Når du kjøper kaffefilter, har du valget mellom hvite eller brune papirfilter. Det finnes gode grunner for å unngå de brune.
Svenske Testfakta har nylig gjennomført en test der de konkluderer med at ublekede filter avgir mer bismak enn de som er bleket. Du bør med andre ord gå for hvite filtre om du er glad i god kaffe. Det er jo synd om papirfilteret forringer i utgangspunktet god kaffe.
Filteret har også betydning for hvor godt kaffens karakter kommer frem under bryggingen. Nærmere bestemt kan valg av kaffefilter påvirke munnfølelse, fylde, syrlighet og ettersmak, ifølge Linnea Vannesjö, som er tidligere svensk baristamester.
Hele testen finner du på Testfakta.se.
Mange har en oppfatning av at brune kaffefiltre er mer miljøvennlige, men dette er ikke tilfelle. Tidligere ble de hvite filtrene klorbleket, og dette var ikke bra verken for miljøet eller mennesker. I dag finnes det imidlertid hvite kaffefiltre som er svanemerket. Det er blitt vanlig å bruke oksygenbleking, som er en miljøvennlig metode. Noen av filtrene er i tillegg produsert av skandinavisk skog hvor det ikke er brukt sprøytemidler.
Selv om du bruker hvite kaffefiltre, er det en fordel å skylle filteret før du plasserer det i trakteren. Papirfiltrene er nemlig ikke helt rene; de kan avgi lo, noe som vil kunne gi kaffen en bismak.
Filteret bør skylles i varmt vann. Og ifølge baristaen Erin Meister, som har snakket med Dinside, bør du helst ikke skylle filteret mens det er i filterholderen, for da kan loet legge seg i bunnen av holderen. Det er imidlertid bedre enn å ikke skylle filteret i det hele tatt. Meister anbefaler at du dypper filteret i en bolle med varmt vann, og skyller det godt mens det ligger der. Da vil du se hvor mye filteret ditt eventuelt loer.
Hvilket filter du bruker, har også betydning for hvor fort vannet renner gjennom. Det vil påvirke kontakttiden mellom vannet og kaffen, som igjen vil ha betydning for kaffesmaken.
Norsk Kaffeinformasjon har gjort undersøkelser som viser at det kan være opptil 30 sekunders forskjell mellom ulike filtre.
– I og med at vi ikke har gjennomført noen nyere tester på dette, kan vi ikke gi noen anbefalinger ut over det å styre unna permanentfilter og brune filter, sier Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon til Dinside.
Grunnen til at permanentfiltre blir frarådet, er at de kan være vanskelige å rengjøre. Dermed blir fettstoffer fra kaffen hengende igjen, noe som kan gi kaffen en harsk smak.
Du kan jo selv teste om det blir forskjell på smaken avhengig av om du bruker bleket eller ubleket filter. Du kan gjøre det enkelt og teste med vann.
Her er flere gode tips som sørger for at filterkaffen blir best mulig.