Hvor mye kaffe er det trygt å drikke?

Mange begrenser kaffeinntaket for å unngå åreforkalkning, men ifølge en ny undersøkelse kan du drikke MYE kaffe uten å bekymre deg for dette.

En kvinne som drikker en kaffe med melkeskum Nyt kaffen med god samvittighet. Foto: Colurbox.com

Tidligere har det vært anbefalt å ikke drikke mer enn fire kopper kaffe om dagen, blant annet på grunn av fare for åreforkalkning.

Åreforkalkning kan føre til økt risiko for slag eller hjerteinfarkt, fordi blodårene blir stivere. Nå viser den nye studien at dette ikke holder vann.

At kaffe kan hindre nattesøvn på grunn av koffein er velkjent. Enkelte er så bekymret for den mulige negative effekten kaffen kan ha på helsen, at de blir liggende våkne av den grunn. Det er det altså ingen grunn til, ifølge den nye studien, hvor mer enn 8000 forsøkspersoner deltok.

Undersøkelsen er gjort ved Queen Mary University i London, og er omtalt på deres nettsider. Den er også støttet av de britiske helsemyndighetene.

25 kopper om dagen

Studien viser at det ikke er verre for blodårene om man drikker 25 kopper enn om man drikker mindre enn én om kopp dagen.

Deltagerne ble delt inn i tre grupper. I den første gruppen drakk deltagerne mindre enn én kopp om dagen. I den andre drakk de mellom én og tre kopper, og i den siste gruppen drakk deltagerne opptil 25 kopper hver dag. Alle deltagerne fikk foretatt MR-undersøkelser av hjerte og infrarød pulsmåling som en del av forskningen.

De fleste deltagerne som drakk moderat til mye kaffe, var menn, de røykte og de drakk regelmessig alkohol.

Negativ omtale skremmer

Dr. Kenneth Fung ved QMUL sier at uansett hvor populær en drikk som kaffe er, så kan negativ omtale relatert til helse, føre til at folk begrenser inntaket, eller helt slutter å nyte noe de liker.

– Vår forskning indikerer at kaffe ut over det som ansees som normalt dagsinntak, ikke er så skadelig for blodårene som tidligere rapporter har antydet, hevder Fung.

Det er med andre ord ingen grunn til å slutte å drikke kaffe, nesten uansett hvor mange kopper du nyter daglig.

Relaterte artikler