‘Get stoked’ med Stoked Coffee Roasters!

Fellesskap gjennom kaffe, glade farger og gode vibber.

Grant Reimer og Anne Liljedahl fra Stoked Coffee Roasters smiler mot kameraet Grant Reimer og Anne Liljedahl på Nordic Coffee Fest i Göteborg. Foto: Sjo og Floyd

Da KaffeGeek var på Nordic Coffee Fest i februar, møtte vi en rekke mikrobrennerier med spennende historier. Et av dem var Stoked Coffee Roasters, drevet av svenske Anne Liljedahl og amerikanske Grant Reimer.

– Kjernen i det vi gjør, er å skape holdbarhet og samhold gjennom kaffe. Kaffe gir oss muligheten til å omgås hverandre og ha det bra sammen, og kaffe skal være en trivelig opplevelse – helt enkelt, sier Anne til KaffeGeek. – Gjennom Stoked Coffee Roasters jobber vi med å få flere til å forstå viktigheten av kvalitetskaffe. Ikke bare fordi det smaker godt, men fordi det er viktig at bøndene som dyrker kaffen skal få godt betalt og få utviklet sine samfunn. Det skal være en holdbarhet hele veien, helt fra produsenten og ut til sluttbrukeren.

Fra California til Piteå

Så hvordan fant Anne og Grant ut at de skulle starte et kaffebrenneri?
– Det hele begynte i 2019 da vi bodde i Piteå. Grant, som er gründeren og den av oss som brenner kaffen, kommer fra California. Der er det mye fokus på third wave-kaffe og spesialkaffe. Dette var ikke noe som fantes der vi bodde, så han ønsket å skape dette selv, forklarer Anne. – Han fikk kjøpe en kaffebrenner gjennom bryggeriet hvor han jobbet, og testet ut kaffebrenning i helgene. Så kom korona, og han fikk ikke lenger jobbet i bryggeriet. Da hadde vi plutselig tid til å bygge opp vår egen business. I tillegg til å brenne egne kaffebønner, begynte vi også å utvikle hele merkevaren til Stoked Coffee Roasters. Vårt første design var inspirert av Snusmumrikken fra Mummitrollet, fordi vi ville skape en tilkobling til der vi er. En slags kobling mellom naturen, stedet vi bor og hvordan vi lever … og ha kaffen som en viktig del av det.

Stoked-Mobil!

Men ikke bare driver de sitt eget kaffebrenneri, de har også en kaffetruck ved navn «Stoked-Mobil».
– Det var Grants drøm å kunne ta med seg kaffegleden til nye steder. Og siden vi var så langt nord, på en så liten plass, var det viktig for oss å kunne ta med oss kaffen vår til ulike markeder, sier Anne. – Vi fant derfor en gammel bil fra Elverket i Sverige, og malte den om slik at den fikk de glade fargene våre og ble mer synlig. Bilen var allerede omgjort til en campervan, med strøm og kjøkken og alt vi trengte for å kunne bruke den som en kafé. Så den har vært med oss på diverse ulike markeder, og vi kjører rundt i den og selger kaffe. Det er kjempekult!

– Hvilken kaffe vil du si at er din favoritt av det dere har med i dag?
– Da må jeg nesten trekke frem El Cedro, som er min hverdagsfavoritt. Det er den kaffen jeg drikker hver dag. Den har sjokoladepreg, litt spennende smaksnoter, men fremmer samtidig ro … det er en sånn kaffe man kan drikke mange kopper av og bare nyte. En ordentlig kosekaffe, rett og slett!

Relaterte artikler