Kaffekantaten: Når valget står mellom kaffe og giftermål

I Johann Sebastian Bachs hyllest til kaffe møter vi en far som nekter sin datter å drikke kaffe.

Kaffekantaten: En fiolin, roser og en kaffekopp opp et tomt notehefte. – Ah, hvor deilig en kopp kaffe smaker! Den er bedre enn tusen kyss, og søtere enn den søteste muscatel-vin! Jeg må ha min kaffe, og om noen ønsker å gjøre meg glad, så la ham gi meg kaffe, synger datteren i Kaffekantaten. Foto: Colourbox.com

Verket «Schweigt stille, plaudert nicht», eller bare Kaffekantaten, ble komponert rundt 1734. Da var kaffen forholdsvis ny i Europa, og det som angivelig inspirerte kaffe-elskeren Bach til å skrive stykket, var at kaffedrikking i Tyskland var svært omstridt.

Av enkelte ble det å drikke kaffe betraktet som en stor last. For å bekjempe synden ble det vedtatt mange antikaffe-lover. Det fantes til og med kaffe-spioner som skulle ta folk på fersken med en kopp kaffe. Kaffekantaten er en humoristisk protest mot disse holdningene.

Kantate for kaffehuset Zimmermans

En kantate brukes oftest om en vokal komposisjon akkompagnert av instrumenter. Mange av Johann Sebastian Bachs kantater er skrevet for kirkelige høytider, men Kaffekantaten skiller seg ut ved å være et verdslig og humoristisk verk. Teksten er skrevet av poeten Picander, som er kjent som tekstforfatter bak mange av Bachs Leipzig-kantater.

Bachs verdslige kantater er det nærmeste han kom å skrive opera. Kaffekantaten ble opprinnelig skrevet for fremføring av det musikalske ensemblet ved kaffehuset Zimmermann i Leipzig. I mange år dirigerte Bach de ukentlige konsertene i kassehuset.

Kaffe bedre enn tusen kyss

Teksten og handlingen i stykket er humoristisk i formen, og går i korthet ut på at en far i borgerskapet forsøker å nekte sin datter å drikke kaffe hver dag. Hvis hun slutter, skal hun få lov til å gifte seg. Datteren gir etter for faren, men sprer i hemmelighet en melding om at hun bare vil godta en mann som tillater henne å drikke så mye kaffe som hun måtte ønske.

Datterens lyriske hyllest av kaffen beskrives blant annet på følgende måte:

– Ah, hvor deilig en kopp kaffe smaker! Den er bedre enn tusen kyss, og søtere enn den søteste muscatel-vin! Jeg må ha min kaffe, og om noen ønsker å gjøre meg glad, så la ham gi meg kaffe!

Relaterte artikler