Det tok imidlertid lang tid før kaffe ble et betydningsfullt produkt i landet.
Kaffen kom til Brasil i 1727, da den brasilianske oberstløytnanten Francisco de Melo Palheta reiste til Fransk Guyana (tidligere kalt Cayenne) på et diplomatisk oppdrag. På vei hjem klarte han å smugle med seg noen kaffebønner tilbake til Brasil, visstnok ved hjelp av både diplomatiske evner og et romantisk forhold til guvernørens kone.
Det var imidlertid først på begynnelsen av 1800-tallet at Brasil begynte å eksportere kaffe. Det var flere begivenheter som førte til dette, hvor den viktigste antageligvis var et slaveopprør på Haiti. Haiti var på det tidspunktet en ledende kaffeprodusent, og slaveopprøret åpnet opp et tomrom i verdensmarkedet. Dette tok Brasil raskt kontroll over, og innen midten av 1800-tallet, stod de for halvparten av verdens kaffeproduksjon.
I dag står Brasil for mellom 30 og 40 prosent av all kaffe som produseres i verden, og i 2022 eksporterte de over 45 millioner sekker à 60 kg. Rundt 80 prosent av kaffen som produseres i Brasil er arabica, som regnes som den beste kaffesorten. Brasilianske arabicabønner er ofte naturlig prosessert, altså at de tørkes med fruktkjøttet på, noe som gir en fyldigere kropp og mer sødme. De resterende 20 prosentene som produseres er robusta, som har et høyere koffeininnhold og en noe bitrere smak.
Kaffen dyrkes i et bredt spekter av regioner, med ulik dyrkingshøyde, terroir og mikroklima. Dette gjør at brasiliansk kaffe kan ha innslag av alt fra sjokolade og nøtter til fruktige og florale kaffetyper. De viktigste regionene for kaffeproduksjon er Minas Gerais, som er kjent for balansert kaffe med lav syre og smak av sjokolade, nøtter og karamell; Espírito Santo, som brukes mye i espressoblandinger; São Paulo (Mogiana), som gir søte, runde smaksprofiler med lite bitterhet, og Bahia og Paraná som er nyere aktører med høy kvalitet og innovasjon innen spesialkaffe. Førstnevnte, Minas Gerais, står for omtrent halvparten av Brasils kaffeproduksjon.
Mange brasilianske kaffetyper er også rike på stoffet furan. Dette gjelder spesielt kaffe fra varmere områder. Furan er en aromatisk forbindelse som oppstår under varmebehandling, og er det stoffet som bidrar til å danne en god crema på espressoen.
Dersom du ønsker å teste ut en brasiliansk kaffe, anbefaler KaffeGeeks profesjonelle cuppingteam Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World. Dette er en espressoblanding som består av perlebær fra regionen Alta Mogiana i São Paulo. Perlebønner er en naturlig forekommende mutasjon hvor kaffebæret inneholder én rund bønne i stedet for to flate. Dette gir en jevnere brenning og en intens smaksprofil.
Denne espressoblandingen har en kraftig og kremet kropp med tydelige noter av sjokolade og nøtter. Den har en lav syrlighet, kraftig fylde og god sødme. Dette gjør at den er ypperlig til å lage espresso, men kaffen egner seg også godt til mokkakanne, presskanne og som kaldbrygget kaffe.
Kilder: ico.org, sca.coffee
Hvilken metode som brukes for å foredle kaffebær etter at de er plukket, har stor betydning for kaffesmaken.
Kaffeprisene har falt rundt 60 prosent siden 2015.
Kaffeproduksjon blir påvirket av blant annet klimaendringer og plantesykdommer.
Selv om det finnes en offisiell definisjon på hva «sterk» kaffe er, finnes det mange ulike oppfatninger om hvordan en kopp med sterk kaffe skal være.