes under Barista League i Göteborg. Foto: Sjo og Floyd

Det er trygt å si at Iver Oknes er over snittet interessert i kaffe. Ikke bare drikker han store mengder kaffe hver dag, men han har tatt hobbyen et steg videre, og har på kort tid rukket å delta i en rekke ulike kaffekonkurranser.

– Jeg har deltatt på Barista League én gang, Oatly Latte Art Throwdown tre ganger, Brewers Cup én gang og Klassisk Barista to ganger, sier han til KaffeGeek når vi treffer ham i Oslo. – Jeg begynte å drikke kaffe da jeg var 12-13 år, og på videregående brukte jeg mye tid på kaféer sammen med venner. Jeg liker veldig godt det sosiale rundt kaffe. Men den virkelige åpenbaringen fikk jeg da jeg lærte om spesialkaffe gjennom en podkast. Da skjønte jeg at kaffe er mer enn bare kaffe. Så jeg kjøpte meg en AeroPress og begynte jakten etter god kaffe.

Til tross for den enorme kunnskapen og interessen Iver har for kaffe, har han ingen offisiell baristautdannelse.
– Jeg flyttet til Oslo for å studere, og begynte å jobbe som frivillig i studentforeningen Realistforeningen på Blindern. Jeg begynte som skiftleder i kaféen, og ble raskt kafésjef. Det var på RF at jeg lærte om kaffebrygging. Så kom pandemien. Og da var det ikke så mye annet å gjøre enn å lage masse god kaffe hjemme. Jeg kunne jo studert, men kaffe var mye morsommere, sier Iver og ler. – Nå tar jeg en master i fluidmekanikk, som jo handler om væske. Masteroppgaven kommer nok til å handle om nettopp kaffe. Temaet er ikke spikret ennå, men jeg har lyst til å skrive om kanaldannelse i espresso. Hvordan formes det, og hvordan kan man unngå det? Det tror jeg blir utrolig spennende.

Iver Oknes sitter i vinduskarmen hos Tim Wendelboe i Oslo

Foto: Sjo og Floyd

Sponset av Tim Wendelboe

Kaffe har altså sakte, men sikkert infiltrert livet til Iver, og det tok ikke lange tiden før han begynte å tenke på å delta i kaffekonkurranser.
– Da jeg fant ut at det gikk an å konkurrere i kaffebrygging, visste jeg at det var noe jeg ville gjøre. Jeg møtte norgesmester Alexander Monsen, som kom med to tips: 1) hvis du vil konkurrere, gjør det, og 2) les reglene. Dette er de samme rådene jeg nå gir til folk som vurderer å begynne med kaffekonkurranser, sier Iver. – Gå inn på SCA Norge og les om konkurransene. Det er over 40 sider med regler, så det er mye å sette seg inn i, men det er en viktig del av det å konkurrere. Man blir nemlig trukket i poeng for alt som ikke gjøres riktig teknisk, så det er mye å hente på å unngå tekniske feil.

Til tross for at Iver er relativt fersk innen konkurranseverdenen, er han sponset av ingen ringere enn Tim Wendelboe.
– Det var egentlig litt tilfeldig. Vi kjente litt til hverandre fra før av, for jeg møtte ham på Barista League da det ble avholdt i Oslo i 2023. På det tidspunktet satt jeg i styret i Kaffeforeninga, sier Iver. – Jeg har alltid vært veldig fan av kaffen hans, så da jeg skulle begynne å konkurrere, sendte jeg ham en e-post og spurte om jeg kunne kjøpe kaffe av ham til bruk i konkurranse. Da svarte han «Nei, det er bedre om du bare får den»! Det er noe jeg har satt utrolig stor pris på.

Iver Oknes holder et martiniglass med kaffe

Foto: Sjo og Floyd

– Bare gjør det!

For mange kan det virke skremmende å skulle begynne å konkurrere i kaffe. Iver forteller imidlertid at det ikke behøver å være så veldig skummelt.
– Jeg var jo nervøs første gang jeg skulle konkurrere, men det gikk veldig fint! Noe av det viktigste når det kommer til kaffebrygging, er å ha kontroll. Det er jo sånn man klarer å lage den samme gode kaffen gang på gang. Dette gjelder uavhengig av om man skal konkurrere eller ikke, men det er selvfølgelig ekstra viktig i konkurranser, sier han. – I konkurransene skal man beskrive kaffen best mulig, og beskrivelsen skal også matche det man serverer. Det er derfor lurt å velge en kaffe som er enkel å beskrive. I tillegg bør man kjenne kaffen godt, sånn at man vet hvordan den reagerer med ulike bryggevariabler. Dersom man bommer litt under bryggingen i en konkurranse, er det ikke alltid man har tid til å lage kaffen på nytt. Dette kan man likevel kompensere for dersom man klarer å beskrive kaffen riktig. Men da må man jo også vite hvordan kaffen endrer seg når man endrer ulike bryggevariabler.

Hvis man er interessert i kaffe og ønsker å lære mer om hvordan man brygger god kaffe, er tipset til Iver nettopp å delta i konkurranser.
– Man lærer utrolig mye av å konkurrere. Man får gode tilbakemeldinger fra dommerne som man kan ta med videre, og i tillegg bygger man et stort nettverk i bransjen, sier han. – Det er jo ganske nisje å konkurrere i kaffe. De fleste som jobber med kaffe, gjør det nok bare fordi de trenger en jobb, så selv innenfor bransjen er det nisje. Men jeg håper flere har lyst til å delta, for det er veldig gøy!

 

Det er imidlertid ikke nødvendig å begynne rett på regionsmesterskap, slik Iver gjorde. Det finnes nemlig flere lavterskelkonkurranser, slik som Barista League, hvor det primære formålet er at man skal kose seg og ha det gøy.
– Men jeg mener jo at alle konkurranser bør handle om å ha det gøy. Jeg anbefaler å ikke ha for høye forventninger til de første konkurransene man deltar i, men at fokuset heller bør være på å kose seg og lære mer om kaffe, sier Iver. – Jeg har sett folk miste lysten til å delta på flere konkurranser hvis de ikke gjør det så bra første gang, og det er veldig synd. Det viktigste burde jo være å ha det gøy!

Men hvor god må man egentlig være før man begynner å konkurrere?
– Er du engasjert nok til at du bryr deg om kaffen du serverer? Liker du kaffe som en råvare? Klarer du å lage god kaffe og snakke om den? Da er det alt du trenger, sier Iver. – Min oppfordring til alle som vurderer å delta, er å bare gjøre det! Snakk med folk som har konkurrert, les gjennom reglene, og bare meld deg på. Møt opp, bruk en kaffe du liker – og lag kaffe! Vanskeligere er det faktisk ikke.

Relaterte artikler