Hvorfor har espresso et lag med crema?

Synet av det gyllenbrune og fløyelsmyke skummet skaper forventninger om en deilig smaksopplevelse, men det er delte meninger om det tilfører kaffen noe godt.

En liten espresso med gyllenbrun crema. Det er delte meninger om skummet på espressoen. Foto: Colourbox.com

Det er vanlig å betrakte crema, skummet på espressoen, som en essensiell del av kaffedrikken. For hva er vel en espresso uten? Samtidig er det flere som synes at crema er et unødvendig biprodukt fra bryggeprosessen. Noen vil til og med hevde at man bør fjerne cremaen, og at espresso smaker mye bedre uten.

Så hva er egentlig crema? Og hvorfor er det så ulike oppfatninger rundt dette skummet? Perfect Daily Grind har snakket med flere kaffeeksperter i et forsøk på å bli litt klokere.

Hva er crema?

Skumlaget oppstår fordi kaffen brygges under et høyt trykk i espressomaskinen. Vannet løser opp karbondioksid, en gass i den malte kaffen som dannes når kaffebønnene brennes. Når den ekstraherte kaffen renner ned i espressokoppen, klarer ikke væsken å holde på all gassen lenger. Resultatet er at gassen kommer ut som utallige små bobler. Disse boblene fremstår som et stabilt skum: crema. Bryggemetoder som kaffetrakter og presskanne brygger ikke kaffe under et høyt trykk, og kaffen får derfor ikke noe crema.

Crema på en espresso vitner om at det er brukt ferske kaffebønner, og at espressoen er brygget på riktig måte. At det er fin crema på en espresso, sier likevel ikke noe om smaken på kaffen. Kaffen kan ha en crema som ser fantastisk ut, men kaffen kan likevel smake dårlig – og omvendt. Cremaen vil variere etter hva slags typer bønner som er brukt. Det er for eksempel forskjell på arabica- og robustabønner. Undersøkelser viser likevel at forbrukere i stor grad vurderer en espresso på bakgrunn av cremaen. Hvis skumlaget ser bra ut, skapes det en forventning om velsmakende kvalitetskaffe.

Espresso renner ned fra en espressomaskin.

Skumlaget oppstår fordi kaffen brygges under et høyt trykk i espressomaskinen. Foto: Colourbox.com

Hva smaker crema?

Vi kan vel være enige om dette: Crema ser bedre ut enn det smaker. Det er normalt at crema smaker bitrere enn selve espressoen. En av ekspertene Perfect Daily Grind har snakket med, sier at bitterhet er en viktig del av smaksopplevelsen når man drikker kaffe, men at vi ikke ønsker å få den isolert. Ifølge ekspertene må en espresso være balansert for å kunne sies å være vellykket.

Hva bør vi gjøre med cremaen?

Av nettopp denne grunn er det flere som mener at skumlaget bør røres sammen med espressoen, slik at cremaens smak blander seg sammen med espressoen. Bitterheten kan visstnok balansere sødmen og syrligheten i kaffen. Du har kanskje opplevd å få med en teskje sammen med espressoen?

Noen går enda lengre, og anbefaler rett og slett å fjerne skumlaget før espressoen drikkes. En ekspert som ikke er enig i dette, påpeker at hvis man er ute etter en «lettere» og søtere kaffe, så velger man vel ikke espresso, men en annen kaffe.

Selv kaffeeksperter har altså ulike preferanser når det gjelder espresso. Det minner oss om noe Øystein «Pølsa» Pettersen sa til oss: «Det spiller jo ingen rolle om du lager kaffen rett eller feil. Jeg kan ikke kaffe, men jeg driter i det, for jeg vet at jeg koser meg med den.»

Relaterte artikler