Kunstig intelligens liker kaffe og potet

Svinekjøtt med vaniljesaus, roastbiff med sjokolade – og kaffe og potet?

Tre poteter ligger på en tallerken - kan kaffe og potet smake godt? Ifølge kunstig intelligens kan kaffe og potet være en delikatesse. Foto: Colourbox.com

«Computational Gastronomy» handler om å blande mat og kunstig intelligens, for å oppdage nye og spennende smakssammensetninger. Et av forslagene er å blande kaffe og potet!

Smak handler om hvordan ulike sammensetninger tolkes av smaksløkene på tungen. Hva vi liker eller foretrekker, kan ofte være kulturelt betinget. Når vi i Vest-Europa, Nord-Amerika og Latin-Amerika lager mat, liker vi å bruke ingredienser med overlappende smakssammensetninger. Det øst-asiatiske kjøkken derimot, foretrekker mer kontrasterende smaker. Det mener i hvert fall doktor Sebastian Ahnert, som er fysiker ved universitetet i Cambridge. Ifølge Ahnert komplementerer og fordyper lignende smaker hverandre. Dette er blant funnene referert til i rapporten «Flavor network and the principles of food pairing». Her har forskerne ved Cambridge analysert over 50.000 oppskrifter, for å se på hvordan den kjemiske sammensetningen til de ulike ingrediensene forholder seg til hverandre.

Rare kombinasjoner

Siden det er de komplementære ingrediensene som skaper det totale smaksbildet, åpner Cambridge-analysen opp for helt nye, og ganske uvanlige sammensetninger. Svinekjøtt med vaniljesaus, musling og jordbær, og roastbiff med sjokolade er blant forslagene. Og kaffe og potet, da! Men den kulinariske ferdigstillingen er avgjørende for resultatet. Selv moset Ahnert sammen poteter og kaffe med melk, med fryktelig resultat. Derimot spiste han en utmerket kaffe og potet-dessert på en fransk Michelin-restaurant. Så kokkens håndlag er viktig!

En potet ligger klar til servering - kan kaffe og potet være godt?

Kulinarisk fremstilling er avgjørende for et godt resultat. Foto: Colourbox.com

Mor bør vite

Amerikanske Laura Kumin har tatt kaffe og potet-miksen på alvor. På sin hjemmeside Mother Would Know har hun satt sammen et forslag til «Crusty Cheesy Coffee Potato Cups», en form for muffins med kaffe, potet, chilipulver og cheddarost!

Matens fremtid

Den indiske professoren Ganesh Bagler mener helt enkelt at «Computational Gastronomy» er selve fremtiden for mat. Gjennom å analysere matens smak og lukt helt ned på molekylnivå, vil kunstig intelligens kunne foreslå helt nye sammensetninger av mat, basert på kriterier som god smak og maksimal ernæring.

Relaterte artikler