Forskere undersøker om kaffetrær kan trives i den amerikanske delstaten.
Foto: Adobe FireflyDet er forskere ved University of Florida som utfører den vitenskapelig baserte, metodiske innsatsen for å se om det er mulig å dyrke kaffe i Florida. Det meste av verdens kaffeproduksjon foregår i det såkalte «bønnebeltet», som strekker seg fra Sentral- og Sør-Amerika til Afrika og videre til Stillehavsregionen – altså langs ekvator. Solskinnsstaten har frem til nå ikke vært egnet for kaffedyrking, men på grunn av klimaendringene har dette blitt en mulighet.
Selv om klimaendringene gjør at nye områder blir bedre egnet for kaffedyrking, gjør de også at områder hvor det allerede dyrkes kaffe plutselig blir uegnet for det. Dette skyldes blant annet temperaturendringer, endrede nedbørsmengder og stadig økende ekstremvær. Det er derfor forventet at kaffeproduksjonen vil reduseres kraftig i løpet av de kommende tiårene.
Å finne nye egnede områder for kaffedyrking er derfor helt avgjørende for at man skal kunne dekke etterspørselen etter kaffe. Dette er noe som kalles klimasmart avl, altså at man jobber for at kaffetrærne skal tilpasses det skiftende klimaet og skal kunne trives på nye områder.
Prosjektet drives av dr. Felipe Ferraro og dr. Jonathan Crane. Dr. Ferraro er opprinnelig fra Brasil, og kommer fra en familie som har dyrket kaffe i mange generasjoner. Temaet for både mastergraden og doktorgraden hans var nettopp kaffe, og han kombinerer kunnskapen og erfaringene han har om kaffedyrking fra oppveksten med ekspertise innen genetikk av kaffebønner. Hans primære mål er å finne ut hvilke elementer i kaffetrærnes DNA det er som kan gjøre planten bedre rustet for fremtiden.
Dr. Crane er på sin side en tropisk fruktspesialist. Han har ansvar for oppimot 350 kaffetrær på et område i Redland, helt sør i Florida. Dette er ett av fire områder i delstaten hvor det undersøkes om kaffetrær kan trives. Hvorvidt prosjektet blir en suksess, avhenger av kaffens smaksprofil – profesjonelle kaffesmakere må utføre cupping når kaffen er klar.
De to forskerne har imidlertid stor tro på at det kommer til å bli en suksess. Og selv om det antageligvis aldri vil kunne dyrkes nok kaffe i Florida til at det kan selges i store kvanta på verdensmarkedet, vil det forhåpentligvis åpne opp for en liten nisjeindustri – på samme måte som Kona-kaffen fra Hawaii.
Kilde: wsvn.com
En ny rapport fra WWF maler et mørkt bilde for fremtiden.
Hvordan smaker tanzaniansk kaffe, og hvilke utfordringer har landets kaffeindustri?
Denne kaffen var en av de første kaffetypene som ble markedsført som spesialkaffe.
Nei, dette er ikke F1 som i Formel1 – her snakker vi om kaffearter.