Hvilken plantemelk bør du velge til kaffe?

Det har etter hvert blitt mange varianter av plantedrikker. Det er ikke likegyldig hvilken du velger til kaffen.

En kopp kaffe står på et skjærebrett sammen med en liten mugge plantemelk Alpro, som er leverandør av plantebasert mat og drikke, har en serie kalt «Alpro for Professionals». Under World of Coffee i Berlin smakte vi espresso blandet med henholdsvis steamet kokosdrikk, mandeldrikk, soyadrikk og havredrikk. Foto: Colourbox.com

Plantedrikker har særegne egenskaper, og varierer når det gjelder smak og tekstur. Det gjelder å velge den som best utfyller kaffen du har for hånden. En uegnet kombinasjon kan gi en mindre god kaffeopplevelse.

Med et stort utvalg av plantemelk å velge blant, er det fullt mulig å finne en variant som egner seg til hvert enkelt behov. Nedenfor går vi gjennom noen av de vanligste til bruk i kaffe, og avgir vår vurdering etter å ha smakt et lite utvalg.

Dyrere med plantemelk

Av ulike grunner er det blitt flere som velger bort kumelk til fordel for en drikk laget på blant annet soya, mandel og havre. Etterspørselen etter «plantemelk» gjenspeiler seg i kaffebarene; på menyene har du kanskje sett plantebaserte melkealternativer med et lite tillegg i prisen. Det er til og med utviklet flere produkter spesielt tilpasset baristaer som skal steame melk.

Steame plantemelk – går det?

Selv har vi opplevd at plantedrikk skiller seg i kaffen, slik at kaffen blir seende grumsete og lite fristende ut. Plantebaserte drikker inneholder andre proteiner enn laktose- og myseproteiner som finnes i kumelk, så de vil oppføre seg annerledes når de blir varmet opp. Et tips kan være å varme opp drikken langsomt. Plantedrikk skiller seg også angivelige lettere i syrlig kaffe.

Plantedrikkene som er utviklet til baristabruk, er ofte tilsatt stabilisatorer for at melken skal kunne håndtere varme og steaming. Disse typene kan være et godt valg om man skal lage en espressobasert melkedrikk. For dem som liker å steame melk også hjemme, finnes det produkter egnet for dette selv i dagligvarebutikker.

En rekke ulike typer plantemelk står på et grått underlag

Det finnes en rekke ulike typer plantemelk. Foto: Colourbox.com

Soya, mandel og havre

Nedenfor går vi gjennom de vanligste variantene av plantemelk.

Soyadrikk

Soyadrikk har vært lengst på markedet. Erfaringene til kaffenettstedet Perfect Daily Grind tilsier at soyamelk er en flott nøytral drikke til kaffe for mange, mens andre mener at soyasmaken blir for fremtredende. Nettstedet anbefaler soyamelk til kaffe fra Sør-Amerika, som har en rundere smak enn fruktig kaffe fra Afrika. Soyamelk er for øvrig et godt valg for dem som har nøtteallergi.

Mandeldrikk

Mandelmelk skal angivelig være den mest populære plantedrikken på verdensbasis. Mandeldrikken har en søt og nøtteaktig smak, og passer derfor best til kaffetyper som i utgangspunktet er runde i smaken og gjerne litt mørkbrente.

Havredrikk

Havredrikk har økt raskt i popularitet de seneste årene, også blant baristaer. Trendbyrået Baum + Whiteman spådde at havredrikk ville bli det aller mest trendy alternativet til kumelk i 2019.

Blant alle plantealternativene er det angivelig havremelk som har den mest nøytrale smaken. Hvis man ønsker å bevare mest mulig av de opprinnelige smakene i kaffen, er det en viktig opplysning.

To flasker med havremelk står på et bord ved siden av to boller med havregryn

Vi i KaffeGeek syntes havremelken hadde en ganske nøytral smak i kaffen. Foto: Colourbox.com

KaffeGeeks smaksdom

Alpro, som er leverandør av plantebasert mat og drikke, har en serie kalt «Alpro for Professionals». Under World of Coffee i Berlin smakte vi espresso blandet med henholdsvis steamet kokosdrikk, mandeldrikk, soyadrikk og havredrikk.

Vi liker kokos, men kokossmaken ble for fremtredende etter vår smak, og kaffedrikken smakte snarere kokos med et snev av kaffe.

Havremelken smakte ganske nøytralt, og pekte seg ut som det beste alternativet om man er ute etter en espressobasert melkedrikk først og fremst for å få litt søtere og rundere smak på kaffen.

Soyamelk og mandelmelk hadde en litt mer fremtredende smak enn havredrikken. Vi likte for så vidt mandelmelkkaffen godt, men man bør sette pris på den nøtteaktige smaken som mandel gir.

Andre plantedrikker på markedet inkluderer blant annet ris og cashew.

Hvilken plantemelk er best?

Som vi har sett av gjennomgangen, varierer smaken mellom de ulike plantemelkene. Når melken har en distinkt smak, vil den kunne «overdøve» smakene i kaffen. Valget bør derfor avhenge av kaffebønnene, og hvilken smak man først og fremst ønsker seg i den enkelte drikk – kaffe eller den søte smaken av for eksempel kokos?

Det vil som oftest være fordeler og ulemper uansett hvilken variant man velger. Det er også viktig å være klar over at egenskapene kan varierer mellom ulike merker. Som så ofte ellers er det aller beste å prøve seg frem. Smakspanelet til Kaffe.no er blant dem som har gjort det.

Relaterte artikler