Slik lages de forskjellige kaffedrikkene på menyen

Det er ikke alltid så enkelt å orientere seg i kaffeverdenen. Her får du en oversikt over de mest kjente kaffedrikkene!

En kvinnelig barista står bak en kaffebardisk med en meny over kaffedrikker bak seg Vet du hvordan ulike kaffedrikker lages? Foto: Colourbox.com

Mange av de espressobaserte kaffedrikkene ligner en del på hverandre, så det er fort gjort å bli forvirret. Her får du en oversikt over hvordan ulike kaffedrikker som serveres på kaffebarer faktisk blir laget.

De følgende drikkene finner du på de fleste kaffebarer. Også de fleste kafeer har fått et godt utvalg av kaffedrikker. Mange kaffebarer vil ha sine egne signaturdrikker i tillegg til kaffedrikker fra listen nedenfor. Om sommeren er det for eksempel mange som tilbyr ulike varianter av iskaffe.

Svart kaffe / dagens kaffe

Dette er som oftest filterkaffe, laget med kaffetrakter. På en del kaffebarer vil det variere hvilke bønner som er brukt i «dagens kaffe», ettersom utvalget i løsvektutsalget endrer seg. Flere steder kan du velge mellom ulike varianter, gjerne en lysbrent og en mørkbrent variant.

Noen steder kan du få filterkaffe laget med Aeropress eller ulike håndbryggmetoder.

En hvit kopp med svart kaffe står oppi en pose med kaffebønner

Dagens kaffe kan variere, avhengig av hva kaffebaren har inne. Foto: Colourbox.com

Espresso

Espresso kan drikkes som den er, men brukes vel så mye som base i forskjellige kaffedrikker med melk. Espresso blir brygget under trykk ved hjelp av en espressomaskin. Trykket presser smaksstoffer og oljer ut av bønnene og gir en intens smak. Én espresso utgjør en svært liten mengde kaffe (mellom 25 og 30 ml), så det er vanlig å lage en dobbel. Espresso serveres gjerne i små kopper eller glass.

Americano

Americano er drikken for deg som er glad i den fyldige smaken av espresso, men som ønsker en litt mildere drikk. Drikken lages ved at en enkel eller dobbel espresso i en vanlig kaffekoppstørrelse tilsettes varmt vann. En americano er altså en uttynnet espresso, og jo mindre vann, desto kraftigere blir kaffesmaken. På noen kaffebarer får du spørsmål om hvor mye vann du ønsker. «Standardstyrken» er ofte tilsvarende en vanlig svart filterkaffe.

Cortado

I likhet med en kaffe latte består en cortado av én eller to espressoshots toppet med steamet melk. Forskjellen er at en cortado har mindre melk og dermed en sterkere kaffesmak. I motsetning til en cappuccino skal ikke cortado ha melkeskum.

En barista heller steamet melk oppi en kopp med cappuccino

Cappuccino består av like deler espresso, melk og melkeskum. Foto: Colourbox.com

Cappuccino

Cappuccino er laget av espresso, varm melk og melkeskum. En klassisk cappuccino består av én del espresso, én del varm steamet melk og én del tykt og fløyelsaktig melkeskum med bobler. En cappuccino skal helst ha en mørk espressoring som omslutter melkeskummet. Overflaten kan dekoreres med cappuccinokrydder, kanel, sukker eller med et sjokoladedryss på toppen.

Kaffe latte / café au lait

Kaffe latte kommer fra italiensk caffè latte, som betyr kaffe med melk. Drikken kalles ofte for bare «latte», som på mange måter er selve definisjonen på kaffedrikker du får å kaffebar. En kaffe latte består av espresso og steamet melk. Forholdet mellom espresso og melk varierer noe, men kaffesmaken er i hvert fall  mildere enn i cappuccino. Kaffe latte serveres som oftest i vide kopper eller høye glass. Når melken helles over espressoen, stiger cremaen til toppen, og kaffedrikken kan derfor egne seg til å lage latte art.

Kaffe latte og café-au-lait – hva er forskjellen? Fasiten er at det ikke er noen forskjell – bortsett fra språket. Caffè latte er kaffe med melk på italiensk, og café-au-lait er kaffe med melk på fransk. I begge land får du espresso med steamet melk. I Norge brukes både kaffe latte og café-au-lait om en latte.

Et glass med kaffe mocca står på et bord

Mocca er en kaffe latte med sjokolade. Foto: Colourbox.com

Kaffe mocca

Kaffe mocca er en sjokoladevariant av kaffe latte. Den består av sjokoladesaus eller sjokoladepulver blandet med espresso og steamet melk, og er toppet med melkeskum eller krem.

På kaffebarer kan du få ulike varianter av mocca, tilsatt ulike kaffesiruper eller annen søtning, som f.eks. karamell. 

Flat white

For et utrent øye kan det være vanskelig å skille en flat white-kaffe fra en cortado, en cappuccino og en kaffe latte. I en flate white brukes det i utgangspunktet en dobbel espresso, og mindre melk enn i for eksempel en kaffe latte, så kaffesmaken blir mer dominerende. 

Melken i flat white skal steames, men ikke så lenge at den begynner å skumme ordentlig. En flat white får et tynt lag med blankt og silkemykt skum. Dette forklarer navnet «flat hvit».

En kopp med macchiato står på et bord

Det finnes to ulike typer macchiato. Foto: Colourbox.com

Espresso macchiato

En espresso macchiato er en enkel eller dobbel espresso med en skje melkeskum på toppen. Macchiato på italiensk betyr markert/flekket, i betydningen «med et merke i». Melkeflekken skal være et synlig tegn på at det faktisk er litt melk i kaffen.

Dette er praktisk i Italia, hvor en barista ofte lager mange espressoer som fortløpende settes på disken fremfor kundene. Ettersom noen vil ha litt melk i espressoen sin, er det viktig å kunne skille koppene fra hverandre. Melkeflekken på toppen av melkeskummet sørger altså for dette.

Latte macchiato

En latte macchiato er nærmest det motsatte av en espresso macchiato – det er melk markert med kaffe. Omtrent en halv espresso helles i steamet melk. Til forskjell fra kaffe latte er espressoen og melken mer lagdelt i denne drikken; espressoen danner et slags skille mellom den varme melken og melkeskummet. I skummet på toppen skal det for øvrig være et lite, kaffebrunt merke – det er jo tross alt en macchiato!

Relaterte artikler