Har du hørt om kaffedrikken ‘flat red’?

Klarer du å gjette ingrediensene?

En kopp med flat red står på en kjøkkenbenk Foto: Colourbox.com

Du har hørt om kaffe latte, cappuccino og flat white. Men har du hørt om ‘flat red’? Nei? Da bør du gjøre deg klar for ny type kaffedrikk som ikke minner om noe du har smakt tidligere!

Du klarer antageligvis å gjette deg til at flat red har fått navnet sitt fordi den er rød i fargen. Nøyaktig hva som gjør kaffedrikken rød, er nok imidlertid mindre intuitivt. Den lages nemlig ved å blande espresso med steamet granateplejuice og appelsinjuice.

Hvordan oppstod flat red?

Flat red ble funnet opp av ukrainske Vadym Granovskiy. I 2016 ble han kontaktet av bilprodusenten Lexus etter at han hadde deltatt i flere kaffekonkurranser både nasjonalt og internasjonalt. De ønsket å samarbeide med ham i forbindelse med lanseringen av en ny bilserie i Ukraina. En del av dette samarbeidet bestod i at Granovskiy skulle lage en signaturkaffe til hver biltype.

Det var Lexus NX som inspirerte ham til å lage flat red – den var nemlig hvit med rødt interiør. Han ønsket å lage en unik kaffedrikk som ikke inneholdt melk, og som gjenspeilet det røde interiøret. Han brukte først blodappelsiner i kaffen, men bestemte seg etter hvert for å tilsette granateplejuice.

Under lanseringen av bilserien lagde baristaer de ulike signaturdrikkene. Da gjester bestilte flat red, måtte baristaene presse ferske appelsiner og granatepler med en juicepresse. Dette ble et markedsføringsverktøy i seg selv, ettersom gjestene filmet baristaene og postet både videoer og bilder på sosiale medier. Og da Granovskiy tok med seg flat red tilbake til kaffebaren sin, ble den en umiddelbar hit.

En populær kaffedrikk

I Ukraina er flat red svært populær. Mye av det som gjør kaffen så attraktiv, er nettopp at den krever en del forhåndsarbeid. Baristaene skal først vaske, kutte og tilberede frukten, før de lager espresso og steamer juicen. Kundene setter pris på håndverket som ligger bak drikken.

To kopper med flat red vil heller aldri bli identiske, nettopp fordi smaksprofilen vil variere avhengig av frukten. Det betyr at selv om man følger den samme oppskriften, vil man likevel kunne oppleve variasjoner i smaksprofilen.

Drikken er spesielt populær i vintermånedene, ettersom den kan minne litt om ‘mulled wine’ – britenes svar på gløgg. Prøv den gjerne derfor nå som gradene begynner å krype under null!

Oppskrift på flat red

For at denne kaffedrikken skal bli så god som mulig, er det viktig å bruke kaffe av høy kvalitet, og ferskpresset appelsin- og granateplejuice. Bruk gjerne en etiopisk kaffe, ettersom disse gjerne er syrlige og fruktige.

Ingredienser

  • Dobbel espresso
  • 110 ml juiceblanding

Fremgangsmåte

  1. Lag en dobbel espresso.
  2. Press appelsiner og granatepler til du får omtrent 55 ml av hver juice. Bland disse sammen.
  3. Steam juiceblandingen til 55ºC.
  4. Hell den steamede juicen over i espressoen, slik du ville gjort med steamet melk.
  5. Nyt umiddelbart!

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler