Foretrekker du kaffe med melk? Da har vi gode nyheter!
Kaffe er sunt, melk er sunt – og kombinasjonen er ekstra sunn. Foto: Colourbox.comForskere har lenge visst at kaffe reduserer inflammasjon, noe vi også har skrevet en artikkel om tidligere. En ny dansk studie har imidlertid undersøkt hvordan effekten er når kaffe kombineres med melk. Resultatene er svært positive.
Kaffe inneholder mye antioksidanter. En av de viktigste oppgavene dette stoffet har i kroppen vår, er å redusere inflammasjon. Dette skjer ved at antioksidantene beskytter cellene våre mot frie radikaler. Og siden kaffe inneholder mye antioksidanter, betyr altså det at kaffe er betennelsesdempende.
Det finnes imidlertid relativt lite forskning på hva som skjer når antioksidanter reagerer med andre stoffer. I den danske studien ble det derfor undersøkt hvordan antioksidanter – nærmere bestemt polyfenoler – reagerer når de kombineres med aminosyrer, som jo er byggesteinene til proteiner.
De danske forskerne fant ut at denne kombinasjonen gjør at de betennelsesdempende egenskapene til polyfenolene blir mer effektive. Faktisk ble de dobbelt så effektive i eksperimentene som ble gjennomført. Så langt har forskerne bare studert denne effekten i celler, men neste steg er å teste det ut på dyr. Deretter ønsker de å undersøke effekten i mennesker.
Det som øker den betennelsesdempende effekten, er at polyfenoler binder seg til proteiner. Denne reaksjonen skjer nesten umiddelbart. Siden kaffe er rikt på polyfenoler og melk er rikt på proteiner, vil altså kaffe med melk få denne økte effekten.
Nøyaktig hvilket blandingsforhold mellom kaffe og melk som har størst effekt, har forskerne imidlertid ikke funnet ut ennå. Det er derfor usikkert hva som er mest effektivt av kaffe med en liten skvett melk og espressobaserte melkedrikker som kaffe latte og cappuccino.
Mange er nok av oppfatningen at svart kaffe uten tilsetninger er det aller sunneste, men denne studien viser at kombinasjonen av kaffe og melk kan være enda mer gunstig. Hvis du foretrekker kaffe med melk, er det altså ingen grunn til å holde seg unna!
Kilde: sciencedaily.com
Kaldbrygget kaffe blir mer og mer populært. Men hvilken metode gir flest antioksidanter?
Flere av disse ingrediensene har du nok allerede i kjøkkenskapet.
Er du en av de som helst ikke drikker kaffen svart?
Slik blir kaffen så helsebringende som mulig!