Kan man fryse kaffebønner?

Kaffeindustrien har lenge advart mot frysing av kaffebønner, men har nå endret mening – så lenge det gjøres riktig.

Artistisk bilde av flyvende kaffebønner Hva skjer egentlig når man fryser kaffebønner? Foto: Colourbox.com

Å fryse kaffebønner har lenge vært et kontroversielt tema innen kaffeindustrien, og den generelle konsensusen har vært at man ikke bør gjøre det. Den siste tiden har imidlertid temaet vært oppe til diskusjon, og kaffeindustrien har kommet frem til at det kan være fordelaktig å fryse kaffebønner dersom det gjøres riktig.

Grunnen til at man tradisjonelt har advart mot å fryse kaffebønner, er at vannmolekylene i kaffebønnene utvider seg når de fryser. Dette skaper små sprekker i kaffebønnenes struktur, noe som gjør at en større overflate av kaffebønnene kommer i kontakt med luft. Dette gjør at de raskere smaker gammelt. Men dersom man fryser ned kaffebønnene på riktig måte, vil de få mye lengre holdbarhet, og vil også kunne smake bedre.

To grunner til å fryse kaffebønner

Det er hovedsakelig to grunner til at man bør fryse kaffebønner. Den første grunnen er rett og slett at smak og aroma holder seg bedre i fryseren enn på benken, akkurat på samme måte som med annen mat. Kaffebønner bør egentlig brukes mellom 3 og 14 dager etter brenning, men dette er som oftest vanskelig å få til. En god løsning kan dermed være å fryse dem ned.

Den andre grunnen er at frosne kaffebønner er lettere å male. Når man lager kaffe, ønsker man å ha så jevnt malte kaffekorn som mulig. Det er imidlertid umulig å få helt jevne kaffekorn. Jo bedre kaffekvern man har, jo bedre vil resultatet bli, men man vil alltid ende opp med noe kaffe som er finere malt og noe som er grovere malt. Den finere kaffen blir overekstrahert, mens den grovere kaffen blir underekstrahert. Når man maler frosne kaffebønner, vil imidlertid mer av kaffen bli perfekt malt, som igjen gir bedre kaffe.

Tre vakuumposer med mat ligger på et bord, klar for å fryses

Den beste måten å fryse kaffebønner på er å bruke vakuumposer. Foto: Colourbox.com

Hvordan fryser man kaffebønner?

For at kaffebønnene skal holde seg ferske i fryseren, er det to ting man må passe på: Kaffebønnene må oppbevares i en lufttett beholder, og det skal være lite eller null luft i beholderen. Dette betyr at man enten må pakke kaffebønnene i en vakuumpose, eller i en lufttett boks som fylles helt opp.

Det aller beste er å bruke vakuumposer, men det er også den dyrere varianten. Dersom du ikke har vakuumposer, anbefaler vi små beholdere som har plass til omtrent 20 gram kaffebønner. Da kan man ta frem én og én beholder, og bruke opp all kaffen samtidig. På denne måten unngår man at kaffebønnene blir eksponert for luft og begynner å tine, for så å legges tilbake i fryseren.

Det er ikke mulig å få fullstendig vakuum i en slik beholder, men man kan likevel sørge for å få så lite luft som mulig mellom kaffebønnene. Dette gjøres ved å fylle beholderen helt full, sette på lokket og riste på den. Kaffebønnene vil da legge seg nærmere hverandre, og du kan fylle på med mer kaffe. Gjør gjerne dette flere ganger for å sørge for at det er så lite luft som mulig i beholderen.

Husk å skrive på beholderen hva slags kaffebønner den inneholder, og hvilken dato de ble lagt i fryseren. Dersom du har gjort det riktig, kan kaffebønnene holde seg ferske i opptil 2 år. Det betyr at du aldri igjen trenger å drikke gammel kaffe!

Kilde: baristainstitute.com

Relaterte artikler