Glad i både kaffe og kombucha? Da bør du prøve denne oppskriften.
Når man lager kombucha, er det vanlig å bruke enten svart eller grønn te. Deretter kan man smaksette kombuchaen, for eksempel med ulike typer frukt, bær eller ingefær. Men hva om man bruker kaffe som smakstilsetning i stedet? Da blir resultatet en nydelig kaffekombucha!
Å lage kombucha selv er en tidkrevende prosess, ettersom fermenteringsprosessen går over flere uker. Det er imidlertid utrolig morsomt, og det er raskt å bli ‘hekta’ på hjemmelaget kombucha. Den gode nyheten er også at det er minst like enkelt å lage hjemmelaget kaffekombucha som det er å lage klassisk kombucha.
Når man lager hjemmelaget kombucha, går den gjennom to separate fermenteringsprosesser. Den første fermenteringen omgjør den søte teen til en frisk og syrlig fermentert te, mens man ved den andre fermenteringen tilsetter ønskede smaker og lar det dannes mer kullsyre.
Nøkkelen til å lage god kaffekombucha er å bruke kaffe som en smakstilsetning i den andre fermenteringen. Det betyr at man kan følge standard oppskrift på kombucha, og tilsette kaffe når oppskriften sier at man skal tilsette smakstilsetninger som frukt eller bær.
For å kunne lage hjemmelaget kombucha, trenger man en såkalt SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) – også kjent som kombuchasopp, kombuchamor og kulturstarter. Det er denne som tilfører gjær og bakterier til den sukkerholdige teen, slik at fermenteringen begynner. Man får kjøpt SCOBY i en rekke helsekostbutikker.
Slik ser en SCOBY ut. Foto: Colourbox.com
Noe som er svært viktig når man lager kombucha, er at alt utstyret man bruker er fullstendig rent. Hvis ikke vil uønskede bakterier kunne begynne å gro i kombuchaen!
* Dersom du ikke har ferdig kombucha, kan du erstatte dette med 1 dl eddik og 3 dl vann.
Og hvilke fermenteringstrender finner vi i kaffens verden?
Grønn, svart, hvit … vet du egentlig hva forskjellen er mellom ulike typer te?
Og ikke minst – smaker det godt?
Prosessen kan gi fantastiske resultater og mulighet for flere smaksvariasjoner.