Hva skjer når man gjenoppvarmer kaffe?

Er det egentlig farlig?

En kopp med kaffe står i en mikrobølgeovn for å gjenoppvarmes Hvordan reagerer kaffe når det gjenoppvarmes? Foto: Colourbox.com

Det finnes enkelte matvarer man ikke bør gjenoppvarme – enten fordi smaken da endres, eller fordi det kan være direkte helsefarlig. Er kaffe en av disse matvarene?

Innimellom rekker man rett og slett ikke å drikke opp kaffen før den blir kald. Det er lite som er så skuffende som å måtte drikke lunken kaffe, og det er da fristende å putte den i mikroen. Men hva skjer egentlig når man gjenoppvarmer kaffe?

Helt ufarlig, men …

Når kaffe varmes opp igjen, går den gjennom en kjemisk endring. Som med de fleste matvarer, smaker kaffe aller best når den er helt fersk. Traktet kaffe er et ferdig produkt, og ved å gjenoppvarme den vil du endre de kjemiske forbindelsene, og dermed også kaffens smak. Dette betyr at du vil ende opp med en svært bitter kaffe. Noe av antioksidantene i kaffen vil også kunne forsvinne.

Det er imidlertid ikke helsefarlig å gjenoppvarme kaffe – resultatet blir bare ikke spesielt godt. Dersom du er innforstått med at kaffens smak vil kunne endres når du putter den i mikroen, men likevel synes det smaker godt, er det ingen grunn til å ikke gjenoppvarme kaffe. Heller det enn å slå den ut, tross alt!

Koffeinet forsvinner ikke

Det finnes rykter om at koffeinet i kaffen forsvinner når den gjenoppvarmes. Dette stemmer imidlertid ikke. Koffein er et relativt stabilt organisk molekyl som oppstår under modningsprosessen til kaffebæret. Selv om noe av koffeinet forsvinner under brenneprosessen, vil det ikke forsvinne når kaffen først er ferdigtraktet. Den eneste måten koffeinet potensielt kan forsvinne, er hvis koffeinforbindelsen går gjennom en endring fra faststoff til gass. Dette krever imidlertid svært høye temperaturer.

Har du traktet for mye kaffe, og ikke vet hva du skal gjøre med den? Fortvil ikke – det er nemlig mye du kan bruke restekaffe til.

Kilde: inverse.com, fullcoffeeroast.com

Relaterte artikler