ChemAer for både kaffe og vin

Både vin og kaffe nyter godt av å luftes!

En person virvler kaffe i en ChemAer Foto: Chemex

Kaffe og vin har overraskende mange fellestrekk. Og siden det er vanlig å dekantere og lufte vin, ønsket selskapet Chemex å undersøke hva som skjer hvis man dekanterer og lufter kaffe. Og det var slik idéen om ChemAer ble født.

Chemexen ble oppfunnet av den tyske kjemikeren Peter J. Schlumbohm i 1941. Siden den tid har kaffekolben knapt nok endret utseende. Og selv om den klassiske Chemexen allerede er godt egnet til dekantering og lufting, ønsket selskapet å undersøke hvordan de kunne gjøre den enda bedre. Resultatet ble ChemAer.

En ChemAer med vin står på et bord ved siden av et vinglass og en fjøl med ost

Foto: Chemex

Som vin, så kaffe

Ved å dekantere vin, tilføres den luft. Det er også vanlig å ‘swirle’, eller virvle, på vinglasset før man smaker på vinen. Dette er fordi man ved å tilføre luft hjelper vinen med å åpne seg opp, noe som frigjør både smak og aroma.

Slik er det også med kaffe. Når man virvler kaffe og tilfører luft, endrer smaksprofilen seg. Bitterheten i kaffen blir utjevnet, syrligheten reduseres og man får en rundere kaffe med mer fylde.

Målet med ChemAer var å gjøre denne prosessen enda enklere, slik at folk lettere kan eksperimentere med kaffen etter brygging. ChemAer har samme timeglassform som den klassiske Chemexen, men den har i tillegg to «vinger» på innsiden av bryggeren. Når man virvler på bryggeren, skaper disse vingene mer turbulens i kaffen, noe som gjør at den tilføres luft raskere. Som bonus kan ChemAer også brukes som vindekanter. Her snakker vi vin(n)–vin(n)!

Ved å lufte kaffe kan man altså oppdage nye smaksegenskaper ved kaffen som man ikke ville oppdaget ellers. Prøv deg gjerne frem med ulike kaffetyper og brenningsgrader, og se hvordan kaffen endrer smak!

Relaterte artikler