Hvordan lage kaffe latte

Kaffebarkaffen latte kan fint lages hjemme.

Caffe latte sett ovenfra Caffe latte egner seg for å lage latte art. Foto: Colourbox.com

Kaffe latte kommer fra italiensk caffè latte, som betyr kaffe med melk. Drikken kalles ofte for bare «latte», som på mange måter er selve definisjonen på en kaffebarkaffe.

På kaffebar lages en kaffe latte med espresso og steamet melk. Forholdet mellom espresso og melk varierer noe, men kaffesmaken er i hvert fall  mildere enn i cappuccino og flat white. Kaffe latte serveres som oftest i vide kopper eller høye glass. Når melken helles over espressoen, stiger cremaen til toppen, og kaffedrikken kan derfor egne seg til å lage lattekunst.

En kvinne sitter ved et bord og holder på en kopp med kaffe latte

Kaffe latte består av espresso og steamet melk. Foto: Colourbox.com

Kaffe latte og café-au-lait – hva er forskjellen?

Fasiten er at det ikke er noen forskjell – bortsett fra språket. Caffè latte er kaffe med melk på italiensk, og café-au-lait er kaffe med melk på fransk. I begge land får du espresso med steamet melk. I Frankrike går drikken også under navnet café crème. I Norge brukes både kaffe latte og café-au-lait om en latte. Den går også under navn som caffè latte og kaffelatte.

Latte uten espressomaskin og steamer?

Oppskriften nedenfor nedenfor tar utgangspunkt i at du har en espressomaskin med steamer, men de færreste har dette hjemme. Du kan likevel få laget en kurant hjemmevariant av kaffe latte. I Italia er det vanlig å lage hjemme-latte ved hjelp av en mokkakanne. Har du ikke det, kan du lage (kruttsterk) kaffe på det bryggeutstyret du har tilgjengelig. Eller kanskje du har en kapselmaskin stående? 

Hvis du har en melkeskummer, får du laget en kurant variant av steamet melk. Melkeskummere finnes i ulike varianter. En elektrisk håndholdt visp/melkeskummer er den enkleste typen, og disse kan du få til en svært rimelig pris.

 

Oppskrift på kaffe latte

Ingredienser

  • Espresso (enkel eller dobbel) eller sterk kaffe *
  • Steamet melk eller melkeskum

* Bruk gjerne Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World-serien.

Fremgangsmåte

  1. Lag en enkel eller dobbel espresso.
  2. Hell kald melk i en pitcher (stålmugge). Det er bedre å bruke for mye enn for lite melk. Nå skal melken steames.
  3. Pitcheren skal settes i en litt skrå vinkel for å få sirkulasjon i melken. 
  4. Melken skal steames til den blir så varm at det er litt ubehagelig å holde i pitcheren. 
  5. Hell espressoen over i et høyt glass eller i en stor kopp.
  6. Hell den steamede melken over og topp helt opp.

Relaterte artikler