Chemex – hva er det, og hvordan brukes den?

En stilig og praktisk håndbrygger som lager usedvanlig ren kaffe.

En barista heller vann over i en Chemex Chemexen er nok den stiligste håndbryggeren på markedet. Foto: Colourbox.com

Du har kanskje sett den – den stilige håndbryggeren med timeglassform. Chemex er nok den mest elegante håndbryggeren på markedet, og er derfor et must for kaffeelskere verden over.

Chemex egner seg godt til kaffebrygging både hjemme og på kaféer, ettersom den kan brygge flere kopper kaffe samtidig. Men hva er historien til håndbryggeren, og hvordan lager man kaffe på den?

Hva er en Chemex?

Chemexen ble funnet opp av den tyske kjemikeren Peter J. Schlumbohm i 1941. Han kombinerte en glasstrakt med en Erlenmeyerkolbe, en type glasskolbe som fortsatt brukes i laboratorier i dag. Siden bryggeren er laget av glass, la han til et trebelte rundt enheten for å kunne holde på den uten å brenne seg.

Designet til Chemexen har nesten ikke endret seg siden den først ble funnet opp. Dette tyder på at den har et svært godt og tidløst design.

Hvordan blir Chemex-kaffe?

Chemexen lager dryppkaffe – samme ekstraksjonsmetode som vanlige kaffetraktere. Papirfilteret til Chemexen er imidlertid 20–30 % tykkere enn andre papirfiltre, noen som gjør at mer av kaffebønnenes olje blir holdt igjen. På grunn av dette blir Chemex-kaffen usedvanlig ren og klar. Bryggeren får frem kaffens delikate smaks- og aromaspektre, og fremhever syrligheten i kaffen.

En ulempe med Chemex, på lik linje med andre håndbryggere, er at det kan være vanskelig å være konsekvent. Det er mye rom for fleksibilitet, noe som betyr at det også er mye rom for å gjøre feil. Med tid og trening vil man imidlertid lære håndbryggeren å kjenne.

En person heller kokende vann i en Chemex

Chemex er en håndbrygger med mange variabler. Foto: Colourbox.com

Bryggeguide

Det er mange variabler å ta høyde for når man brygger kaffe med en Chemex. Blant annet må man tenke på malingsgrad, forholdet mellom kaffe og vann, vanntemperatur og bryggetid.

Malingsgrad og bryggetid

Malingsgrad og bryggetid går hånd i hånd. Jo grovere kaffen er malt, jo kortere vil bryggetiden bli. Når man lager kaffe på en Chemex, bør man sikte seg inn på 2–3 minutters bryggetid.

Vi anbefaler å ta utgangspunkt i en malingsgrad som er litt finere enn presskannemalt. Man må imidlertid passe på at kaffen ikke er for finmalt, for da kan Chemexen bli tett. Kaffen kan heller ikke være for grov, for da vil vannet renne for fort gjennom og gi en underekstrahert kaffe.

Bryggetiden avhenger også av hvor raskt du heller vannet over kaffen. Her bør du tilpasse basert på hvordan tidligere resultater har blitt, og hvorvidt du ønsker en sterkere eller svakere kaffe.

Forhold mellom kaffe og vann

Chemex lager veldig lett og ren kaffe, og du kan derfor gjerne bruke litt mer kaffe enn vanlig. Begynn for eksempel med 10 gram kaffe per dl vann. Deretter kan du øke eller redusere mengden.

Vanntemperatur

Den ideelle vanntemperaturen er mellom 90 og 96ºC. Kjøligere vann vil øke bryggetiden, mens varmere vann vil redusere bryggetiden. Samtidig vil varmere vann øke ekstraksjonen. Det er lett å tenke at temperaturen på vannet ikke er så viktig, men det kan altså ha mye å si for det endelige resultatet.

En person heller kaffe fra en Chemex over i et glass

Kaffen kan serveres direkte fra Chemexen. Foto: Colourbox.com

Oppskrift

Basert på variablene ovenfor, har vi satt sammen en fremgangsmåte som du kan ta utgangspunkt i. Du bør notere deg hvilke variabler du bruker og hvordan resultatet blir, og deretter tilpasse frem til du får den perfekte koppen.

Dette trenger du

  • En Chemex med papirfilter
  • 50 gram nymalt kaffe, litt finere enn presskannemalt
  • Vannkoker, helst med svanehals
  • Kjøkkenvekt
  • Tidtaker

Til 50 gram kaffe skal du bruke 5 dl vann.

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vannet og mal kaffen. Putt papirfilteret i Chemexen på riktig måte, og skyll gjennom med kokende vann. Dette får bort eventuell papirsmak, og forvarmer bryggeren. Hell deretter ut vannet. Hell kaffen oppi papirfilteret, sett Chemexen på kjøkkenvekten og nullstill den.
  2. Sett på tidtakeren og hell vann over kaffen. Begynn i midten og bruk sirkelbevegelser. Hell oppi dobbelt så mye vann som du hadde kaffe – i dette tilfellet 100 gram. Sørg for at all kaffen er godt fuktet, og la det blomstre i 30 sekunder. Dette gjøres for å få en jevn ekstraksjon. Dersom kaffen er fersk, vil du se at det bobler.
  3. Hell oppi resten av vannet ganske forsiktig – bruk gjerne 1 minutt på å helle de resterende 400 grammene. Når alt vannet er helt over, kan du godt snurre litt på bryggeren, slik at du får en jevnere ekstraksjon.
  4. Når vannet har sunket gjennom kaffen, tar du ut filteret og kaster det. Kaffen kan serveres direkte fra Chemexen.

Kilder: baristainstitute.com, perfectdailygrind.com

Relaterte artikler