Fatlagrede kaffebønner gir spennende muligheter

Dette er en ny trend innen kombinasjonen kaffe og alkohol.

Kaffebønner strømmer ut av en tønne. Fatlagring av kaffebønner gir en kaffe med en helt ny smaksprofil enn vi tidligere har opplevd. Foto: Colourbox.com

Kaffe og alkohol har med suksess vært blandet i årevis. Vi ser stadig nye drinker med innslag av kaffe, enten med hele bønner eller med brygget kaffe.

Nå ser vi altså en ny trend på dette feltet, nemlig fatlagrede kaffebønner, skriver kaffemagasinet Freshcup.com. De grønne kaffebønnene lagres på fat som tidligere er brukt til å lagre vin, gin, whisky, rom eller andre brennevinstyper. Dette gir en kaffe med en smaksprofil som er helt ulik noe vi tidligere har smakt. Den ekstra fermenteringsprosessen gjør at kaffen får en kraftig sødme, mer syrlighet og hint av alkoholen som tidligere har vært lagret i fatene.

Kaffebønnene lagret på denne måten kan brukes som all annen kaffe, og kan altså brukes som både varm kaffe og til kaldbrygging. I tillegg er disse kaffetypene ypperlig å benytte i cocktails, på grunn av den særegne smaksprofilen.

Nye utfordringer for kaffeprodusentene

For kaffeprodusentene kommer fatlagrede kaffebønner med spennende utfordringer. Hvilke kaffetyper egner seg for hvilke fat? Hvor lenge skal de ligge på fat? Hvordan finne riktig balanse mellom lagringspåvirkning og brenneprosess? Vi er ennå tidlig i prosessen, og det vil altså ta tid å undersøke alle aspekter av denne nye måten å behandle kaffe på.

Den optimale Irish Coffee-opplevelsen

Noen velger å bruke fatlagrede kaffebønner av nysgjerrighet, andre samarbeider med et destilleri. Et eksempel på det siste er Root & Branch, et Belfast-basert kaffebrenneri som har et samarbeid med Bushmills Irish Whiskey. De har eksperimentert for å finne kombinasjoner av kaffebønner og fat som gir den optimale Irish Coffee-opplevelsen.

Relaterte artikler