Svinekjøtt med vaniljesaus, roastbiff med sjokolade – og kaffe og potet?
Ifølge kunstig intelligens kan kaffe og potet være en delikatesse. Foto: Colourbox.comSmak handler om hvordan ulike sammensetninger tolkes av smaksløkene på tungen. Hva vi liker eller foretrekker, kan ofte være kulturelt betinget. Når vi i Vest-Europa, Nord-Amerika og Latin-Amerika lager mat, liker vi å bruke ingredienser med overlappende smakssammensetninger. Det øst-asiatiske kjøkken derimot, foretrekker mer kontrasterende smaker. Det mener i hvert fall doktor Sebastian Ahnert, som er fysiker ved universitetet i Cambridge. Ifølge Ahnert komplementerer og fordyper lignende smaker hverandre. Dette er blant funnene referert til i rapporten «Flavor network and the principles of food pairing». Her har forskerne ved Cambridge analysert over 50.000 oppskrifter, for å se på hvordan den kjemiske sammensetningen til de ulike ingrediensene forholder seg til hverandre.
Siden det er de komplementære ingrediensene som skaper det totale smaksbildet, åpner Cambridge-analysen opp for helt nye, og ganske uvanlige sammensetninger. Svinekjøtt med vaniljesaus, musling og jordbær, og roastbiff med sjokolade er blant forslagene. Og kaffe og potet, da! Men den kulinariske ferdigstillingen er avgjørende for resultatet. Selv moset Ahnert sammen poteter og kaffe med melk, med fryktelig resultat. Derimot spiste han en utmerket kaffe og potet-dessert på en fransk Michelin-restaurant. Så kokkens håndlag er viktig!
Amerikanske Laura Kumin har tatt kaffe og potet-miksen på alvor. På sin hjemmeside Mother Would Know har hun satt sammen et forslag til «Crusty Cheesy Coffee Potato Cups», en form for muffins med kaffe, potet, chilipulver og cheddarost!
Den indiske professoren Ganesh Bagler mener helt enkelt at «Computational Gastronomy» er selve fremtiden for mat. Gjennom å analysere matens smak og lukt helt ned på molekylnivå, vil kunstig intelligens kunne foreslå helt nye sammensetninger av mat, basert på kriterier som god smak og maksimal ernæring.
Under andre verdenskrig var importen av kaffe til Norge nærmest ikke-eksisterende. Det ga utslag i ymse kaffeerstatninger.
I 2021 kommer en stor nyhet fra Coca-Cola, nemlig Cola med kaffe. Nyheten lanseres først i USA.
Både kaffe og jordbær er botaniske frukter som blir best når de får en lang modningstid. Og jordbærsmak kan du faktisk gjenkjenne i enkelte kaffesorter.
Frisk pust, hvite tenner – og en god dose koffein.