Er du en av dem som elsker både kaffe og jordbær?

Både kaffe og jordbær er botaniske frukter som blir best når de får en lang modningstid. Og jordbærsmak kan du faktisk gjenkjenne i enkelte kaffesorter.

En kaffekopp og jordbær på en asjett. Kaffe og jordbær smaker deilig hver for seg, men en kombinasjon er heller ikke dum. Foto: Colourbox.com

Både kaffe og jordbær har blitt undersøkt av eksperter innen sensorikk.

Hvor fort kaffe og jordbær modnes, påvirkes av klimaet der de dyrkes. Jordbær fra Trøndelag kommer ofte litt senere enn andre bær, og er kjent for å ha best sødme.

Kaffeplanten trives best i subtropisk klima uten frost, men paradoksalt nok er det plantene som vokser høyest over havet som gir den beste kvaliteten. I høyden tar det nemlig lengre tid for kaffebærene å modne, og resultatet er kaffe med bedre aroma, når de behandles riktig.

Smak, lukt og utseende på jordbær

Jordbær er (ideelt sett) søte, men jordbærsmaken rommer mer enn som så. Sensoriske egenskaper som smak, lukt og utseende hos norske jordbærsorter og nye krysninger er kartlagt av Nofimas smaksdommere. Dommerne fikk i oppgave å beskrive alle egenskapene de kunne kjenne med tanke på utseende, lukt, smak og tekstur. Ut fra disse ble det valgt ut 23 egenskaper.

De ulike sortene har hver sine kvaliteter, men egenskapene som viste seg å være mest fremtredende var søt, syrlig, gress og saftig. Lukt, smak og aroma kommer bedre frem ved høyere temperaturer, så jordbærene ble smakt på ved romtemperatur (ca. 18 °C). Det kan være nyttig å vite at kjøleskapskalde jordbær er ganske smaksnøytrale og tamme.

Resultatene er samlet i et jordbærsmaksdiagram. Et slikt diagram gir svar på om det er noen sensorisk forskjell mellom to eller flere av jordbærsortene, og hva denne forskjellen dreier seg om.

Visste du forresten at jordbær egentlig ikke er et bær? Jordbær stammer faktisk fra rosefamilien. Derfor brukes ofte betegnelsen «falsk frukt». Når rosen har blomstret, faller bladene av, og den øverste delen av blomsterstilken svulmer opp til et jordbær. De små brune prikkene på yttersiden av bæret er botanisk sett ikke frø, men nøtter!

Jordbær og kaffe

Det er faktisk mulig å gjenkjenne jordbærsmak i enkelte kaffesorter. «The somewhat sweet, slightly sour, floral, fruity, frequently winey aromatic associated with strawberry», kan vi lese i World Coffee Research Sensory Lexicon.

Kaffe og jordbær smaker deilig hver for seg, men en kombinasjon er heller ikke dum. En enkel måte er selvfølgelig å drikke en god kopp kaffe sammen med jordbær i den ene eller andre formen, men kaffe og jordbær kan også gjerne forenes i én oppskrift.

Relaterte artikler