Både vin og kaffe nyter godt av å luftes!
Foto: ChemexChemexen ble oppfunnet av den tyske kjemikeren Peter J. Schlumbohm i 1941. Siden den tid har kaffekolben knapt nok endret utseende. Og selv om den klassiske Chemexen allerede er godt egnet til dekantering og lufting, ønsket selskapet å undersøke hvordan de kunne gjøre den enda bedre. Resultatet ble ChemAer.
Ved å dekantere vin, tilføres den luft. Det er også vanlig å ‘swirle’, eller virvle, på vinglasset før man smaker på vinen. Dette er fordi man ved å tilføre luft hjelper vinen med å åpne seg opp, noe som frigjør både smak og aroma.
Slik er det også med kaffe. Når man virvler kaffe og tilfører luft, endrer smaksprofilen seg. Bitterheten i kaffen blir utjevnet, syrligheten reduseres og man får en rundere kaffe med mer fylde.
Målet med ChemAer var å gjøre denne prosessen enda enklere, slik at folk lettere kan eksperimentere med kaffen etter brygging. ChemAer har samme timeglassform som den klassiske Chemexen, men den har i tillegg to «vinger» på innsiden av bryggeren. Når man virvler på bryggeren, skaper disse vingene mer turbulens i kaffen, noe som gjør at den tilføres luft raskere. Som bonus kan ChemAer også brukes som vindekanter. Her snakker vi vin(n)–vin(n)!
Ved å lufte kaffe kan man altså oppdage nye smaksegenskaper ved kaffen som man ikke ville oppdaget ellers. Prøv deg gjerne frem med ulike kaffetyper og brenningsgrader, og se hvordan kaffen endrer smak!
Håndbrygg er moderne kaffebrygging på gamlemåten.
Den første håndbryggeren dukket opp for over 100 år siden.
Håndbryggere krever en del jobb, men resultatet blir også bedre – hvis man gjør det riktig.
Det er fordeler og utfordringer ved begge ekstraksjonsmetodene.