Fra kaffetruck til mikrobrenneri

Swerl Coffee Roasters bringer personlige historier til bordet.

Beatriz og Daniel fra Swerl Coffee Roasters smiler mot kameraet Beatriz og Daniel vil jobbe så nærme kaffebøndene som mulig. Foto: Sjo og Floyd

Swerl Coffee Roasters er et svensk mikrobrenneri som ble startet i 2019 av Beatriz Ferreira og kjæresten Daniel. De holder til i Falkenberg i Sverige.

– Jeg var opprinnelig sommelier, og Daniel var flyplasstekniker, forteller Beatriz når vi møter paret på Nordic Coffee Fest i Göteborg. – Vi bestemte oss for at vi ville gjøre noe nytt, så vi dro til New Zealand. Der oppdaget vi kaffe, og vi skjønte raskt at det var det vi ville drive med.

Fra New Zealand til Sverige

Beatriz og Daniel bestemte seg for å starte sin egen kaffebar, og dro til Falkenberg for å gjøre det. Kaffebaren deres var imidlertid ingen vanlig kaffebar.
– Vi kjøpte en gammel Mercedes-buss fra 1972, og reiste rundt i den og serverte kvalitetskaffe fra andre mikrobrennerier i Sverige. Samtidig skaffet vi så mye inspirasjon og kunnskap som mulig, sier Beatriz. – For halvannet år siden åpnet vi vårt eget kaffebrenneri da vi fikk muligheten til å kjøpe en kaffebrenner. Vi hadde jo allerede mange kontakter i bransjen, og god kontakt med mange produsenter. Vi valgte derfor å fokusere på personlige relasjoner med ulike produsenter, og på det sesongmessige med kaffe. Vi selger derfor bare single origin-kaffe, og har ingen blends. Vi jobber med å få frem så mye av sorten og terroiret som mulig i all kaffen vår.

For kort tid siden bestemte de seg for å selge kaffetrucken, slik at de kan rette alt fokuset sitt mot kaffebrenneriet.
– Vi kunne selge kaffetrucken nettopp fordi det gikk så bra med brenneriet. Det finnes ulike tider for alt, og det var veldig verdifullt å drive kaffebaren; det ga oss mange kontakter og enorm kunnskap. Men drømmen vår er å jobbe nærmere med produsenten og kaffens opprinnelse, forklarer Beatriz. – Det får vi gjort når vi kan fokusere på kun kaffebrenneriet.

Et personlig forhold med kaffebøndene

For Beatriz og Daniel er det veldig viktig å ha tett kontakt med kaffebøndene.
– Vi har to ulike produsenter som vi samarbeider med. Vi er fortsatt veldig små, så vi jobber med å bli større slik at vi kan jobbe direkte med bøndene, sier Beatriz. – Man får bedre kontakt og kvalitet når man kan samarbeide med noen personlig. Man brenner også mye mer for kaffen når man kjenner til kaffebøndenes historie og kan presentere den for forbrukerne.

– Hva er din favorittkaffe av det dere har med i dag?
– Akkurat nå er favoritten min en kaffe fra Colombia. Det er en SL28, som er en sort som primært dyrkes i Kenya. Kaffen kommer fra en bonde som heter Martha, og hun fokuserer generelt på kaffetyper som man ikke pleier å finne i Colombia, noe som er veldig spennende, sier Beatriz. –  Vi jobber ikke med henne direkte, for gården hennes er så liten, men vi jobber med en produsent som hjelper oss med å kjøpe kaffen hennes. Det er altså en single estate-kaffe, men det kan ikke egentlig kalles en ‘estate’, for gården hennes er så liten!

Relaterte artikler