Fermentert kaffe – hva er det?

Og hvilke fermenteringstrender finner vi i kaffens verden?

Hele kaffebønner ligger på et kaffeblad. Fermentering er en svært populær trend. Foto: Colourbox.com

Fra kimchi og surdeig til kefir og kombucha – fermentert mat og drikke har alltid vært populært. Nå har fermenteringstrenden også entret kaffens verden.

«Blir ikke kaffe alltid fermentert?» kan det hende du lurer på. Og jo, det stemmer – etter at kaffebærene plukkes, blir de fermentert før fruktkjøttet fjernes. Når vi snakker om ‘fermentert kaffe’, snakker vi imidlertid om kaffebønner som blir fermentert to ganger – først umiddelbart etter innhøsting, og så én gang til før de brennes.

Hvorfor fermentering?

Resultatet av den ekstra fermenteringen gjør at kaffen får en smaksprofil som er forskjellig fra vanlig kaffe. Mange mener også at denne kaffen både smaker og lukter bedre. Fermenteringen gjør blant annet at enzymene i bønnene løser seg opp, og dermed produseres det mer sukker. Prosessen gjør derfor at kaffen får en kraftigere sødme, mer syrlighet og et hint av frukt.

Mens det tidligere var vanlig å bruke rent vann til denne prosessen, er det nå flere kaffeprodusenter som eksperimenterer med ulike gjærbakterier for å gi kaffen en ny, kompleks smak som er ulik noe vi tidligere har opplevd.

Fatlagret kaffe

En av de nye fermenteringstrendene er fatlagret kaffe. Dette er altså grønne kaffebønner som fermenteres i tønner som tidligere har lagret whisky, konjakk, rom, vin og annen alkohol. Kaffebønnene blir lagret i fatene i et par måneder. De blir nøye overvåket, og fatene roteres regelmessig slik at bønnene blir jevnt fermentert.

Kaffe fermentert i whiskyfat vil for eksempel få en kraftig whiskyaroma med smak av Irish cream, grønne epler og tropisk frukt. Vinfat fremhever kaffens naturlige smak, og kaffe lagret i vintønner gir en helt ny opplevelse for forbrukeren. Kaffe lagret på konjakkfat gir den perfekte kombinasjon mellom kaffe og konjakk, mens romfat gir den søteste smaken av disse alkoholene, ettersom rom har det høyeste sukkerinnholdet.

Produsentene anbefaler å drikke den fatlagrede kaffen svart, ettersom dette vil gjøre at du får opplevd alle de ulike smaksprofilene i kaffen. Både melk og sukker vil kunne skjule noe av disse smakene. Anbefalt tilberedelsesmetode er enten pour-over eller kaldbrygg. Kaffen passer også svært godt i kaffecocktails.

Fruktfermentert kaffe

Dersom du ikke er spesielt fan av alkohol, finner du også kaffe som er fermentert sammen annen drikke. Blant annet fermenterer kaffeselskapet Maverick & Farmer kaffebønner sammen med appelsinjuice, en kaffe som har fått navnet Orange You Curious. Denne fermenteringen tar kun 24 timer, og resultatet blir en svært frisk og fruktig kaffe. Selskapet lager også kaffe fermentert med melk. Melken kommer fra kuene på deres egen gård, og dette gir en kaffe som er svært mild i smaken, med hint av melk, toffee og cantaloupemelon.

Kilde: architecturaldigest.in

Relaterte artikler