De vanligste feilene folk gjør når de lager iskaffe

Vi har samlet 5 vanlige feil folk gjør når de lager iskaffe.

Varm kaffe heller oppi et glass med isbiter Foto: Colourbox.com

Det er lite som smaker like godt som en iskald iskaffe på en varm sommerdag. Iskaffe er også enkelt å lage hjemme, noe som betyr at det er både praktisk og billig!

Dessverre er det flere ting som kan gjøres feil når man lager iskaffe, som gjør at kaffen ikke blir like god som den kunne ha blitt. Her har vi samlet de 5 vanligste feilene folk gjør.

1. Du bruker for mye vann

En av de vanligste måtene å lage iskaffe på, er å brygge varm kaffe over isbiter. Da avkjøles kaffen hurtig, og man unngår at den blir bitter eller utvikler uønskede smaker. En vanlig feil mange gjør, er imidlertid at de ikke tar høyde for at isbitene smelter. Dette leder ofte til utvannet kaffe. Heldigvis fines det en enkel løsning: Ta vannet fra isbitene med i beregningen!

Dersom du for eksempel skal brygge 1 liter kaffe, kan du erstatte halvparten av vannet med isbiter. Et vanlig utgangspunkt er å bruke 60 gram kaffe per liter vann. Skal du brygge over isbiter, kan du da bytte ut 5 dl vann med 500 gram isbiter. Kaffen som traktes vil bli sterkere enn vanlig, men vil altså vannes ut etter hvert som isbitene smelter. Den ferdige – kalde – kaffen vil dermed få riktig blandingsforhold. Dette kalles også for japansk iskaffe.

2. Du vanner ut kaffen med isbiter

En annen feil mange gjør, er at de bruker vanlige isbiter når de serverer iskaffen. Har du kald kaffe med perfekt blandingsforhold, og tilsetter vanlige isbiter oppi? Ja, da vil kaffen etter hvert bli mer og mer vannet ut. Dette unngår du enkelt ved å erstatte de vanlige isbitene med kaffeisbiter. Neste gang du har litt restekaffe til overs, kan du derfor helle kaffen i et isbitbrett og putte det i fryseren!

3. Du oppbevarer ikke kaffen riktig

Vi har skrevet utallige artikler om hvordan du bør oppbevare kaffebønner på best mulig måte. Men også hvordan du oppbevarer den ferdigbryggede kaffen har mye å si – selv om den ikke skal holdes varm. Har du kaffen i et glass eller en mugge uten lokk i kjøleskapet, vil nemlig kaffen ta til seg smaker fra andre matvarer i kjøleskapet. Har du en halv løk liggende i grønnsaksskuffen? Ja, da er sannsynligheten stor for at iskaffen får løksmak. Oppbevar derfor kaffen i en lufttett beholder.

4. Du lar kaffen stå for lenge før du lager iskaffe

I tillegg til å oppbevare kaffen på riktig måte, er det også lurt å ikke la den stå for lenge. Selv om kaffe har lang holdbarhet når den oppbevares riktig, vil oljene fra kaffebønnene etter hvert harskne og utvikle uønskede smaker. I tillegg forsvinner kaffens aroma med tid, og gammel kaffe vil derfor smake kjedeligere enn fersk kaffe.

Ønsker du å lage en stor batch kaffe og ha stående klart i kjøleskapet, anbefales det å lage kaldbrygget kaffe. Denne kaffen oksiderer nemlig ikke like raskt, ettersom den brygges med kaldt vann, og kan derfor oppbevares i 1–2 uker i kjøleskapet uten noen vesentlig endring i smaksprofil.

5. Du bruker feil bryggemetode

«Feil bryggemetode?» tenker du kanskje. Er ikke teknisk sett alle bryggemetoder riktig? Joda, men det kommer også helt an på hvilke smaker du ønsker å få ut av kaffen. For eksempel gir håndbrygging en svært ren og lett kaffe med mye syrlighet, og denne passer derfor godt til lysbrente kaffetyper med fruktige og florale smaker. Denne bryggemetoden bør derfor velges hvis du ønsker iskaffe med lett og forfriskende smaksprofil. Denne iskaffen er også nydelig å drikke uten melk og andre tilsetninger.

Til sammenligning gir presskanne et mye kraftigere brygg med mer fylde og en tykk munnfølelse. Denne bryggemetoden passer derfor best med mørkere og kraftigere kaffe, og gjerne kaffe med innslag av sjokolade og nøtter. Da får du en kraftig kaffebase som smaker helt nydelig med melk og søtning.

Relaterte artikler