Bør du varme opp vann i mikrobølgeovnen?

Du bør unngå å varme vann og annen drikke i mikroen. Vet du hvorfor?

Et glass med vann står i en mikrobølgeovn Skal du ba best mulig resultat, bør du ikke varme opp drikke i mikrobølgeovn. Foto: Colourbox.com

Det kan virke fristende å varme opp vann i mikrobølgeovnen for å spare tid, i stedet for å måtte koke vannet i en vannkoker eller kjele. Eller kanskje kaffen bare har blitt litt kald, og du vil gi den ny varme? Forskning gir oss svar på hvorfor vi bør unngå å varme drikken vår i mikroen.

I en forskningsartikkel publisert i august 2020 kom svaret tydelig frem: Du bør ikke varme drikke i mikrobølgeovnen. Ikke fordi det er et problem i seg selv, eller fordi det er farlig for deg, men fordi mikroen ikke klarer å varme drikken jevnt. Resultatet vil derfor ikke bli spesielt godt.

Ujevn oppvarming i mikroen

Du har kanskje merket at middagsrester varmet i mikrobølgeovnen ikke blir jevnt varmet. Mens noen områder er glovarme, er andre områder helt kalde. Det samme skjer når du varmer opp vann i mikrobølgeovnen.

Når du varmer vann i en vannkoker eller kjele, kommer varmen nedenfra. Når vann varmes opp, stiger det. Det betyr at det kaldeste vannet alltid vil synke til bunnen, hvor det da blir varmet opp. Dette gjør at vannet blir varmet opp på en jevn måte.

I en mikrobølgeovn er det derimot ikke slik at varmen kommer fra bunnen. Dette betyr at det varmeste vannet alltid vil ligge på toppen, og det er igjen dette vannet som blir videre varmet opp. Det kalde vannet blir derfor ikke ordentlig varmt. Nettopp slik som med middagsrester varmet i mikroen.

I undersøkelsen som ble gjort, varmet forskerne opp et glass vann i 90 sekunder i mikrobølgeovnen. De fant ut at vannet på toppen av glasset var omtrent 11°C varmere enn vannet som var i bunnen av glasset. Så selv om det ikke er farlig å varme opp vannet i mikroen, vil du altså ikke få det beste resultatet. Spesielt med tanke på at kaffe, te og andre varme drikker gjerne skal brygge eller trekke på en viss temperatur.

En vannkoker med kokende vann står på et bord

Skal du varme vann til kaffe eller te, blir resultatet best med vannkoker eller kjele. Foto: Colourbox.com

Spesialglass for oppvarming av vann i mikroen

Forskere i Kina har imidlertid kommet med en mulig løsning: Et spesialglass med sølvkant, som skal sikre jevn oppvarming av vannet. Visstnok skal denne metallkanten hjelpe mikrobølgene med å varme opp vannet jevnt. I eksperimentene deres har de klart å senke temperaturforskjellene i vannet fra 11 grader til under én grad.

«Metall i mikroen?» tenker du kanskje. Visstnok har forskerne tatt høyde for dette. De har nemlig designet metallkanten på en slik måte at den ikke kommer til å lage trøbbel. Det betyr at vi kanskje snart kan varme opp vann i mikroen, og få jevnt oppvarmet vann. I mellomtiden får vi benytte oss av vannkoker eller kjele når vi skal koke vann og lage kaffe, og begrense bruken av mikrobølgeovn.

Kaffe i mikroen?

Du bør også unngå å varme opp kald kaffe i mikroen. Dersom du gjør det, vil du nemlig få en svært bitter kaffe. Den traktede kaffen er et ferdig produkt, og å varme den opp på nytt vil være som å putte en ferdig kake i ovnen og steke den videre – resultatet vil bli dårlig. Av denne grunn bør du også unngå å la kaffen stå i kolben på varmeelementet på kaffetrakteren. Ferdig traktet kaffe bør kun bli oppbevart slik at den holder på varmen den allerede har – uten å få tilført ny varme. Slik vil du kunne bevare den gode kaffesmaken og unngå at kaffen blir bitter. Det er imidlertid greit å vite at det er helt ufarlig å drikke kaffe som er varmet opp i mikroen – det vil bare ikke smake så godt.

Relaterte artikler