Jordskjelvet på Sulawesi gir katastrofale konsekvenser for kaffeproduksjonen

Jordskjelvet i Indonesia rammet øya Sulawesi, der en betydelig andel av landets kaffeproduksjon foregår.

Ødeleggelser etter naturkatastrofen på Sulawesi i Indonesia. Foto: Colourbox.com

Når kaffeproduksjonen på Sulawesi stopper opp, får det negative innvirkninger på landets økonomi.

28. september 2018 ble Sulawesi, den tredje største øya i Indonesia, rammet av et jordskjelv. Dette ga katastrofale konsekvenser. Skjelvet krevde nærmere 2000 menneskeliv, og det antas at over 70 000 mistet hjemmene sine. Skjelvet ble etterfulgt av flere mindre skjelv, en stor tsunami og et vulkanutbrudd fra Soputan-fjellet, som sendte aske 6000 meter opp i luften. Disse hendelsene forårsaket betydelige ødeleggelser på infrastrukturen, blant annet store deler av veinettet.

Sulawesi er Indonesias hovedprodusent av kakao, og står også for en betydelig andel av landets kaffeproduksjon. Øya har mer enn 17 millioner innbyggere, og de fleste av disse arbeider i landbruket.

Innhøstingen uteble

Oktober er vanligvis høysesong for innhøsting av kaffebær på øya. De fleste kaffe- og kakaoplantasjene forble forholdsvis intakte, men det var ikke kapasitet til å høste bærene, fortalte kaffeprodusenten Anwar Hidayah til perfectdailygrind.com.

En stor del av de omkomne og skadde på Sulawesi var tilreisende bønder som kom for å jobbe. De overlevende var forståelig nok opptatt av å finne familiemedlemmer og venner, gjenoppbygge boliger og ikke minst få tak i rent vann og mat, før de kunne tenke på å høste.

Ødelagt infrastruktur

Selv om de skulle få berget en del av avlingene, var nærmest umulig å få transportert kaffen, ettersom veiene rundt havnebyen Palu var ødelagt. Byen ble svært hardt rammet av tsunamien. Byen er utskipningshavn for hele Sulawesi, og når infrastrukturen her ikke lenger fungerer, stopper eksporten.

Når kaffeproduksjonen er nede, får det naturligvis negative innvirkninger i landets langsiktige økonomi. Dette fører igjen til at gjenoppbyggingen blir ytterligere krevende. Myndighetene estimerer at gjenoppbyggingen vil  ta rundt et år, men Anwar Hidayah tror det vil ta tre år.

Relaterte artikler