Mindfulness mot sukkeravhengighet

Oppmerksomhetstrening eller mindfulness kan brukes til så mangt – også til å venne seg av med kaloririke kaffedrikker.

En kvinne ser ned på kaffekoppen hun holder mellom hendene. Testpersonene fikk utlevert hver sin kopp med kaffe: De skulle bruke lang tid på å kjenne varmen fra koppen bre seg i kroppen, og på å se dampen som steg fra den rykende varme kaffen. Foto: Colourbox.com

Svart kaffe er fri for kalorier. Espresso likeså (nesten). Men enkelte liker å utvide kaffen sin med ekstra ingredienser som sukker, melk, sjokolade og sirup. Og da kan det skje ting med livvidden.

En rugg av en latte – med karamell – kan fort påføre deg over 400 kilokalorier. Selv en uskyldig cappuccino nærmer seg 200 kilokalorier, mens en latte med miljøvennlig soyamelk klokker inn på over 150 kilokalorier. Føler du deg truffet av nevnte opplisting, er det likevel håp. Og løsningen for sukkeravvenning er like enkel som den er buddhistisk.

Sukkeravvenning: bråstopp eller gradvis reduksjon?

En gjeng psykologer under ledelse av Richie Lenne og Traci Mann fra University of Minnesota i USA har nemlig gjort interessante funn. Forskerteamet utviklet et eksperiment hvor de utsatte to testgrupper for hver sin metode for «sukker-i-kaffe-reduksjon».

Den ene gruppen fikk redusert sukkerinnholdet i sin daglige kaffe med gradvise steg; en metode som er anbefalt av mange. Den andre gruppen derimot fikk kuttet alt sukkeret i kaffen umiddelbart. Samtidig ble de kurset i oppmerksomhetstrening.

Oppmerksomhetstrening i sukkeravvenning

Denne eldgamle, buddhistiske meditasjonsformen fikk følgende utforming: Først fikk testgruppen en innføring i kaffens ulike egenskaper, som umiddelbar smak, bitterhet, sødme, munnfølelse og ettersmak. Deretter fikk testgruppen utlevert hver sin kopp med kaffe; ikke for å «styrte», men for å bruke lang tid på å kjenne varmen fra koppen bre seg i kroppen, og for å virkelig se dampen som steg fra den rykende varme kaffen. Neste steg var å lukte på kaffen; på en måte som visualiserte kaffens aroma.

Først nå ble kaffen drukket, i bittesmå slurker, med oppmerksomheten rettet mot hvordan koppen møter munnen, og hvordan hver slurk påvirker opplevelsen av tekstur og smak.

Til sist skulle testgruppen bruke tid på refleksjon over hvordan «kafferitualet» hadde påvirket dem.

Svært tydelig resultat

Resultatene fra de to fremgangsmåtene viste seg å være ganske så forskjellige. «Oppmerksomhetsgruppen» lærte seg virkelig å verdsette kaffe uten sukker, mens «den gradvise gruppen» likte sin kaffe dårligere for hver dag som testen pågikk.

Selv om den amerikanske studien altså omhandler sukker i kaffen, er det rimelig å anta at strategien er overførbar også til andre søtningsmetoder.

Konklusjon: Vær oppmerksom når du drikker din svarte kaffe.

Kilde: Forbes.com

Relaterte artikler