Forurensning fra plantevernmidler var et stort problem i Colombia og resten av Latin-Amerika.
Flere av de kaffeproduserende landene i Latin-Amerika var oppmerksomme på de negative konsekvensene av plantevernmidlene. Det ble tatt initiativ for å finne ordninger som kunne stimulere til en mer miljøvennlig kaffeproduksjon. Illustrasjonsbilde fra Brasil. Foto: ICPDe små kaffegårdene i Colombia står for mer enn 75 prosent av den samlede kaffeproduksjonen i landet. De som produserer små volumer, har ofte vanskelige rammevilkår og kjemper i mange tilfeller en tøff kamp for å få endene til å møtes. Da blir størst mulig avkastning fra jorden naturlig nok den viktigste målsettingen.
Forbruket av til dels svært giftige kjemikalier var høyt, og avrenningen fra mange av gårdene forurenset mange elver. Dette fikk konsekvenser for blant annet dyre- og planteliv. Det er her FNs utviklingsprogram kom inn i bildet.
Flere av de kaffeproduserende landene i Latin-Amerika var oppmerksomme på de negative konsekvensene av plantevernmidlene. Det ble tatt initiativ for å finne ordninger som kunne stimulere til en mer miljøvennlig kaffeproduksjon.
I et forsøk på å beskytte det økologiske mangfoldet i de kaffeproduserende områdene, ble det bevilget 12 millioner dollar til FNs utviklingsprogram. Dette FN-styrte programmet skulle bidra til å hjelpe kaffebøndene i seks land med å oppnå en viss standard gjennom sertifiseringsordninger. Standarden skulle bidra til god landbrukspraksis og ivareta de miljømessige sidene ved jordbruksproduksjonen.
En viktig del av arbeidet til FNs utviklingsprogram bestod i å bevisstgjøre kaffeprodusenter og forbrukere om nødvendigheten av bærekraftig kaffedyrking. Dette arbeidet ser nå ut til å gi resultater.
Bare i Colombia ble det i løpet av 2017 sertifisert rundt 10.000 kaffegårder med et samlet areal på 70.000 hektar. At disse nå har oppnådd Regnskogalliansens sertifisering, har en merkbar effekt på bevisstgjøringen rundt bruk av plantevernmilder.
Det er imidlertid fortsatt mange kaffedyrkerne som ikke deltar i programmet. Derfor vil forurensning fra landbruket fremdeles være en stor utfordring i mange kaffeproduserende land.
Klimaendringenes konsekvenser for kaffe var temaet på en konferanse i regi av Fairtrtade Norge.
Kaffeproduksjon blir påvirket av blant annet klimaendringer og plantesykdommer.
En ny rapport fra WWF maler et mørkt bilde for fremtiden.
Spørsmålet vil bli diskutert under en kaffeprat arrangert av Utviklingsfondet.