Tamping av kaffe kan gi baristaarm

En barista får ikke musearm, men hun kan få baristaarm. Årsaken er tamping.

Tamping Selve håndbevegelsen involvert i tamping er ergonomisk uheldig. Foto: Colourbox.com

Baristaer er både hippe og kule, og jobben deres et være eller ikke-være for oss som elsker kaffe. Men jobben kan også være farlig.

Det viser en undersøkelse fra det amerikanske forsikringsselskapet AmTrust. En gjennomgang av krav mottatt mellom 2013 og 2017 viser at kafeer og kaffesjapper er overrepresentert med hele 45 prosent når det gjelder uhell og skader på jobb. Særlig kaffebarene kommer dårlig ut. Årsaken viser seg å være utvikling av baristaarm, grunnet tamping!

Slitsomt med tamping

Etter at den nymalte kaffen er overført til espressomaskinens filter – eller bajonett – er det tid for tamping. Og god tamping er avgjørende for en god espresso. Det er nemlig viktig at vannet fordeles så jevnt som mulig på sin ferd gjennom kaffen i bajonetten. Dette for å få med all den smak og aroma som kaffen har å by på. Derfor må kaffeoverflaten i bajonetten være jevn, samtidig som at all kaffen i bajonetten bør ha samme tetthet. Det er dette tampingen skal sørge for. Derfor skal du – ved hjelp av tamperen – øve et jevnt, 15 kilos trykk på kaffen, for å gjøre kaffen kompakt og i stand til å yte jevn motstand.

Det er dessverre også her at baristaarmen dukker opp. En god barista øver samme trykk med tamperen for hver bestilling, og bruker gjerne gjentagende bevegelser hver eneste gang. Selve håndbevegelsen involvert er i tillegg ergonomisk uheldig. Resultatet av kombinasjonen kan etter hvert bli slapphet, hodepine, og til slutt slitasjeskade – altså baristaarm.

Mulige løsninger

Nevnte AmTrust anbefaler derfor baristaer å unngå å bruke overdreven kraft under tamping. Det er også viktig at høyden på arbeidsstasjonen er ergonomisk optimal. Tøying og strekking anbefales med jevne mellomrom. Unngå overdrevne bevegelser, og prøv å utvikle en «tamperstil» som kjennes naturlig for kroppen.

Relaterte artikler