I så fall bør du prøve et presskannefilter, som samler opp all kaffegruten.
Når presskannen er tømt for kaffe, ligger det igjen et tykt lag med «gjørmete» kaffegrut i bunnen. Du skyller vel ikke dette ut i vasken? Foto: Sjo og FloydNoen velger vekk presskanne som tilberedningsetode på grunn av rengjøringsjobben, andre på grunn av kolesteroløkende fettstoffer som det er en del av i presskannekaffe. Et presskannefilter kan være løsningen på begge disse problemene.
Når presskannen er tømt for kaffe, ligger det igjen et tykt lag med «gjørmete» kaffegrut i bunnen. Du skyller vel ikke dette ut i vasken? Kaffegrut skal helst i matavfallet, men kan også gå i restavfallet. For å få gruten ut av kannen må du nok spa den ut med en skje. Selv om mesteparten er fjernet etter dette, vil det fortsatt ligge igjen grums i kannen. Dette må vaskes vekk. Og akk, stempelet må også renses grundig etter hvert brygg … ellers harskner kaffeoljene, og forårsaker usmak på neste brygg.
Hvis du synes det er stress å rengjøre presskannen, bør du vurdere et presskannefilter. I flere dagligvarebutikker får du kjøpt Evergood presskannefilter. Du bare plasserer filteret i presskannen og fyller kaffe i filteret, akkurat som når du lager traktekaffe. Deretter heller du vann over kaffen, før du bretter sammen filteret på toppen. Når stempelet presses ned, vil gruten bli værende i filteret. Når kaffen er drukket opp, er det bare å kaste filteret (gjerne i matavfallet).
Voilà – presskannen vil nå være helt fri for grums! Det holder å skylle kannen før den igjen er klar til bruk.
Når du lager presskannekaffe, er det lett at det siger litt grut gjennom stempelet og havner i kaffekoppen. Med et presskannefilter slipper du grums i kaffen. Kaffen vil faktisk være «renere» enn vanlig presskannekaffe, fordi fettstoffene i all hovedsak er filtrert vekk. Hvis du foretrekker presskannekaffe på grunn av den fyldige smaken og munnfølelsen, vil et filter derfor kunne oppleves som en uting. Drikker du mye presskannekaffe, kan et filter likevel være noe å vurdere, om ikke annet av hensyn til helsen.
Både presskannekaffe, kokekaffe og espressokaffe inneholder fettstoffer som øker mengden av det skadelige kolesterolet i blodet. De som i utgangspunktet har høyt kolesterol, bør derfor begrense inntaket av kolesteroløkende kaffe. Med et presskannefilter begrenser du mengden fettstoffer betraktelig. Dermed kan kaffen nytes med god samvittighet.
Kaldbrygg gir en leskende, søtlig og fruktig iskaffe.
Og hvordan vet du hvilken malingsgrad du skal velge?
Det vanlige er å bruke grovmalt kaffe i presskanne, men kan man også bruke finmalt?
I dag er det bare 10 prosent som vanligvis bruker presskanne, men det er langt flere som har en i skapet. Tørk støvet!