Dette kan du bruke kaffegrut til

Kaffegruten trenger ikke gå i søpla. Den kan brukes til mye fornuftig!

En kvinne skrubber hendene sine med en bodyscrub laget av kaffegrut Kaffegrut kan blant annet brukes som bodyscrub. Foto: Colourbox.com

Her får du noen gode tips til hva du kan bruke kaffegruten din til.

Kaffegrut har flere bruksområder. Før i tiden, da det ikke bare var å stikke innom et plantesenter for å kjøpe gjødsel til blomstene, brukte man kaffegrut på plantene. Så hvorfor ikke prøve?

Kaffegrut som plantegjødsel

Kaffegrut inneholder fosfor, ulike mineraler, nitrogen og kalium, så dette er gull for plantene dine. Men denne «superblandingen» er relativt sterk, så du bør «tynne den ut». En måte å gjøre det på er å tørke kaffegruten – gjerne på en avis. Da blir den lettere å strø utover. Et alternativ er å la gruten stå i en kanne med vann en ukes tid. Så kan du vanne med «kaffen».

Uansett om du velger å bruke kaffegruten tørr eller utvannet, så må du være forsiktig, for dette er «grutsterke» saker! Du kan gjødsle potteplantene 2 ganger i året og uteplanter 4–6 ganger. Unntaket er rododendron som tåler vesentlig mer kaffegrut.

Kaffegrut som bodyscrub

«Bodyscrub» er noe de fleste av oss kjøper, men det er såre enkelt å lage sin egen. Har du en grovmalt type kaffegrut som kokmalt, er det bra for føtter og hender. Filtermalt kan du bruke til kroppen, og snusmalt til ansiktet. Det du trenger til alle variantene av bodyscrub, er kaffegrut, salt og olje – gjerne olivenolje, da denne inneholder gode saker for huden din. Saltet bør være ganske grovt. Så blander du sammen like deler olje og grut, og en halv del salt. Om du ønsker, kan du tilsette en eterisk olje, for eksempel peppermynteolje, slik at du får du en frisk duft.

Skrubbemiddel og håndkrem

En ikke fullt så morsom måte å bruke kaffegruten på, er som skrubbemiddel til gryter. Da tar du bare gruten direkte på gryten og gyver løs med hendene. En fordel med grut fremfor andre skrubbemidler, er at den ikke tørker ut hendene dine.

Kaffegrut inneholder faktisk så mye fett at du kan bruke den som håndkrem. Da slår du to fluer i én smekk! Skrubbeeffekten gjør at de døde hudcellene forsvinner, mens fettet smører huden. Dette er faktisk vel verdt et forsøk.

Har du tørr hud på hendene og skrubber hardt, anbefales det å smøre med en håndkrem etter at du er ferdig med skrubbingen. Men å bruke kaffegrut som kriseløsning om du for eksempel er på hytta og er tom for krem, det fungerer bra!

Relaterte artikler