En stilig og praktisk håndbrygger som lager usedvanlig ren kaffe.
Chemexen er nok den stiligste håndbryggeren på markedet. Foto: Colourbox.comChemex egner seg godt til kaffebrygging både hjemme og på kaféer, ettersom den kan brygge flere kopper kaffe samtidig. Men hva er historien til håndbryggeren, og hvordan lager man kaffe på den?
Chemexen ble funnet opp av den tyske kjemikeren Peter J. Schlumbohm i 1941. Han kombinerte en glasstrakt med en Erlenmeyerkolbe, en type glasskolbe som fortsatt brukes i laboratorier i dag. Siden bryggeren er laget av glass, la han til et trebelte rundt enheten for å kunne holde på den uten å brenne seg.
Designet til Chemexen har nesten ikke endret seg siden den først ble funnet opp. Dette tyder på at den har et svært godt og tidløst design.
Chemexen lager dryppkaffe – samme ekstraksjonsmetode som vanlige kaffetraktere. Papirfilteret til Chemexen er imidlertid 20–30 % tykkere enn andre papirfiltre, noen som gjør at mer av kaffebønnenes olje blir holdt igjen. På grunn av dette blir Chemex-kaffen usedvanlig ren og klar. Bryggeren får frem kaffens delikate smaks- og aromaspektre, og fremhever syrligheten i kaffen.
En ulempe med Chemex, på lik linje med andre håndbryggere, er at det kan være vanskelig å være konsekvent. Det er mye rom for fleksibilitet, noe som betyr at det også er mye rom for å gjøre feil. Med tid og trening vil man imidlertid lære håndbryggeren å kjenne.
Det er mange variabler å ta høyde for når man brygger kaffe med en Chemex. Blant annet må man tenke på malingsgrad, forholdet mellom kaffe og vann, vanntemperatur og bryggetid.
Malingsgrad og bryggetid går hånd i hånd. Jo grovere kaffen er malt, jo kortere vil bryggetiden bli. Når man lager kaffe på en Chemex, bør man sikte seg inn på 2–3 minutters bryggetid.
Vi anbefaler å ta utgangspunkt i en malingsgrad som er litt finere enn presskannemalt. Man må imidlertid passe på at kaffen ikke er for finmalt, for da kan Chemexen bli tett. Kaffen kan heller ikke være for grov, for da vil vannet renne for fort gjennom og gi en underekstrahert kaffe.
Bryggetiden avhenger også av hvor raskt du heller vannet over kaffen. Her bør du tilpasse basert på hvordan tidligere resultater har blitt, og hvorvidt du ønsker en sterkere eller svakere kaffe.
Chemex lager veldig lett og ren kaffe, og du kan derfor gjerne bruke litt mer kaffe enn vanlig. Begynn for eksempel med 10 gram kaffe per dl vann. Deretter kan du øke eller redusere mengden.
Den ideelle vanntemperaturen er mellom 90 og 96ºC. Kjøligere vann vil øke bryggetiden, mens varmere vann vil redusere bryggetiden. Samtidig vil varmere vann øke ekstraksjonen. Det er lett å tenke at temperaturen på vannet ikke er så viktig, men det kan altså ha mye å si for det endelige resultatet.
Basert på variablene ovenfor, har vi satt sammen en fremgangsmåte som du kan ta utgangspunkt i. Du bør notere deg hvilke variabler du bruker og hvordan resultatet blir, og deretter tilpasse frem til du får den perfekte koppen.
Til 50 gram kaffe skal du bruke 5 dl vann.
Kilder: baristainstitute.com, perfectdailygrind.com
Japanske CAFEC produserer kaffefiltre som er tilpasset ulike brenningsgrader.
En rask og enkel bryggemetode for smakfull iskaffe.
Crucial Detail sin kaffebrygger kan brygge alt fra det milde til det kruttsterke.
En håndbrygger for maksimalt med smak og minimalt med papiravfall.