Hva er forskjellen mellom espresso, lungo og ristretto?

Har du en kapselmaskin hjemme, er det ikke hipp som happ hvilken knapp du trykker på.

Det renner kaffe fra en kapselmaskin ned i en liten kaffekopp. Både hjemme og på kaffebar er det greit å vite hva som karakteriserer en espresso og de to variantene lungo og ristretto. Foto: Colourbox.com

Lungo betyr «lang» på italiensk, og en espresso lungo betyr dermed en «lang espresso». Men hva innebærer det?

Det som skiller en lungo fra en normal espresso, er vannmengden som har rent gjennom kaffen i espressomaskinen. Når du kjøper kapsler, skal du være klar over at ulike kaffetyper er beregnet for en bestemt koppstørrelse, altså en bestemt mengde vann.

Dette gjøres for å utnytte kaffens potensial best mulig. Også på kaffebar er det greit å vite hva som karakteriserer en espresso og de to variantene lungo og ristretto. Og ikke minst: En lungo er ikke det samme som en americano!

Den tradisjonelle espressoen

Espressoen som du får i Norge har en størrelse på 30–40 ml, avhengig om du lager den hjemme på kapselmaskin eller får den laget i kaffebar.

En kopp med americano, som ikke er det samme som lungo.

En americano er en espresso som tilsettes ønsket mengde vann etter tilberedningen. Foto: Colourbox.com

En svakere espresso

En kopp med lungo inneholder omtrent dobbelt så mye vann. Den økte vannmengden gjør lungoen litt svakere enn en ordinær espresso, men det blir likevel feil å si at lungoen bare er «halvparten så sterk» som en espresso. Smaken på en lungo er fortsatt rik, og kan beskrives som «bitrere»; vannet ekstraherer stoffer i kaffen som ikke kommer frem når man bruker en mindre vannmengde.

Lungo er ikke det samme som americano

Selv om både en espresso lungo og en americano består av espresso og ekstra vann, er det en vesentlig forskjell mellom de to drikkene. Americano er en enkel eller dobbel espresso som tilføres varmt vann etter tilberedningen. Smaksmessig kan lungo karakteriseres som bitrere enn americano.

Mange ulike typer kaffekapsler beregnet for kapselmaskin.

Når du kjøper kapsler, skal du være klar over at ulike kaffetyper er beregnet for en bestemt koppstørrelse, altså en bestemt mengde vann. Foto: Colourbox.com

Ristretto – en tredje variant

I en ristretto lar man mindre vann renne gjennom kaffen enn i en espresso. Kaffemengden er den samme, så dette gir en kraftigere espresso. Men på samme måte som at en lungo ikke bare er «halvparten så sterk» som en espresso, er ikke ristrettoen nødvendigvis «dobbelt så sterk». Flere faktorer spiller inn på ekstraheringen, ikke minst malingsgraden. Ristretto blir også kalt for «corto» – med andre ord en «kort espresso». En slik kaffe er ca. 15–25 ml.

Relaterte artikler