Kaffegrut mot holke

Kaffegrut er bedre enn sand og salt, både for økonomien, naturen – og hundepoter.

En kvinne går tur med hunden sin på en islagt gate. I Kraków strør de kaffegrut på islagte fortau for å sørge for at mennesker og dyr holder seg på beina. Foto: Colourbox.com

I en av Polens eldste og største byer, Kraków, strør de rundt seg med kaffegrut på is og snø, for å holde folk på beina.

Ikke overalt, da, men i to parker i byen. Kaffegrut mot is og snø er et pilotprosjekt som startet opp i februar, ifølge nettstedet Daily Coffee News. Ideen er inspirert av et lignende prosjekt i den ukrainske byen Lviv, men polakkene gir også kudos til skandinavenes hang til gjenbruk av kaffegrut, og har brukt skandinavisk resirkulering som modell. Det antas at tørket grut vil slite ned isen, og dermed gjøre at den smelter raskere.

Bedre økonomi og mer bærekraft

Tanken bak ideen om kaffegrut mot glatta, er at gruten er mer skånsomt mot «bymaterialer» som stein og asfalt, og mot naturen selv. Menneskene bak prosjektet mener også at kaffegrut vil være mer skånsomt mot hunde- og kattepoter enn salt og sand!

I tillegg antas det at aromaen fra gruten vil kunne virke revitaliserende på en morgen- og koronatrett befolkning på sin kjølige morgentur gjennom parken.

Bedre økonomi kan det også bli. Over 50 lokale kaffesjapper har søkt om å få donere sitt kaffegrut til prosjektet. Og tar vi i betraktning at man i Kraków bruker mellom 75 og 80 tonn sand i uka til samme formål, vil det sannelig være behov for hvert eneste grut. Videre håper byen at denne måten å gjenbruke kaffegrut på, kan brukes i markedsføringsøyemed for alt det er verdt, for byens mange kaffebarer.

Også i hovedstaden Warszawa har man satt i gang med lignende prosjekter. I tillegg har mindre polske byer meldt sin interesse.

Kjent triks

Allerede i 2016 anbefalte Huffington Post kaffegrut som alternativ til salt mot is, om enn i mindre målestokk. Også Food52 har anbefalt trikset, i likhet med svenske Expressen. Men ikke mange har gått såpass kraftig til verks som Lviv, Kraków og Warszawa.

Relaterte artikler