Kruve EQ: Nye glass skal optimalisere smaksopplevelsen

Når du drikker kaffe, er det ikke likegyldig hvilken form og fasong glasset eller koppen har.

Kruve EQ-glassene Glasset til venstre, "Excite", passer sammen med mørkbrent kaffe, mens glasset til høyre, "Inspire", passer sammen med lysbrent kaffe. Foto: Kruve

Det gjelder å få frem de beste egenskapene i hver enkelt kaffevariant. KRUVE EQ Glassware er navnet på to glass som er skreddersydd for nettopp dette.

Det finnes en rekke forskjellige glass til ulike varianter av vin, øl og brennevin, så hvorfor ikke til kaffe? Her kommer Kruve EQ inn i bildet.

Perfekt harmoni

Kaffe inneholder enormt mange forskjellige smaker. En smaksopplevelse kan oppsummeres i faktorene munnfølelse/body, aroma, syrlighet, sødme, bitterhet og ettersmak. Nøkkelen bak en god kaffe er en god harmoni mellom disse.

Når kaffebønder, brennere og baristaer gjør det de kan for å skape balanse, er det på sin plass at kaffen drikkes fra beholdere som er optimalisert for formålet, mener den kanadiske produsenten bak Kruve-glassene, som har fått navnene «Excite» og «Inspire». De nye glassene kan enten forsterke eller forminske bestemte smaker, og lar deg derfor kontrollere smaksopplevelsen.

Kruve EQ-glassene

Glasset til venstre, «Excite», passer sammen med mørkbrent kaffe, mens glasset til høyre, «Inspire», passer sammen med lysbrent kaffe. Det klare glassmaterialet lar deg se kaffens tekstur og farge. Foto: Kruve

Fasong tilpasset lysbrent og mørkbrent

Sett fra utsiden har glassene omvendt, komplementær fasong. Den indre formen til de to glassene er imidlertid unik for hvert av de to glassene, for å kunne ivareta egenskaper ved både lysbrent og mørkbrent kaffe.

Excite er tiltenkt mørkbrente kaffebønner, som gjerne er fyldige, med en sjokolade- eller nøtteaktig smak. Inspire er tiltenkt lysbrente kaffebønner, som gjerne er fruktige eller sitrusaktige.

Vid eller snever åpning

«Inspire» er snevret inn øverst, mens «Excite» er vidt i toppen. Dette har betydning for mengden oksygen som kommer i glasset. Et større åpent areal øker oksidasjonshastigheten, som er prosessen som skjer når kaffen kommer i kontakt med oksygen. Oksidasjonen fører til at den syrlige smaken i kaffen minsker.

Fasongen i toppen har videre betydning for hvordan kaffen sprer seg på tungen, noe som har betydning for hvor mange smaksreseptorer i smaksløkene som blir aktivert. Den vide åpningen gir kaffen en større spredning og omvendt.

Smal eller rund innvendig form

Excite har en rund, pæreformet fasong på innsiden. Denne formen vil holde på aromaen, samtidig som syrlighet vil bli minsket og sødme forsterket.

Den smale innvendige formen til Inspire vil på den andre siden forsterke syrligheten i kaffen. Samtidig vil aromaen bli konsentrert og trukket mer direkte mot nesen.

Begge glassene har en høy drikkevinkel, det vil si at nesen kommer tett på kaffen mens man drikker. Dette er avgjørende for å kunne kjenne lukten av aromaene mens man drikker.

Nedre del av glassene har et dobbelt lag som sørger for at kaffen holder på varmen, samtidig som det er behagelig å holde rundt glasset. Øvre del av glasset består av et enkelt lag, som er så tynt at det skal være behagelig å drikke fra.

Mark Vecchiarelli fra Kruve viste frem Kruve EQ-glassene på World of Coffee 2019 i Berlin. Foto: Sjo og Floyd

Prisvinnende

Kruve-glassene deltok i Design Lab-konkurransen som ble arrangert i forbindelse med World of Coffee, Europas største kaffemesse. Konkurransen hadde en egen kategori for kaffebeholdere.

Glassene fikk ingen pris i denne konkurransen, men vant til gjengjeld to priser under en tilsvarende amerikansk kaffemesse arrangert av SCA, Specialty Coffee Expo: «2019 Best New Product Award» og «2019 Design Lab Award». Prisen for beste nye produkt anerkjenner nye produkter som representerer kvalitet og tilfører verdi til kaffe- og te-bransjen.

På World of Coffee fikk vi ta glassene i nærmere øyesyn. Mark Vecchiarelli, en av utviklerne bak produktene, fortalte at de ikke bare har tatt hensyn til smakssansen når de har utformet glassene.

–  Alle sanseinntrykk må være i perfekt harmoni. Både smak, lukt, syn og berøring er ivaretatt.

Glassene er utviklet i samarbeid med verdensmestre i baristakunst og verdensmestre i kaffesmaking, i tillegg til mange kaféeiere. Også forskere og eksperter innen persepsjon har vært involvert.

Relaterte artikler