Forskere lager håndsprit av kaffe

Det ferdige produktet vil være grønt, organisk og bærekraftig.

En mann sprayer håndsprit i hendene sine. Snart kan vi bruke kaffe som desinfeksjonsmiddel. Foto: Colourbox.com

Håndsprit og andre desinfeksjonsmidler har vært viktigere i 2020 enn noen gang tidligere. Antibac har blitt revet bort fra butikkhyllene, og produsenter har hatt problemer med å produsere nok desinfeksjonsmidler til å dekke etterspørselen. Dette er noe av bakgrunnen for et nytt forskningsprosjekt som foregår ved Constructor University, tidligere Jacobs University, i Tyskland. To forskere skal nemlig lage desinfeksjonsmiddel av vår favorittdrikke – kaffe.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom «ProPure – Protect» og «Just in Air», to selskaper som jobber med hygiene innen matindustrien. Prosjektet startet opp i sommer, og skal etter planen vare i to år. Siden det kun benyttes naturlige ingredienser, vil det ferdige produktet være grønt, organisk og bærekraftig.

Målet med forskningen

Man har lenge visst at kaffe har antibakterielle og antivirale egenskaper. Det er likevel ingen som tidligere har utnyttet disse egenskapene på samme måte som forskergruppen i Tyskland nå holder på med.

Forskerne benytter seg av kaffebønnenes agner, som er det tynne skallet som ligger rundt kaffebønnene. Dette skallet blir skilt fra bønnene under tresking og rensing, før bønnene brennes, og er derfor en del av kaffebønnene som vanligvis bare blir kastet. De skal også benytte seg av restene til andre planter, slik som blant annet kvede og rododendron. Disse plantene har nemlig også antibakterielle egenskaper.

Målet er ikke bare å lage håndsprit av kaffe, men også å videreutvikle produktet slik at det blir mer effektivt og får et større bruksområde. Forskerne har derfor utviklet en ny teknologi som gjør det mulig for produktet å bli sprayet i luften. Dette vil være trygt for oss mennesker, men vil ta knekken på luftbårne bakterier og virus. Målet er derfor at produktet skal kunne brukes på for eksempel fly, annen kollektivtrafikk, restaurantkjøkken og operasjonssaler.

Kilder: constructor.university, sprudge.com, bartalks.net

Relaterte artikler