Slik lages de forskjellige kaffedrikkene på menyen

Det er ikke alltid så enkelt å orientere seg i kaffeverdenen. Her får du en oversikt over de mest kjente kaffedrikkene!

En kvinnelig barista står bak en kaffebardisk med en meny over kaffedrikker bak seg Vet du hvordan ulike kaffedrikker lages? Foto: Colourbox.com

Mange kaffebarer og kaféer har lange drikkemenyer, og det er ikke nødvendigvis så enkelt å bli klok på hva som skiller ulike kaffedrikker fra hverandre.

Mange espressobaserte kaffedrikker ligner en del på hverandre, og består av de samme ingrediensene – espresso og steamet melk. Det kan derfor være vanskelig å vite hva som egentlig er forskjellen mellom dem, og hva man skal velge. Vi har derfor laget en oversikt over hvordan de vanligste kaffedrikkene faktisk blir laget!

Svart kaffe / dagens kaffe

De fleste kaféer og kaffebarer selger helt enkel, svart kaffe. Noen ganger er den oppført som «dagens kaffe». Som oftest er dette filterkaffe laget med en kaffetrakter, men noen steder kan man også få filterkaffe laget med AeroPress eller ulikt håndbryggutstyr.

Det er ikke uvanlig at det varierer hvilke kaffebønner som brukes i «dagens kaffe» – ofte er kaffen basert på sesong, for eksempel fruktig og frisk kaffe om sommeren og en litt tyngre, krydret variant om vinteren. Mange steder kan du også velge mellom flere varianter, da gjerne mellom en lysbrent og mørkbrent variant.

En hvit kopp med svart kaffe står oppi en pose med kaffebønner

Dagens kaffe kan variere, avhengig av hva kaffebaren har inne. Foto: Colourbox.com

Espresso

Espresso lages ved at varmt vann presses gjennom finmalt kaffe med et høyt trykk. Trykket presser både smaksstoffer og oljer ut av kaffebønnene, og resulterer i en liten kaffe med intens smak. Gjøres det riktig, får espressoen et fløyelsmykt lag med skum, kalt crema. Én espresso utgjør en svært liten mengde kaffe, bare 25–30 ml, så det er vanlig å lage doble espressoer.

Espressoen kan drikkes som den er, og den serveres da i små kopper eller glass. I Norge er nok likevel det vanligste å bruke espressoen som base i ulike kaffedrikker med melk.

Cappuccino

Cappuccinoen er en av de mest populære espressobaserte kaffedrikkene. En klassisk cappuccino består av én del espresso, én del steamet melk og én del melkeskum. Den skal helst ha en mørk espressoring som omslutter melkeskummet.

Skummet skal være fyldig og ha store bobler, og legger seg derfor som et stivt skum på toppen av kaffen. Det er ikke uvanlig å lage såkalt lattekunst i cappuccinoen, men vel så ofte dekoreres den med krydder, sirup, sukker eller et sjokoladedryss.

En barista heller steamet melk oppi en kopp med cappuccino

Cappuccino består av like deler espresso, melk og melkeskum. Foto: Colourbox.com

Kaffe latte

Kaffe latte kommer fra italiensk caffè latte, som betyr ‘kaffe med melk’. Ofte kalles den bare for «latte», og er på mange måter selve definisjonen på kaffedrikker man får på kaffebarer. Den kalles også for café-au-lait, som er fransk for ‘kaffe med melk’.

En kaffe latte består av espresso og steamet melk. Forholdet mellom espresso og melk kan variere, men kaffesmaken er uansett noe mildere enn i cappuccino. Latten serveres som oftest i vide kopper eller høye glass. Når melken helles over espressoen, stiger cremaen til toppen, og kaffedrikken er derfor perfekt til å lage lattekunst – noe som jo er grunnen til at det har fått navnet lattekunst.

Kaffe mocca

Kaffe mocca er en sjokoladevariant av kaffe latte. Den lages på samme måte som latten – med espresso og steamet melk – men tilsettes også sjokoladesaus eller sjokoladepulver. Ofte toppes den med melkeskum eller krem, og kanskje litt ekstra sjokolade. Det finnes ulike varianter av mocca, hvor noen er tilsatt ulike siruper eller annen søtning, for eksempel karamell.

Et glass med kaffe mocca står på et bord

Mocca er en kaffe latte med sjokolade. Foto: Colourbox.com

Cortado

I likhet med kaffe latte består en cortado av én eller to espressoshots toppet med steamet melk. Forskjellen er at en cortado har mindre melk, og dermed en sterkere kaffesmak. Den skal ikke ha melkeskum.

Flat white

For et utrent øye kan det være vanskelig å skille en flat white fra en cortado, en cappuccino og en kaffe latte. I en flat white brukes det imidlertid i utgangspunktet en dobbel espresso, og mindre melk enn i kaffe latte og cappuccino. Kaffesmaken blir derfor mer dominerende.

Melken i flat white skal steames, men ikke så lenge at den begynner å skumme ordentlig. En flat white får derfor et tynt lag med blankt og silkemykt skum. Det er dette skummet som skiller en flat white fra en cortado, og er også grunnen til at den har fått navnet «flat hvit».

Americano

Americano er drikken for deg som er glad i den fyldige smaken av espresso, men som ønsker en litt mildere variant. Drikken lages ved å tilsette varmt vann i en enkel eller dobbel espresso. En americano er altså en uttynnet espresso, og jo mer vann man tilsetter, desto svakere blir kaffesmaken.

På noen kaffebarer får man spørsmål om hvor mye vann man ønsker, mens man andre steder får en espresso og en liten mugge med vann ved siden av, slik at man selv heller oppi ønsket mengde vann. «Standardstyrken» er ofte tilsvarende en vanlig svart filterkaffe.

En kopp med macchiato står på et bord

Det finnes to ulike typer macchiato. Foto: Colourbox.com

Espresso macchiato

En espresso macchiato er en enkel eller dobbel espresso som toppes med en skje melkeskum. Macchiato på italiensk betyr ‘markert’ eller ‘flekket’, i betydningen «med et merke i». Melkeflekken skal være et synlig tegn på at det faktisk er litt melk i kaffen.

Dette er praktisk i Italia, hvor baristaer ofte lager mange espressoer som fortløpende settes på disken fremfor kundene. Ettersom noen vil ha litt melk i espressoen sin, er det viktig å kunne skille koppene fra hverandre. Melkeflekken på toppen av melkeskummet sørger altså for dette.

Latte macchiato

En latte macchiato er nærmest det motsatte av en espresso macchiato – det er melk markert med kaffe. Den lages derfor ved at omtrent en halv espresso helles i steamet melk. Til forskjell fra kaffe latte er espressoen og melken mer lagdelt i denne drikken; espressoen danner et slags skille mellom den varme melken og melkeskummet. I skummet på toppen skal det også være en liten, brun flekk med kaffe – det er jo tross alt en macchiato!

Relaterte artikler