Slik lager du gresk og tyrkisk kaffe
Gleden over gresk og tyrkisk kaffe har vi hatt på mange ferier. Hvorfor ikke forsøke å gjenskape den hjemme?
Tradisjonell tyrkisk kaffe. Foto: Colourbox.com
Når ferien er over, kommer vi hjem til de gamle vanene – og glemmer ofte bort nye kaffegleder helt til neste ferie. Og hvis vi har prøvd å lage noe tilsvarende her hjemme, har det kanskje ikke lyktes helt.
Fortvil ikke hvis du kjenner deg igjen – her kommer nemlig noen tips til hvordan du kan lage gresk og tyrkisk kaffe.
Hva er gresk og tyrkisk kaffe?
Tyrkisk kaffe, gresk kaffe og arabisk kaffe er tre betegnelser som alle betegner den samme måten å håndbrygge kaffe på. Metoden benyttes av millioner av mennesker i Midtøsten, Øst-Europa og Nord-Afrika.
En cezve/ibrik er en liten kjele som kan være laget av metall, messing, kobber eller keramikk. Kjelen har et karakteristisk langt håndtak, og en kant som er utformet for å servere kaffen. Deltakerne i konkurransen oppfordres til å ha sin egen stil, og til å vise kulturelle elementer under bryggingen og presentasjonen.
Den sterke kaffen serveres i en liten kopp, har skum på toppen og et lag med kaffegrut på bunnen. Kaffen blandes gjerne med sukker og krydder.
Det arrangeres årlig verdensmesterskap i denne måten å håndbrygge kaffe på – neste Cezve/Ibrik Championship vil bli avholdt under World of Coffee 8.–10. juni i Berlin.
Gresk og tyrkisk kaffe lages i en såkalt briki/ibrik. Foto: Colourbox.com
Oppskrift på gresk og tyrkisk kaffe
Dette trenger du
- Du trenger en spesialkanne for å få det beste resultatet, den heter briki i Hellas, og ibrik eller cezve i Tyrkia. Dette er de vide, små åpne kannene med lange håndtak som du får servert kaffen fra.
- Videre trenger du finmalt kaffe, den fineste oppmalingsgraden du kan få!
- Sukker er også en vanlig ingrediens i gresk og tyrkisk kaffe, men dette kan velges bort.
- For å få det autentisk må du bruke små kaffekopper; de er ofte i ganske tykt porselen og på størrelse med romslige espressokopper.
- En skje trenger du også.
Fremgangsmåte
- For hver kopp du skal servere, heller du 1 ½ kopp vann opp i kannen. Bruk serveringskoppen som mål.
- Avhengig av hvor sterk du ønsker kaffen, skal mengden kaffe du putter i kannen være mellom en teskje og en spiseskje til hver kopp.
- Så putter du sukker i, og rører til det er helt blandet.
- Nå varmer du opp kaffen på medium varme. Før kaffen koker, dannes den deilig tykke, brune cremaen. Ta kaffen av platen og fordel skummet i koppene. Alternativt kan du helle halvdelen av kaffen i koppene, inkludert skummet.
- Så setter du kannen med den resterende kaffen tilbake på komfyren.
- Deretter gir du kaffen et kraftig oppkok. Kaffe har en tendens til å koke over, så bli værende ved komfyren. Grunnen til at kaffen skal få et realt oppkok, er at de gode smakene frigjøres når oljen i kaffen slippes, og dette skjer under kokingen.
- Til slutt er det bare å servere kaffen med et glass vann ved siden av. Vel bekomme!