Derfor bør du kverne frosne kaffebønner

Det er flere fordeler ved å male frosne kaffebønner.

Masse kaffebønner faller ned på et trefarget underlag Neste gang du skal lage kaffe, kan du jo prøve å male kaffebønnene mens de er frosne. Foto: Colourbox.com

Frysing av kaffebønner har lenge vært et kontroversielt tema. Selv om den generelle konsensusen lenge var at man ikke bør fryse kaffe, har kaffeindustrien i nyere tid endret oppfatning.

Det blir derfor stadig vanligere at både hjemmebaristaer og kaffeeksperter fryser ned kaffebønner. Men hvordan går man da frem når man skal kverne kaffen? Selv om det kanskje er naturlig å tenke at man skal la dem tine først, viser det seg at det er flere fordeler ved å kverne kaffebønnene mens de fortsatt er frosne.

Hvorfor fryse kaffebønner?

Dersom man fryser ned kaffebønnene på riktig måte, vil kaffens holdbarhet øke betraktelig. På samme måte som med annen mat, bevares nemlig kaffens smak og aroma bedre i fryseren enn i romtemperatur. Dette er hovedårsaken til at enkelte velger å fryse ned kaffebønnene sine.

Men det er også en annen viktig fordel med å fryse kaffebønner, og det er at frosne kaffebønner er lettere å kverne.

En skål med malt kaffe står oppi en skål med hele kaffebønner

At kaffekornene er jevnstore, er svært viktig for et godt resultat. Foto: Colourbox.com

Jevne kaffekorn er viktig

For at kaffen skal bli så god som mulig, er det viktig å få kaffen så jevnt malt som mulig. Jo større variasjoner det er på kaffekornene, jo mer ujevn vil ekstraksjonen bli; mens de fineste kaffekornene blir overekstrahert, blir de største kaffekornene underekstrahert.

Jo bedre kaffekvern man har, jo bedre vil resultatet bli. Det er likevel ikke mulig å få helt jevne kaffekorn. Dette er grunnen til at det finnes forskjellige typer kaffeutstyr på markedet som skal hjelpe med nettopp dette, slik som for eksempel Kruve Sifter.

Fordelene med å kverne frosne kaffebønner

Det er også her kverningen av frosne kaffebønner kommer inn; kverner man frosne kaffebønner, vil man nemlig få et jevnere resultat. Dette er fordi frosne kaffebønner er skjørere enn romtempererte bønner, noe som gjør dem lettere å male.

En annen fordel med å kverne frosne kaffebønner, er at kvernen produserer varme. Dette kan påvirke både smaken og aromaen til kaffen. Kverner man imidlertid frossen kaffe, vil ikke dette være et problem. Ved flere blindsmakinger har faktisk frossen kvernet kaffe skåret høyere, ettersom denne kaffen bevarer mer aromastoffer og syrlighet.

Dersom du ønsker å teste dette neste gang du lager kaffe, kan du putte kaffebønner i fryseren i et par timer før du skal kverne dem. Deretter kan du kverne dem på vanlig måte, og se om du smaker noen forskjell.

Relaterte artikler