Er det farlig å drikke kaffe som har stått på benken i timevis?

Som oftest er det helt ufarlig, men noen ganger bør kaffen slås ut.

Tre kopper med gammel kaffe står på benken Gammel kaffe smaker kanskje ikke så godt, men er det farlig? Foto: Colourbox.com

Kaffe smaker absolutt best når den er nytraktet. Men innimellom rekker man rett og slett ikke å drikke opp koppen med kaffe før den har blitt kald – eller kanskje man ble distrahert og glemte å drikke den. Men hvis man finner igjen kaffekoppen på benken flere timer senere, kan det være farlig å drikke den kalde kaffen?

Riktignok vil ikke kaffen smake like godt lenger, men kanskje man ikke har tid til å lage seg en ny kopp, eller ikke vil la kaffen gå til spille. Da kan det være greit å vite når den kan drikkes, og når den kan være farlig og gjøre deg dårlig.

Melk er syndebukken

Som oftest er det fullstendig ufarlig å drikke gammel kaffe, enten kald eller gjenoppvarmet i mikroen. Det er nok mange som har gjort dette minst én gang, uten at det har vært noe problem.

Man bør imidlertid være klar over at bakterier i romtemperert drikke dobler seg hvert 20. minutt. Dette er spesielt viktig å huske på dersom man bruker melk i kaffen, ettersom dårlig melk kan gi matforgiftning. Melk bør helst ikke oppbevares i romtemperatur i over 2 timer, så dersom du bruker melk i kaffen, bør denne altså slås ut etter et par timer.

Kaffe uten melk

Kaffens kjemiske sammensetning endres når den blir kald. Dette gjelder både svart kaffe, og dersom man bruker tilsetninger som for eksempel sukker eller plantebaserte melkealternativer. Kaffe og plantebasert melk blir imidlertid ikke dårlig på samme måte som kumelk, og det er derfor helt ufarlig å drikke opp kafferestene – selv om det kanskje ikke smaker spesielt godt.

Det er heller ikke noe problem å varme kaffen i mikroen. Men dersom du ofte opplever at kaffen blir kald før du rekker å drikke den, kan det være fornuftig å investere i en termokopp eller en koppvarmer. På denne måten vil kaffen holde seg ved riktig temperatur og vil beholde den gode smaken, samtidig som bakteriene forhindres fra å dannes.

Kilde: wellandgood.com

Relaterte artikler