Inneholder grønn te mer koffein enn kaffe?

Det kan hende svaret overrasker deg.

En svart kopp er fylt opp med grønne teblader Grønn te kommer fra planten Camellia sinensis. Foto: Colourbox.com

Kaffe og te har mange egenskaper til felles. Begge drikkene har lang historie, kommer fra planter, drikkes verden over og kan nytes både varm og kald.

Når det kommer til koffeininnhold, skiller grønn te seg ut fra de andre tetypene. Grønn te kan nemlig inneholde vesentlig mer koffein enn andre teer. Men kan den også inneholde mer koffein enn kaffe?

Hva er grønn te?

Det finnes mange forskjellige typer te, men kun de tetypene som kommer fra planten Camellia sinensis regnes som «ekte» te. Man deler ofte inn i seks hovedtyper: grønn, svart, hvit og gul te, samt Oolong og fermentert te. Urteteer og fruktteer regnes som «uekte» teer.

Det er i all hovedsak oksidasjon som skiller de ulike tetypene fra hverandre. Oksidasjonsprosessen gjør at tebladene blir brune og utvikler smak og aroma, og den begynner straks tebladene plukkes. Poenget med grønn te er å stoppe oksidasjonsprosessen så raskt som mulig, og det er dette som gjør at den skiller seg fra de andre tetypene.

Koffeininnhold i kaffe og grønn te

Kaffe kan inneholde ulike mengder koffein, blant annet avhengig av kaffeart, hvordan kaffen brennes og hvordan den brygges. Dette gjelder også for te. Unge blader som befinner seg i toppen av planten har for eksempel høyere koffeininnhold enn eldre blader, og dersom bladene høstes tidlig på sesongen, vil teen også få høyere koffeininnhold. Men inneholder grønn te mer koffein enn kaffe? Svaret er både ja og nei.

En typisk kopp kaffe inneholder mellom 80 og 100 mg koffein, mens en kopp grønn te inneholder mellom 30 og 50 mg koffein. Det er derfor trygt å si at selve kaffedrikken inneholder mer koffein enn teen. Men dersom man ser litt nærmere på det, er det ikke fullt så enkelt likevel.

Når man ser på selve råmaterialet, og på forholdet mellom væske og fast stoff, er det annerledes. Gram for gram inneholder nemlig grønne teblader mer koffein enn kaffebønner. Grunnen til at en kopp kaffe har høyere koffeininnhold enn en kopp te, er rett og slett at man under bryggeprosessen bruker vesentlig mer kaffebønner enn teblader. Hadde man brukt samme mengde teblader som kaffebønner, ville altså teen gått av med seieren.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler