Baristaer får ikke musearm, men de kan få baristaarm. Årsaken er tamping.
Selve håndbevegelsen involvert i tamping er ergonomisk uheldig. Foto: Colourbox.comDet viser en undersøkelse fra det amerikanske forsikringsselskapet AmTrust. En gjennomgang av krav mottatt mellom 2013 og 2017 viser at kaféer og kaffebarer er overrepresentert med hele 45 prosent når det gjelder uhell og skader på jobb. Særlig kaffebarene kommer dårlig ut. Årsaken viser seg å være utvikling av såkalt baristaarm, grunnet tamping!
Etter at den nymalte kaffen er overført til espressomaskinens portafilter – også kalt bajonett – er det tid for tamping. Dette innebærer å presse sammen kaffen.
God tamping er avgjørende for en god espresso. Det er nemlig viktig at vannet fordeles så jevnt som mulig på sin ferd gjennom kaffen i portafilteret. Dette for å få med all smaken og aromaen som kaffen har å by på. Derfor må kaffeoverflaten i portafilteret være jevn, samtidig som at all kaffen i portafilteret bør ha samme tetthet. Det er dette tampingen skal sørge for. Derfor skal du – ved hjelp av tamperen – øve et jevnt, 15 kilos trykk på kaffen, for å gjøre kaffen kompakt og i stand til å yte jevn motstand.
Det er dessverre også her at baristaarmen dukker opp. En god barista øver samme trykk med tamperen for hver bestilling, og bruker gjerne gjentagende bevegelser hver eneste gang. Selve håndbevegelsen involvert er i tillegg ergonomisk uheldig. Resultatet av kombinasjonen kan etter hvert bli slapphet, hodepine og til slutt slitasjeskade – altså baristaarm.
Nevnte AmTrust anbefaler derfor baristaer å unngå å bruke overdreven kraft under tamping. Det er også viktig at høyden på arbeidsstasjonen er ergonomisk optimal. Tøying og strekking anbefales med jevne mellomrom. Unngå overdrevne bevegelser, og prøv å utvikle en «tamperstil» som kjennes naturlig for kroppen. Forhåpentligvis vil du da kunne tampe dag inn og dag ut – uten å få baristaarm.
Det finnes flere espressovarianter – men hva er egentlig forskjellen mellom dem?
The Specialty Coffee Association arbeider for at du skal kunne drikke kvalitetskaffe.
Flere kaffeeksperter mener at espresso er bedre uten crema, som jo er selve definisjonen på en ordentlig espresso!
Med manuelle espressomaskiner blir espressobryggingen et håndverk.