Slik lager du kaffekombucha

Glad i både kaffe og kombucha? Da bør du prøve denne oppskriften.

To krukker og en flaske med kaffekombucha står på en benk Foto: Colourbox.com

Kombucha er en type te som lages ved å fermentere te og sukker over et par uker. Under fermenteringsprosessen produseres det organisk syre, samt naturlig kullsyre. Resultatet blir en frisk og fruktig drikk som er lett sprudlende.

Når man lager kombucha, er det vanlig å bruke enten svart eller grønn te. Deretter kan man smaksette kombuchaen, for eksempel med ulike typer frukt, bær eller ingefær. Men hva om man bruker kaffe som smakstilsetning i stedet? Da blir resultatet en nydelig kaffekombucha!

Dette må du tenke på

Å lage kombucha selv er en tidkrevende prosess, ettersom fermenteringsprosessen går over flere uker. Det er imidlertid utrolig morsomt, og det er raskt å bli ‘hekta’ på hjemmelaget kombucha. Den gode nyheten er også at det er minst like enkelt å lage hjemmelaget kaffekombucha som det er å lage klassisk kombucha.

Når man lager hjemmelaget kombucha, går den gjennom to separate fermenteringsprosesser. Den første fermenteringen omgjør den søte teen til en frisk og syrlig fermentert te, mens man ved den andre fermenteringen tilsetter ønskede smaker og lar det dannes mer kullsyre.

Nøkkelen til å lage god kaffekombucha er å bruke kaffe som en smakstilsetning i den andre fermenteringen. Det betyr at man kan følge standard oppskrift på kombucha, og tilsette kaffe når oppskriften sier at man skal tilsette smakstilsetninger som frukt eller bær.

For å kunne lage hjemmelaget kombucha, trenger man en såkalt SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) – også kjent som kombuchasopp, kombuchamor og kulturstarter. Det er denne som tilfører gjær og bakterier til den sukkerholdige teen, slik at fermenteringen begynner. Man får kjøpt SCOBY i en rekke helsekostbutikker.

En person løfter en kombucha-mor ut av et glass

Slik ser en SCOBY ut. Foto: Colourbox.com

Oppskrift på kaffekombucha

Noe som er svært viktig når man lager kombucha, er at alt utstyret man bruker er fullstendig rent. Hvis ikke vil uønskede bakterier kunne begynne å gro i kombuchaen!

Ingredienser – første fermentering

 • 4 liter vann
 • 200–400 gram sukker, avhengig av hvor sterk du ønsker at kombuchaen skal være
 • 8 poser svart te
 • 4 dl ferdig kombucha*

* Dersom du ikke har ferdig kombucha, kan du erstatte dette med 1 dl eddik og 3 dl vann.

Fremgangsmåte – første fermentering

 1. Kok opp vannet i en stor kjele, og tilsett sukkeret. Sørg for at sukkeret løser seg opp fullstendig.
 2. Trekk kjelen fra varmen, og tilsett teposene. La teposene trekke til teen avkjøles til romtemperatur. Er teen for varm, vil nemlig SCOBY-en dø når du tilsetter den.
 3. Ha teen over i en passende beholder, helst en glasskrukke. Unngå metall og plast, da dette kan sette uønsket smak på kombuchaen og føre til uønsket bakterievekst.
 4. Tilsett SCOBY-en i teen, og dekk til beholderen med et klede. Fest det gjerne med en strikk.
 5. Sett kombuchaen på et mørkt sted i romtemperatur, og la den stå helt i fred til kombuchaen er ferdig. Dette kan ta mellom 1 og 3 uker, avhengig av temperaturen – jo høyere temperaturen er, jo raskere går fermenteringen. Smak på den underveis, og stopp fermenteringsprosessen når du synes det smaker godt. Jo lenger den fermenterer, jo mindre søt vil den bli.
 6. Under fermenteringsprosessen har det dannet seg en ny SCOBY – en såkalt SCOBY-baby. Denne kan du bruke til å lage mer kombucha, eller gi bort til en venn! Husk å ta vare på ca. 4 dl ferdig kombucha per SCOBY du beholder, og oppbevar SCOBY-ene i kombuchaen i romtemperatur frem til du skal bruke dem neste gang.

Ingredienser – andre fermentering

 • 2 liter kombucha
 • 60–120 ml kald kaffe, gjerne kaldbrygget kaffe
 • 2 ts sukker

Fremgangsmåte – andre fermentering

 1. Hell kaffe og sukker i en passende beholder, helst en glasskrukke.
 2. Tilsett kombucha til det er 4–5 cm igjen til toppen av beholderen.
 3. Sett på lokket, og oppbevar kombuchaen på et mørkt sted i romtemperatur. La den fermentere i 3–10 dager, avhengig av hvor mye kullsyre du ønsker at den skal få.
 4. Avkjøl kaffekombuchaen i kjøleskap før den skal serveres.
 5. Kaffekombuchaen har en holdbarhet på flere uker når den oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet!

Relaterte artikler