Ander tilbyr håndbrygget kakao

«Andre bønner, samme rutine.»

Frederik Depoorter og en ansatt smiler mot kameraet Frederik Depoorter er en av gründerne bak Ander. Foto: Sjo og Floyd

Er dette første gang du hører om håndbrygget kakao? I så fall er du ikke alene; da vi møtte Frederik Depoorter – en av gründerne bak det belgiske selskapet Ander – på Nordic Coffee Fest i februar, var det første gang vi hadde hørt om dette konseptet. Dette er imidlertid ingen overraskelse, ettersom Ander er først ut i verden med å tilby filterkakao.

– Jeg begynte Ander sammen med broren min i mai 2023. Vi elsker spesialkaffe, og da vi lærte om likhetene mellom kaffe og kakao, ble vi nysgjerrige. Kan man behandle kakao på samme måte som man gjør med kaffe? spør Frederik. – Svaret på dette viser seg å være ‘ja’.

En unik smaksopplevelse

Frederik hadde med seg en rekke ulike typer filterkakao, som alle er beregnet på å brygges på samme måte som håndbrygget kaffe.
– Kakaobønnene plukkes og brennes, før de males slik at man kan bruke dem til håndbrygging, nøyaktig slik man gjør med kaffe. Det er andre bønner, men akkurat samme rutine, forklarer Frederik. Han håndbrygger kakaoen med en V60-brygger, og gir oss flere kopper så vi kan smake på flere typer kakao. – Kakaobønnene våre er single origin, noe som betyr at de kommer fra det samme området. Vi brenner dem på en måte som gjør at bønnene beholder de ulike smaksnotene sine. Dette gjør at de ulike kakaotypene har ulike smaksprofiler avhengig av hvor kakaobønnene ble dyrket – akkurat slik som med kaffe. Resultatet blir en kakao som kan minne litt om en blanding mellom kaffe og te.

Å drikke kakaoen til Ander var en helt unik smaksopplevelse. Aromaen var ikke ulik aromaen til drikkekakao, men utseendemessig minnet den om en kraftig og mørk te – eventuelt utvannet kaffe. Smaken var ulikt noe annet vi noen gang har drukket; det var ingen tvil om at vi drakk noe som kom fra kakaobønnene, men det var også et lettere og renere brygg enn det vi forbinder med drikkekakao – som jo lages med kakaopulver og melk, og som dermed har en mye fyldigere og mer kremet munnfølelse. For dem som liker spesialkaffe, og som setter pris på hele opplevelsen rundt en kopp med god kaffe, tror vi spesialkakao er midt i blinken.

Beste nye spesialprodukt

Spesialkakao er enn så lenge et relativt ukjent nisjeprodukt. Frederik og resten av gjengen i Ander har imidlertid tro på at spesialkakao kan få en større fanskare.
– Kakaoen vår ble kåret til Best New Specialty Non-Coffee Beverage på World of Coffee i Athen i 2023, så vi vet at vi har et kvalitetsprodukt, sier Frederik. – Vi prøver å delta på så mange messer som mulig, for å fortelle om og vise frem produktene våre. Selv om det er en helt ny produktkategori, og de færreste har hørt om håndbrygget kakao før de møter oss, er tilbakemeldingene vi får svært positive. Folk elsker produktene våre når de får smake på dem! Enn så lenge er vi mest populære i Belgia, Nederland og noen andre land i Sentral-Europa, men vi håper at flere får øynene opp for produktene våre. Kakaoen har lite koffein, men mye teobromin, som har en rekke helsefordeler og er energigivende. Spesialkakao er derfor et ypperlig alternativ til spesialkaffe for de som ønsker å redusere inntaket av koffein, avslutter Frederik.

Relaterte artikler