Er det farlig å lage kaffe med gamle kaffebønner?

Bør du slå ut den gamle posen med kaffe?

En kvinne lukter på en kopp med kaffe som en mann holder opp Foto: Colourbox.com

Har du noen gang funnet en pose med gamle kaffebønner bakerst i skapet, som gikk ut på dato for lenge siden? I så fall er du ikke alene; dette er noe som kan skje selv den største kaffeentusiast. Men er det egentlig farlig å drikke denne kaffen?

Alle vet at man kan bli dårlig av å spise gammel mat, men det betyr ikke at det er nødvendig å ha såkalt «datoskrekk» likevel. Mye mat og drikke holder seg nemlig fint lenge etter datostemplingen. Man blir oppfordret til å bruke sansene – se, lukte og smake – for å avgjøre om maten er dårlig eller ikke. Dette er imidlertid ikke nødvendigvis så enkelt når det kommer til kaffe.

Gamle kaffebønner er ikke farlig

Den gode nyheten er at kaffebønner ikke blir dårlige – i alle fall ikke på samme måte som annen mat og drikke. Så lenge kaffen har blitt oppbevart tørt, vil det derfor ikke være farlig å drikke den.

Det skal likevel nevnes at kaffe smaker best når den er fersk, ettersom både smak og aroma forsvinner etter hvert. Så selv om gammel kaffe ikke vil gjøre deg dårlig, vil den antageligvis ikke smake spesielt godt heller.

Slik oppbevarer du kaffen på best mulig måte

Straks kaffe eksponeres for luft, vil forringelsen begynne. Det betyr at kaffen bør oppbevares i originalemballasjen etter åpning, ettersom denne er beregnet for å holde kaffen fersk så lenge som mulig. Det er eventuelt mulig å oppbevare kaffen (i originalemballasjen) i en luft- og lystett boks, som begrenser eksponeringen for lys og luft ytterligere.

Det skal også nevnes at hele kaffebønner har lengre holdbarhet enn ferdigmalt kaffe. Kaffe frigjør nemlig opptil 60 prosent av aromastoffene sine i løpet av de første 30 minuttene etter maling. Det lønner seg derfor å kjøpe hele kaffebønner, og kun male opp den mengden kaffe man skal bruke. Da holder kaffen seg god så lenge som mulig.

Relaterte artikler