Gleden over gresk og tyrkisk kaffe har vi hatt på mange ferier. Hvorfor ikke forsøke å gjenskape den hjemme?
Tradisjonell tyrkisk kaffe. Foto: Colourbox.com
Fortvil ikke hvis du kjenner deg igjen – her kommer nemlig noen tips til hvordan du kan lage gresk og tyrkisk kaffe.
Tyrkisk kaffe, gresk kaffe og arabisk kaffe er tre betegnelser som alle betegner den samme måten å håndbrygge kaffe på. Metoden benyttes av millioner av mennesker i Midtøsten, Øst-Europa og Nord-Afrika.
En cezve/ibrik er en liten kjele som kan være laget av metall, messing, kobber eller keramikk. Kjelen har et karakteristisk langt håndtak, og en kant som er utformet for å servere kaffen. Deltakerne i konkurransen oppfordres til å ha sin egen stil, og til å vise kulturelle elementer under bryggingen og presentasjonen.
Den sterke kaffen serveres i en liten kopp, har skum på toppen og et lag med kaffegrut på bunnen. Kaffen blandes gjerne med sukker og krydder.
Det arrangeres årlig verdensmesterskap i denne måten å håndbrygge kaffe på – neste Cezve/Ibrik Championship vil bli avholdt under World of Coffee 8.–10. juni i Berlin.

Gresk og tyrkisk kaffe lages i en såkalt briki/ibrik. Foto: Colourbox.com
Dra på jordomseiling uten å forlate kjøkkenet ditt!
Drikken består av kaffe og krydder, og tilberedes på en helt spesiell måte.
Kaffe og krydder har blitt kombinert omtrent like lenge som man har drukket kaffe.
Her er noen forslag som med hell kan prøves.