3 minutter

Hvilken plantemelk bør du velge til kaffen?

Det har etter hvert blitt mange varianter å velge blant alternativene til kumelk, og det er ikke likegyldig hvilken du velger.

En pappkopp med en melkebasert espressodrikk. Alpro, som er leverandør av plantebasert mat og drikke, har en serie kalt «Alpro for Professionals». Under World of Coffee i Berlin smakte vi espresso blandet med henholdsvis steamet kokosdrikk, mandeldrikk, soyadrikk og havredrikk. Foto: Sjo og Floyd

Plantedrikker har særegne egenskaper, og varierer når det gjelder smak og tekstur. Det gjelder å velge den som best utfyller kaffen du har for hånden. En uegnet kombinasjon kan gi en mindre god kaffeopplevelse.

Av ulike grunner er det blitt flere som velger bort kumelk til fordel for en drikk laget på blant annet soya, mandel og havre. Etterspørselen etter “plantemelk” gjenspeiler seg i kaffebarene; på menyene har du kanskje sett plantebaserte melkealternativer med et lite tillegg i prisen. Det er til og med utviklet flere produkter spesielt tilpasset baristaer som skal steame melk.

Med et stort utvalg å velge blant, er det fullt mulig å finne en variant som egner seg til hvert enkelt behov. Nedenfor går vi gjennom tre av de vanligste plantedrikkene til bruk i kaffe.

Steame plantedrikk – går det?

Selv har vi opplevd at plantedrikk skiller seg i kaffen, slik at kaffen blir seende grumsete og lite fristende ut. Plantebaserte drikker inneholder andre proteiner enn laktose- og myseproteiner i kumelk, så de vil oppføre seg annerledes når de blir varmet opp. Et tips kan være å varme opp drikken langsomt. Plantedrikk skiller seg angivelige lettere i syrlig kaffe.

Plantedrikkene som er utviklet til baristabruk, er ofte tilsatt stabilisatorer for at melken skal kunne håndtere varme og steaming. Disse typene kan være et godt valg om man skal lage en espressobasert melkedrikk. For dem som liker å steame melk også hjemme, finnes det produkter egnet for dette selv i dagligvarebutikker.

Soyadrikk

Soyadrikk har vært lenge på markedet, og var lenge den vanligste plantedrikken. Erfaringene til Perfectdailygrind tilsier at soyamelk er en flott nøytral drikke til kaffe for mange, mens andre mener at soyasmaken blir for fremtredende. Kaffenettstedet anbefaler soyamelk til kaffe fra Sør-Amerika, som har en rundere smak enn fruktig kaffe fra Afrika. Soyamelk er for øvrig et godt valg for dem som har nøtteallergi.

Mandeldrikk

Mandelmelk skal angivelig være den mest populære wlantedrikken på verdensbasis. Mandeldrikken har en søt og nøtteaktig smak, og passer derfor best til kaffetyper som i utgangspunktet er runde i smaken og gjerne litt mørkbrente.

Havredrikk

Havredrikk har økt raskt i popularitet de seneste årene, også blant baristaer. Trendbyrået Baum + Whiteman har for øvrig spådd at havredrikk vil bli det aller mest trendy alternativet til kumelk i 2019.

Blant alle plantealternativene er det angivelig havremelk som har den mest nøytrale smaken. Hvis man ønsker å bevare mest mulig av de opprinnelige smakene i kaffen, er jo det et pluss.

Kaffegeek har testet

Alpro, som er leverandør av plantebasert mat og drikke, har en serie kalt «Alpro for Professionals». Under World of Coffee i Berlin smakte vi espresso blandet med henholdsvis steamet kokosdrikk, mandeldrikk, soyadrikk og havredrikk.

Vi liker kokos, men kokossmaken ble for fremtredende etter vår smak, og kaffen smakte snarere kokos med snev av kaffe. Havredrikken pekte seg ut som det beste alternativet om man er ute etter kaffe med melk for en litt søtere og rundere smak. Kaffen fikk en søtlig smak, uten at havresmaken ble for tydelig. Kaffedrikken med soya hadde en litt mer fremtredende smak av soya. Også mandeldrikken ga en tydeligere smak til kaffen. Vi likte denne godt, men man bør sette pris på den søtlige, nøtteaktige smaken som mandel gir.

Andre plantedrikker på markedet inkluderer blant annet ris og cashew.

Hvilken er best?

Som vi har sett av gjennomgangen, varierer smaken mellom de ulike plantedrikkene. Hvis drikken har en distinkt smak, kan den skjule smakene i kaffen. Valget bør derfor avhenge av kaffebønnene, og hvilken smak man først og fremst ønsker seg i den enkelte drikk – kaffe eller den søte smaken av for eksempel kokos? Det vil som oftest være fordeler og ulemper uansett hvilken variant man velger. Det er også viktig å være klar over at egenskapene kan varierer mellom ulike merker. Som så ofte ellers er det aller beste å prøve seg frem.

Lag din egen kaffefløte: Ønsker du et alternativ til fløte i kaffen? Prøv disse søte fløtevariantene basert på cashewnøtter.