Alt du trenger å vite om SL28 og SL34

To populære kaffevarianter fra Kenya.

Et SL28-kaffetre har mange modne kaffebær på en grein Foto: Colourbox.com

Dersom du er over snittet kaffeinteressert, og synes det er spennende å følge med på hva slags kaffesorter ulike kaffeblends inneholder, er sannsynligheten stor for at du har hørt om både SL28 og SL34. Disse er nemlig to av de mest populære kaffevariantene fra Kenya. Og selv om det er mye snakk om nye og mer motstandsdyktige kaffevarianter, er og forblir SL28 og SL34 favoritter blant både kaffebønder, kaffebrennere og forbrukere.

Det er ingen tvil om at Kenya er en av kaffeindustriens favorittregioner når det kommer til kaffedyrking. Kenya har mye fjellområder, regelmessig nedbør og et godt jordsmonn.

Dette gir optimale klima- og vekstforhold for produksjon av spesialkaffe. Kenyansk kaffe har gjerne en kompleks og fyldig kropp, en kraftig syrlighet og en særegen aroma. SL28 og SL34 er to kaffevarianter som dyrkes i høylandet i Kenya, og som er kjent for sine komplekse smaksprofiler og høye kvalitet.

Hva er SL28 og SL34?

SL står for Scott Laboratories. Dette er navnet på forskningssenteret i Kenya som først avlet frem disse kaffevariantene på 1930-tallet. Selv om det finnes en rekke ulike SL-varianter, er det kun tre som regnes som ‘offisielle’: SL14, SL28 og SL34. Det er imidlertid de to siste som har høyest kvalitet og som derfor er populære i spesialkaffens verden. Det er anslått at så mye som 80 prosent av landets kaffeeksport er SL28 og SL34.

SL-variantene dyrkes nesten utelukkende i Kenya, og har derfor blitt synonymt med kenyansk spesialkaffe. De har blitt dyrket i Kenya mye lenger enn andre kaffevarianter i landet, og er naturlig tilpasset landets klima. Klimamessig er trærne motstandsdyktige og hardføre, og de krever heller ikke mye oppmerksomhet eller gjødsel for å trives. De er i tillegg svært produktive, og hvert tre kan produsere så mye som 10 kg kaffe i året.

Både SL28 og SL34 har ekstremt god koppkvalitet. SL-variantene trives best på over 700 m.o.h., noe som gjør at kaffebærene modnes sakte. Dette gir en svært fyldig kaffe med høy kvalitet. Kaffen har kraftig syrlighet og smak av nøtter og frukter.

Utfordringer med SL-variantene

Den største utfordringen med SL-variantene er imidlertid at de er svært utsatt for både skadedyr, slik som borebiller og rundormer, og plantesykdommer, inkludert kaffebærsykdom (Coffee Berry Disease) og bladrust (Coffee Leaf Rust). Flere kaffebønder har opplevd å miste hele avlingen sin på grunn av disse sykdommene og skadedyrene.

Det er på grunn av dette at stadig flere kaffebønder har begynt å dyrke nye kaffevarianter, slik som Batian og Ruiru 11. Disse variantene er motstandsdyktige mot skadedyrene og sykdommene som SL-variantene er utsatt for, noe som betyr at de er både billigere og enklere å dyrke.

Likevel er sannsynligheten stor for at de fleste kaffebønder vil fortsette å dyrke SL-variantene. Selv om både Batian og Ruiru 11 er mer motstandsdyktige, er SL-variantene så populære blant kaffebrennere og forbrukere at det til tross for utfordringene vil være verdt å dyrke dem. Mange kaffebønder ser imidlertid fordelen med å dyrke SL-variantene i kombinasjon med de nye, mer motstandsdyktige variantene. På denne måten har de noe å falle tilbake på dersom SL-avlingene blir angrepet av skadedyr eller sykdommer.

Kilder: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler