Teknologi i møte med kaffesensorikk gjør dette mulig.
– Enkelt sagt benytter dette systemet den samme mekanismen som tungen vår. Det omgjør de ulike smakene av ulike ingredienser til numeriske data. Gjennom smaksløkene våre går disse dataene til hjernen som så tolker informasjonen. Med dette systemet går de numeriske dataene til en datamaskin som står for tolkningen. Forskjellen er at standarden er lik fra gang til gang med TS-5000Z. Derfor er systemet også langt mer nøyaktig enn den menneskelige smakssansen, mener Habar.
– Maskinen imiterer de menneskelige smaksreseptorene. Det betyr også at den evner å måle den smaksopplevelsen du får med en gang du smaker et produkt og i tillegg den «ettersmaken» produktet gir. Den umiddelbare smaksopplevelsen vår omfatter blant annet syrlighet, bitterhet, salt, søtt og umami.
– Dette smakstestingssystemet er et resultat av et prosjekt igangsatt av professor Kiyoshi Toko ved Kyushu-universitetet for mer enn 20 år siden. Målet var å utvikle et smakstestingssystem som kunne benyttes kommersielt – blant annet i forbindelse med produktutvikling, forteller Habara.
– I dag benyttes systemet av en rekke ulike selskaper og institusjoner, både i forbindelse med produktutvikling og kvalitetskontroll. Vi har tro på at dette også kan fungere meget godt når det gjelder å kvalitetskontrollere kaffe. Dette er jo en råvare som er sterkt påvirket av ulike naturgitte forhold. For å kunne tilby kaffeblandinger av samme kvalitet over tid, kan TS-5000Z være en god hjelp, sier Masaaki Habara.
Leksikonet inneholder en rekke forskjellige smaker og andre egenskaper som kan skille kaffe fra hverandre.
Når interessen for kaffe først er vekket, starter jakten på de ulike smakene og luktene.
Med disse glassene skal du kunne oppdage smaker i kaffen du tidligere ikke har hatt tilgang til.
Hvem sier nei takk til nytraktet kaffe på senga hver morgen?